11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. мај 2016.

Празнична сабрања у Епархији жичкој

Освећење цркве у Трешњевици. Васкрсни понедељак у Чачку. Поноћна Васкршња Литургија у храму Светог Саве у Краљеву. Дочек Благодатног огња у Рашки.

Многострука радост је 3. маја 2016. године, на Васкрсни уторак, сијала на лицима народа Божјег у селу Трешњевици код Ариља. Испунило се време да њихова светиња посвећена Светом Николају Охридском и Жичком буде освећена благодаћу Светога Духа, а руком Епископа жичког г. Јустина. Владика је овом приликом освештао нове антиминсе за Епархију жичку.

У освећењу цркве и светој архијерејској Литургији првопредстојатељу Епархије жичке саслуживали су архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј-ставрофор Ненад А. Величковић, старешина цркве Светог Ахилија протојереј Драган Стевић, месни парох протојереј Миле Спасојевић, јереј Марко Петровић, протођакон Александар Грујовић и ђакон ариљски Младен Миливојевић. Богослужење су својим појањем увеличали чланови хора „Свети Пророк Илија“ из Мачката.

Владика је оца Мила Спасојевића произвео у чин протојереја, подаривши му „мач духовни“ обрадовавши га и подстакавши га да се још више предаје Цркви Божјој ради вечног спасења како сопственог, тако и оних који су му духовно поверени.

У беседи након свете Литугрије Епископ је појаснио јеванђелски одељак који говори о путу апостола Луке и Клеопе за Емаус где су срели Господа Христа Васкрслога. Они Га нису умом препознали, што говори да и ми својим ограниченим умом не можемо појмити узвишене божанске тајне, већ само путем дела. Протекло време поста смо се трудили да својим делима (одрицањима, метанијама, подвизима) проживимо тајну Крста Христовог и страдања, а сада након Његовог Васкрсења треба да у сваком дану свога живота носимо у својим бићима Бога Кога опет делом препознајемо – у ломљења Хлеба – а то је заправо Света Литургија, заједничко дело нас и самога Бога, јер је то залог нашег вечног живота.

Приликом заједничке празничне трпезе љубави упућене су речи неизмерне захвалности од стране оца Мила Спасојевића свим парохијанима који су део свога живота и свога бића уградили у ову светониколајевску светињу и подељене су грамате добротворима:

    Скупштини Општине Ариље
    Месној заједници Трешњевица
    Месној заједници Ступчевићи
    Тому Петровићу, приватном предузетнику из Трешњевице
    Михајилу Алексићу, професору у пензији из Трешњевице
    Ради Илић, пезнионерки из Београда
    Стојанки Алексић, пензионерки из Београда
    Томиславу Лукићу, приватном предузетнику из Сан Дијега
    Радославу Раковићу, пензионеру из Чикага
    Драгану Радојичићу, електоинжењеру из Новог Сада
    Миловану Вучићевићу, приватном предузетнику из Добрача
    Владану Богдановићу, приватном предузетнику из Ариља
    Слободану Весовићу, приватном предузетнику из Трешњевице
    Пантелији Радојичићу, приватном предузетнику из Београда
    Јовану Радаковићу, пензионеру из Новог Сада
    Стоји Димитријевић, пензионерки из Ариља

Посебна захвалност је указана и г. Велимиру Илићу из Чачка, министру у Влади Србије, због изузетних материјалних средстава подарених овој светињи.

Црква је са изградњом почела 2006. године, да би већ следеће године били освећени њени темељи. У међувремену је сређен простор око цркве, а ове године је отпочела изградња парохијског дома. Црква је делимично живописана рукама академских сликара Милосава Миша Младеновића и његове супруге Данице Младеновић из Ариља.

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин благоизволео је да радост Васкрсења Господњег литургијски прослави и у свом родном граду Чачку. Владика је служио свету архијерејску Литургију на Васкрсни понедељак у храму Вазнесења Господњег у Чачку.

Са Владиком су, у пуној цркви, служили архијерејски намесник трнавски протојереј мр Небојша Дабић, старешина храма Вазнесења Господњег протојереј Мирослав Петров и бројно свештенство и ђаконство уз појање хора „Вазнесењски“ из Чачка.

Празновање Светлог Васкрсења Христовог – Пасхе започело је у Саборном храму Светог Саве у Краљеву у поноћ Васкршњим јутрењем уз присуство бројног народа града Краљева. Током јутрења чули су се громогласни радосни поздрави: “Христос Воскресе!“ који се непрестано понављају током празновања Пасхе. По свршетку јутрења Епископ жички г. Јустин началствовао је торжественом Васкршњом Литургијом уз саслужење братства овога храма. У току Литургије прочитана је и Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Иринеја и пренети су поздрави свих архијереја наше свете Цркве.

Велика духовна радост распламсала се у срцима православних верника у Рашки. Светлост Васкрсења обасјала је лица, а топлина пламене љубави Божје угрејала је срца, па и промрзле руке хришћана из крајева древне Немањићке државе. На Васкрсни понедељак, 2. маја 2016. године, у 17 часова, у храму Светог архангела Гаврила у Рашки уприличен је молитвени дочек Светог и Благодатног огња.

По Благодатни огањ у чачански храм Вазнесења Господњег отишли су старешина храма јереј Александар Суботић и чланови Црквеног одбора г. Ђорће Даниловић и г. Никола Матовић. Свети огањ је предао је старешина Вазнесењског храма протојереј Мирослав Петров. У Рашки су их дочекали парох трнавски јереј Милован Вучковић и ђакон Марко Ерић, уз присуство великог броја верног народа, од којих су многи активно помогли у одржавању ове свечаности. У наставку, одмах по дочеку, служена је вечерња молитва, која је протекла у посебно трепетној и благодарној молитвеној атмосфери. Раздељен је, затим, народу Свети огањ, а старешина храма обратио се присутнима у надахнутој беседи, поучивши их притом о историји и смислу појаве таквог чуда Божјег као што је Благодатни огањ из Гроба Господњег у Јерусалиму.

Извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар