11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. мај 2016.

Саборно крштење у храму Светог пророка Илије у Миријеву

На иницијативу свештенства храма Светог пророка Илије у Миријеву, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, на Васкршњи понедељак, у скоро два века старој миријевској светињи саборно је крштено 86 особа, углавном малишана разних узраста.

Заједно са њима, крштени су и њихови најближи, браћа и сестре, али и родитељи и сви они који су изразили жељу да постану чланови Цркве Христове. Крштење је вршено у склопу свете Литургије на начин на који је ова света тајна вековима сведочена у првим вековима хришћанства. Ово несвакидашње литургијско славље и велика духовна радост запечаћена је причешћем светим тајнама, којем су приступили сви новокрштени, њихови кумови, као и окупљени верни народ.Чинодејствовали су протојереј Богољуб Леонтијевић и јереј Борислав Петрић из домаћег храма, јереј Јован Јефтенић из друге миријевске цркве Светог Пантелејмона, војни свештеник Славко Папић, као и ђакон Радомир Маринковић, вероучитељ у Седмој београдској гимназији, и ђакон Немања Калем, професор Богословије Светог Саве, уз дивно појање хора Светоилијевског храма.

На крају службе, новокрштени су на молитвено сећање и духовно уздизање даровани православним молитвеницима. Имајући у виду тешку материјалну ситуацију у којој се највећи део нашег народ налази, новокрштени су били ослобођени плаћања такси као и комплета за крштење, а јереј Борислав Петрић је у беседи упућеној молитвеном сабрању позвао све новокрштене да сведоче радост задобијене благодати Духа Светога, уједно захваливши на благослову Патријарху српском г. Иринеју и подршци Катихетском одбору Архиепископије београдско-карловачке показану кроз сарадњу са вероучитељима миријевских школа.









Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар