11111111111111

Претражи овај блог

среда, 18. мај 2016.

Дом Војске Србије: У част Светог Јована Владимира

У Свечаној сали Дома Војске Србије 17. маја 2016. године одржан је концерт духовне музике Нишке црквене певачке дружине „Бранко“.

Том приликом промовисано је аудио и видео издање са композицијама Стевана Стојановића Мокрањца под називом „Музиком и сликом кроз свет“. Свечаности су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, државни секретар Министарства одбране Ненад Нерић, командант Копнене Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, шеснаест епископа Српске Православне Цркве, председник Градске општине Медијана г. Зоран Стојановић, официри Војске Србије, бројно свештенство и монаси, као поклоници духовне музике.

Свечани скуп благословио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекавши да је концерт посвећен обележавању хиљадугодишњице страдања Светог кнеза Јована Владимира.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије беседом се обратио присутнима у препуној сали Дома Војске Србије. Он је том приликом истакао да је Свети Архијерејски Сабор ову годину означио као годину Светог Јована Владимира, владара Дукље и Србије, најистакнутије српске кнежевине из 10 века. -Оно што овог владара чини изузетним је његова побожност, праведност и мирољубивост, али и спремност да се жртвује за свој народ. У години обележавања значајног јубилеја мошти овог светитеља биће пренете из манастира код Елбасана у Бар, где ће бити уприличено освећење Саборног храма посвећено овом светитељу и мученику.

У свечаном програму учествовала је драмска уметница Ивана Жигон која је у пратњи ансамбла „Косовски божури“ извела химну Светом Јовану Владимиру, а публика је имала прилику да поред програма Црквене певачке дружине „Бранко“ ужива у сплету косовских песама, као и у нумерама са аудио-видео диска у којима музичка архитектура Стевана Мокрањца прати архитектуру српских манастира.

Извор: odbrana.mod.gov.rs / СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар