11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 9. мај 2016.

Епископи Фотије и Доситеј богослужили у Пађенама

На празник Светог великомученика Георгија, 6. маја 2016. године, у њему посвећеној цркви у Пађенама, уз Преосвећеног Епископа далматинског г. Фотија скупио се многобројни верни народ да прослави великог угодника Божјеј.

Значајан празник увеличан је посетом Његовог Преосвештенства Епископа британско-скандинавског г. Доситеја који је са владиком Фотијем служио свету архијерејску Литургију. Том приликом пађенски парох Александар Вујко одликован је чином протонамесника.

-Данашњи дан посвећен је великом угоднику Божјем који је пострадао у 4. веку. У незнабожачко време када су се људи клањали идолима Свети Георгије јавно је исповедио веру у васкрслог Господа. Због тога је био подвргнут страшним мукама, али га је вера у Бога сачувала кроз сва искушења. Он не хтеде да Га се одрекне и због тога га римљани посекоше мачем. Свети великомученик Георгије показао нам је да је пут мучеништва и пут спасења. Управо то мучеништво је у коренима овдашњег народа који сведочи своју веру чак и по цену страдања, рекао је епископ Фотије.

Он је додао да је много нашег народа због ратова на овим просторима било принуђено да напусти своје домове, али да се увек радујемо када неко од њих овде поново дође, па макар само у посету. Доказ да наши људи у дијаспори нису заборавили своју веру ни свој завичај је управо то што су захваљујући њиховој помоћи обновљене многе светиње у Епархији далматинској. Епископ Фотије захвалио је овом приликом Епископу британско-скандинавском Доситеју и његовом свештенику Александру који нису жалили труда да би у Далмацији провели велики празник.

Након свете Литургије присутним верницима се обратио и владика Доситеј и изразио велику радост због свог доласка. -Гледајући ову цркву осетио сам њену старину и дубину. Она је оставила велики траг на мом срцу, а нарочито дивни споменици око овог светог храма који сведоче о томе да су људи на овим просторима успели не само да опстану него и да стварају дела од уметности која чувају веру и православље, рекао је владика Доситеј

-Наше цркве на западу старост броје у десетинама година, а ова црква у којој данас служимо ускоро ће имати шест стотина година, зато треба запамтити колико је молитава у овим зидовима упијено од оних верника који су живели итекако тешким животом, јер Далмација је земља камена на којој расте слатко грожће и челиче се гвоздени људи, гвоздена воља и православље, поручио је епископ Доситеј.

Извор: Епархија далматинска




Нема коментара:

Постави коментар