11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. јун 2016.

На Видовдан у Саборном храму у Подгорици одслужена Литургија

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, на Видовдан, дана : 28. 06. 2016. године, служена је Света Литургија.
Светом Литургијом је началствовао протојереј Бранко Вујачић, а саслуживли су му протојереј – ставрофор Драган Митровић, протојереји : Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин као и протођакон Владимир Јарамаз.
У славу и у част Божију као и Светих мученика косовских, током Свете Литургије, појала је и одговарала мјешовита пјевница при Саборном храму Христовог Васкрсења.
Пред Свету Тајну Причешћа, свима сабранима у овоме Светоме храму, пастирском празничном бесједом обратио се началствујући протојереј Бранко Вујачић.
Отац Бранко је приближио смисао овог празника којег смо торжествено прославили, говорећи о суштини косовске жртве, о суштини полагања живота за ближње своје, као и о томе што Косовска битка представља, кроз жртву Светога цара Лазара и осталих мученика, страдалника косовских.
„Ево нас данас на благословени дан – Видовдан.
Дан знаменити, дан велики, празник велики, догађај историјски значајни, кога се сјећамо данас и кога прослављамо и кога празнујемо.
Но, шта је тако важно и значајно на данашњи дан ?
Пјесник пјева : „Видовдане мој очињи виде, са тобом видим што други не виде.“
Па шта то онда видимо боље и више на данашњи дан ?
Открива нам се смисао живота, оно за шта смо овдје призвани и позвани.
Открива нам се Царство Божије, открива нам се оно што Цар Лазар говори : „Земаљско је замалена царство, а небеско увијек и до вијека.“
Зато смо и послани на ову земљу, да остваримо Царство Божије.“
„Дубоко прожети, вјером Христовом, цар Лазар и косовски јунаци, угледали су се на Христа, без обзира што су живјели у свим привилегијама овога свијета.
Хрлили су за вијенац мученички.
Зато их тако прослављамо и зато их се тако сјећамо и зато су они наш узор, да следујемо њиховим стопама, да се угледамо на њих, славећи Господа.“
Након празничног слова оца Бранка, Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, приступио је и присајединио се вјерни народ у већем броју, а у даљем наставку службе, свештенство Саборног храма је одслужило парастос свим српским мученицима који су живот дали за Крст часни и слободу златну од Косовског боја па до дана данашњих.

Борис Мусић
Извор: Митроплија црногорско-приморска


















 

Нема коментара:

Постави коментар