11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. март 2016.

Света архијерејска Литургија у Феклабруку


Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј началствовао је у Недељу сиропусну, 13. марта 2016. године, светом архијерејском Литургијом у Феклабруку (богослужбено место парохије из Браунауа).

Света Евхаристија је служена у женском манастирском комплексу фрањевачког реда, где је добротом настојатељице манастира, сестре Ангелике, уступљена црква за повремена богослужења нашој новооснованој парохији. Светој Литургији је присуствовао Његова Екселенција католички бискуп из Линца Манфред Шојер.

Епископу Андреју су саслуживали архијерејски намесник за Североисточну Аустрију протојереј Ненад Михајловић из Беча, надлежни парох јереј Никола Пантић, као и епископски секретар ђакон Филип Милуновић из Беча.

Овом приликом је из Беча допутовао хор бечке Црквене општине под диригентском палицом госпођице Бисерке Васић који је током Литургије одговарао на хармоничан начин и тиме увеличао овај велики догађај.

Пред пуном црквом је служена света архијерејска Литургија, на којој је Епископ након прочитаног одељка из светог Јеванђеља одржао надахнуту беседу протумачивши и објаснивши стихове из Матејевог Јеванђеља. Епископ Андреј је пред свето причешће охрабрио још једном краћом беседом присутни народ да се држи црквених прописа и да се што достојније припрема и приступа светој чаши.

Причестио се известан број верника и велики број малишана. Након отпуста се поред Епископа народу обратио и бискуп Шојер и поздравио све присутне, изразивши радост и задовољство што наша парохија држи своја богослужења у манастирској цркви.

Након подељене нафоре је приређен заједнички ручак са сестринством манастира у трпезарији. На ручку је био такође присутан Његова Екселенција бискуп Лудвиг Шварц (Ludwig Schwarz) из Линца у пензији. Ручак је прошао у породичној атмосфери, а свим присутнима су се обратили и епископ Андреј и присутни бискупи. Настојатељица манастира сестра Ангелика је пред свима јавно похвалила сестру Катарину која је својом енергијом, својим трудом и добром вољом много помогла у оснивању парохије у Браунау.

Његово Преосвештенстсво је након ручка одржао сестринству манастира и осталим присутнима надахнуто и занимљиво предавање о богослужбеном животу у Православној Цркви, поткрепивши своје благе речи припремљеним слајдовима о преносу моштију Преподобног аве Јустина Ћелијског. На крају предавања је Епископ показао и слајдове о новодобијеном храму у Бечу, откривши слике коначног изгледа храма, како је планирано након реконструкције.

Сестринство манастира на челу са настојатељицом Ангеликом је срдачно испратило Епископа Андреја са свештенством и није крило велико задовољство и благодарност поводом служења свете архијерејске Литургије у њиховом манастиру.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска




Нема коментара:

Постави коментар