11111111111111

Претражи овај блог

среда, 16. март 2016.

Принц од Велса у посети Српској Цркви

Његово Краљевско Височанство Принц од Велса учинио је данас, 16. марта 2016. године, своју прву посету Патријаршији српској.

По доласку у Патријаршију уследио је сусрет Његове Светости Патријарха српског Иринеја и Његовог Краљевског Височанства Принца од Велса. Затим су Патријарх српски и Принц од Велса заједно посетили Патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог, коју Српска Православна Црква већ скоро читав век уступа англиканској заједници да служи божићну службу по грегоријанском рачунању времена. Посета Патријаршијској капели Принца Чарлса има посебан значај, јер је сама капела симбол историјског пријатељства између Српске Православне Цркве и Цркве Енглеске.

Његова Светост је овом приликом подарио Његовом Краљевском Височанству копију чудотворне иконе Пресвете Богородице из Пећке Патријаршије. Београдски мушки хор је овом приликом пригодним мелодијама дочекао Његову Светост и Његово Краљевско Височанство.

Разговори с пријатељима Хиландара

После посете Патријаршијској капели уследио је сусрет Његове Светости и Његовог Краљевског Височанства са пријатељима Хиландара, међу којима су биле угледне личности: проф. др Владета Јанковић, др Грејем Спик, г. Миливој Ранђић, проф. др Мирко Ковачевић, академик Мирјана Живојиновић и амбасадор Грчке у Србији г. Константин Икономидис.

Овом приликом Његово Краљевско Височанство је имао прилику да се упозна са оним што је већ урађено на обнови манастира Хиландара, као и са оним што је још остало да би се радови у потпуности привели крају.

Посета Спомен-храму Светога Саве на Врачару

После овога сусрета, Његово Краљевско Височанство је посетио и храм Светога Саве на Врачару, где га је дочекао Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније са свештенством и г. Војиславом Миловановићем, протонеимаром Храма.

Принц Чарлс је обишао сам Храм и крипту, где је на лицу места био упознат са кратком историјом, али и тренутним радовима. Затим је приређен посебан концерт у част Његовог Краљевског Височанства који је уприличио академик Димитрије Стефановић. После посете крипти Храма завршена је посета Његовог Краљевског Височанства Српској Православној Цркви.

Сусрет са верским великодостојницима у Србији

Пре посете Патријаршији, Његова Светост се у Конаку кнегиње Љубице састао са Његовим Краљевским Височанством Принцом од Велса, где је уследио куртоазни сусрет са представницима свих верских заједница. Срдачном разговору присуствовали су и Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, муфтија Мухамед Јусуфспахић, рабин Исак Асиел, велечасни Ивица Дамјановић у име Надбискупије београдске, као и пречасни Робин Фокс, англикански капелан у Београду.































Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар