11111111111111

Претражи овај блог

субота, 28. мај 2016.

Јерусалимски Патријарх у посети Епархији будимској

Поглавар Јерусалимске Патријаршије Његова Светост Патријарх Теофил III у оквиру званичне посете Мађарској, на дан прослављања Светих равноапостолних Кирила и Методија, 24. маја 2016. године, посетио је Епархију будимску са седиштем у Сентандреји.

Његову Светост у пратњи Архиепископа константинског г. Аристарха, главног секретара Светог Синода Јерусалимске Патријаршије, и представнике Владе Мађарске дочекао је Епископ будимски г. Лукијан са свештенством и монаштвом. Овом приликом Епископ будимски угостио је и Митрополита бечког г. Арсенија (Цариградска Патријаршија) и Епископа Ђуле г. Силуана (Румунска Патријаршија).

Радосни чин доксологије у част Његове Светости Патријарха Теофила III служен је у Саборној цркви Успења Богородичиног у Сентандреји. Доксологију је служило свештенство Епархије будимске, а за време овог чина патријарх Теофил је стајао у трону Патријарха српског и пећког Арсенија Чарнојевића, уз молитвено присуство домаћина, епископа Лукијана и архијереја Аристарха, Арсенија и Силуана.

По завршеној доксологији, епископ Лукијан је пренео високом госту поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Архијерејског Сабора Српске Цркве који се налазио у редовном годишњем заседању у Патријаршији српској у Београду и обратио се речима добродошлице:

-У ове радосне пасхалне дане ми хришћани у Мађарској, као традиционално хришћанској држави, имамо још једну радост да у нашој средини поздравимо „ангела Цркве јерусалимске“. Мајка Сион шаље Вас Најблаженији Оче, да посетите своју духовну децу у нашој земљи, јер сви хришћани у свету су духовни потомци прве Цркве Христове, а то је Јерусалим. Из Јерусалима и из Свете Земље и ми овде добијамо Божју благодат која се сваке године за Пасху спушта са неба у виду благодатног огња на Вас, Најблаженији Оче, а из Ваших руку се шири по целом свету. То је свима нама знак да Васкрсли Христос и Спаситељ није напустио своју Цркву. Осим тога, Ваш долазак је још једна потврда да у Цркви Христовој нема разлике по нацији, него су сви хришћани драга деца Мајке Цркве.

Сада док стојите у трону Патријарха српског Арсенија, желим да подсетим и Вас Најблаженији, а и све присутне, да је тај Патријарх пећки и српски у време тешко за хришћане основао са својим Србима данашњу Сентандреју и у њој су подигли седам цркава и два манастира, јер су долазећи са Косова и Метохије донели оно што им је било најдрагоценије, а то је православна вера наших предака. Са тога трона и са амвона преко 40 српских цркава и манастира, колико ми Срби данас имамо у Мађарској, учили су нас наши пастири и патријарси вери јерусалимској, вери апостолској, вери Христовој. Зато је за све нас велика радост да сте данас ту где стојите и да можемо да Вас поздравимо речима вечног живота: Христос воскресе - ваистину воскресе!

Потом је Његова Светост са пратњом посетио музеј Епархије будимске који сведочи о животу хришћана на простору Мађарске током векова. Епископ Лукијан посебну пажњу у свом обраћању Његовој Светости у музеју ставио на Свете Андроника и Јунију који су ширили хришћанство на овим просторима и том приликом предао патријарху Теофилу икону Светих Андроника и Јуније као знак захвалности за посету и обнову апостолске везе и бриге Мајке свих Цркава - Јерусалима за хришћане у Мађарској.

Свјатјејши Патријарх Теофил III упутио је речи захвалности домаћинима, Епархији будимској и представницима Владе Мађарске и исказао наду да ће Његова посета Мађарској и Православној Цркви у Мађарској бити достојан продужетак општења међу православнима и да ће унети још бољу хармонију у развијању односа међу нашим Црквама. Том приликом уручио је поклоне Епископима и присутном свештенству, а срдачан разговор између Његове Светости и архијереја наставио се у Епископској резиденцији у Сентандреји, где је било речи о јединству хришћана, страдању у Сирији и Украјини, али и о веома битном догађају за васцело Православље, а то је Свети и Велики Сабор који ће се одржати ове године на Криту уз учешће свих Православних Цркава.

Извор: Епархија будимска












Нема коментара:

Постави коментар