петак, 27. мај 2016.

Делегација Руске Цркве од 96 лица с Патријархом Кирилом приспела на Свету Гору

Свечаности од 27. до 29. маја. - Очекује се долазак Председника РФ Владимира Путина и Председника Грчке Прокопија  Павлопулоса  28. маја

Света Гора, 27. маја 2016. – Данас је на Свету Гору допутовала велика делегација свете Руске Православне Цркве, коју предводи Свјатејши Кирил, Патријарх московски и све Русије, ради учешћа у светковинама поводом 1000-годишњице руског монашког присуства у овој Монашкој републици. Главна богослужбена светковина одвијаће се у манастиру св. Пантелејмона.

У саставу руске делегације налазе архијереји (два митрополита и два епископа) и намесници манастира (њих 24 од којих неки имају архијерејски чин), као и један број мирјана. У име Васељенског Патријарха, Сверуског Патријарха ће пратити опуномоћени представник – Високопреосвећени Апостолос (Вулгарис), Митрополит милетски и егзарх Јоније, званични представник Цариградског Патријарха на Светој Гори.

Свечаности у част 1000-годишњег руског монаштва на Светој Гори у Свето-пантелејмоновском манастиру одвијаће се од 27. до 29. маја 2016. Очекује се да ће се 28. маја овим светковинама придружити и Председник Руске Федерације Владимир Путин, који се ових дана налази у званичној посети Грчкој. Заједно с њим на Атос ће допутовати и Председник Грчке Прокопије Павлопулос и друга висока званична лица.

Година 2016. узета је као година светковања 1000-годишњег јубилеја – присуства руских монаха на Светој Гори. Наиме, први писмени спомен древноруског манастира на Атосу – обитељи Ксилургу, који је основао свети равноапостолни кнез Владимир Кијевски и где се подвизавао „отац руског монаштва“ преподобни Антоније Печерски - датира из 1016. године када се на једном светогорском документу јавља потпис игумана древноруског манастира „Ксилургу“, мада се претпоставља да је овде и раније било монаха из Русије.

Из разлога што се манастир Ксилургу, који је имао статус светогорске лавре, брзо разрастао, године 1169. руским светогорцима је предан још и манастир у част светог великомученика Пантелејмона (сада познат као Стари или Горњи Русик). Истовремено је манастир Ксилургу остао руски манастир и у данашње време има статус скита манастира светог Пантелејмона. Године 1747. на Светој Гори је основан и скит „Черниј Вир“, 1757. – Илински скит, а 1841. г. – Андрејевски скит.

До процвата руског монаштва овде дошло је у другој половини 19. века. Почетком 20. века у Светој Гори се подвизавало око 5.000 монаха из разних крајева Руског Царства, који су обитавали у манастиру св. Пантелејмона, у скитовима Илињском и Андрејевском, као и у 92 испоснице и келије.

Према Православие.ру протођакон Р. Ракић
Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар