11111111111111

Претражи овај блог

петак, 11. март 2016.

Прогон Хришћана у савременом свијету: геополитички аспект

Говор на Међународној научној конференцији у Москви, у организацији РИСИ (Руски институт стратешких истраживања)

Браћо и сестре,господо хришћанска!

Балкан се налази географски између ИСТОКА и ЗАПАДА.Сви путеви,геополитички и геостратешки интереси ту се сукобљавају.Ту се укршта хоризонтала од Јерусалима преко Константинопоља,са вертикалом нашег вјековног стремљења ка Русији.Када би сада на географској карти повукли ове линије оне би и физички оцртале КРСТ у чијем средишту би био Балкан.

Постоји једна прича из неке бајке о магарцу који је цркао од глади између два пласта сијена јер није могао да се одлучи који је од ова два пласта већи и слађи. У том премишљању ходајући од једног до другог пласта сијена он је цркао од глади и цијели свијет се смијао несрећном магарцу! Тако је то кад си између а не изнад својих приземних интереса,данашњи Балкан и ми у његовом средишту личимо управо на ово магаре. Сви они политичари и народне вође, који овом "магарећом" логиком гледајући краткорочно, из личних интереса, размишљајући стомаком а не главом,срљају у пропаст,духовно а онда и политички "цркавају" постајући неизбјежни резултат своје трагедије.

Шта је то што нас издиже изнад магарца,шта је то што краткорочне интересе замјењује вјечним? То је браћо и сестре вјера православна,то је Господ!

Ми православни хришћани живимо у двије димензије. Имамо двије отаџбине и два живота: историјски хришћански живот (историјска реалност Цркве) и есхатолошки (будући) живот,димензију идеалног. Имамо ову земљу коју нам је Господ дао да овладао њоме и овај тренутак који зовемо живот,то је прва димензија,а друга је она вјечна и непролазна у Небеској Отаџбини! Непријатеље Цркве Христове боли управо ово наше упорно стремљење ка другој димензији. Покушавају да обесмисле смисао нашег постојања,смисао постојања хришћанске европе јер осим грчке философије и римског права,европски народи су хришћанством добили смисао чиме су ударени темељи етичких норми савремене европе. Прогањајући Бога,прво негирајући Његово постојање,а онда као вук у овчијој кожи,сакривени испод вела некакве демократије или боље речено демонократије,нуде нам великодушно сурогат у виду "златног телета"из Брисела и Вашингтона.

Прогоном,убијањем и на крају разбијањем српског народа на неколико држава бивше Југославије успјели су да нас раслабе и национално дезоријентишу измишљајући нове нације, језике, нову историју. За поређење можемо узети геополитички аспект Украјинске кризе, проблем идентитета, унутрашњи раздор на пољу националне и вјерске идентификације. " Рукопис" онога који је режирао распад Совјетског савеза и Југославије 90' година видимо у идентичном сценарију за Украјину и Црну Гору данас. Тако дезоријентисаном народу у такозваној транзицији гдје је принуђен да се бори за егзистенцију, лако је кориговати истину и потурати кукавичја јаја.

Народ који у 21-ом вијеку тражи себе, свој идентитет измишљајући нацију и језик, стварајући тој измишљеној нацији замишљену слободу и просперитет, духовни суноврат са канонски непризнатом групом грађана који себе називају црквом, измишљајући законе који ће их приближити Европи а удаљити од Бога, такав народ и таква држава никоме није потребна!

Године 1999 када је српски народ покушавао да спасе што се могло спасити послије ратова на просторима бивше Југославије ЗАПАД је ударио својим најмоћнијим оружјем за контролу слободних народа и њихових ресурса, крвожедним НАТО пактом. Деветнаест чланица НАТО савеза без одобрења Савјета безбједности,супротно међународном праву, 78 дана сијали су своју "демократију" бомбама са осиромашеним уранијумом, убијајући жене, дјецу, старе и немоћне,убијено је 2.500 цивила од којих су преко 80-оро била дјеца. Под њиховом управом рушене су и паљене цркве и манастири старији од већине земаља чланица овога савеза, отимањем срца и душе српског народа и Цркве, нашег Косова и Метохије!

Косово и Метохија,поред Сирије данас,једино је мјесто на свијету гдје се послије 1700 година од Миланског едикта готово свакодневно врши некажњени прогон православних хришћана,и то под протекторатом такозваног хришћанског запада. Они данас живе као рани хришћани у "катакомбама" закључани и опасани зидовима и бодљикавом жицом,без елементарних права на безбједан живот,слободно кретање и вјерско изјашњавање. Срби са Косова и Метохије су приморани да у 21-ом вијеку још чекају неки нови "Милански едикт" у нади да ће њиме као и други свјетски народи добити слободу! Да иронија буде већа,на свега неколико десетина километара одатле налази се град Ниш,родно мјесто цара Костантина који је Миланским едиктом дао слободу Хришћанству.     Сада послије само 17 година то њихово "сјеме" рађа своје нечисте плодове. Тријумфално, без осjећаја кривице и покајања долазе и представљају се као наша последња нада, фактор стабилности, нуде нам "брак"! Силованој дјевојци, силоватељ нуди брак из љубави!? Сав прогон и понижење нашег народа крунисан је овом " брачном" понудом а "мираз силоване невјесте" је: свеопшта криза смисла, суноврат морала, губљење човјечности, слободе и независности.

Влада Црне Горе рушећи стубове на којима је Црна Гора саграђена, негирајући већински глас свога народа гура нас у руке крвницима, ствара антисрпску и антируску климу не били се додворила "првосвештеницима" Запада и продала своју земљу за 30 сребрњака. Послије покраденог референдума 2006. године и независности, почела је зависност и коначан пад Црне Горе што потврђује најсрамнији чин у историји наше земље, признање отететог дијела Србије такозване државе Косово, затим афирмација "владине цркве" рашчињеног бившег свештеника Мираша Дедејића, увођење новог "црногорског" језика, санкције братској Русији, прогон свештенства и једине Саборне и Апостолске цркве православне у Црној Гори, отимање цркава и манастира, институционално угрожавање канона и устројства Цркве од стране однарођене власти у Црној Гори, покушај да се донесе закон о слободи вјероисповјести (иако нам је та слобода уставом загарантована) и тим законом одузме Цркви име, а онда сведе на назив "вјерска заједница" па озакони незаконито отимање храмова!!!

Примјећујете да је суштина свих ових недјела удар на Цркву, како код нас тако и у цијелом свијету. Модерну Црну Гору створиле су наше владике, срж и постојање данашње Црне Горе је наша Црква из које је изникла ова држава која прогањајући Цркву прогања себе и руши темеље на којој је саграђена постајући тако не независна и озбиљна држава већ државолики провизоријум, слуга НАТО пакта.

Јасан је геостратешки и геополитички циљ НАТО алијансе и запада у Црној Гори, затварање свога геостратешког простора (Словенија,Хрватска,Албанија...) затварање медитерана за руске бродове и отимање Русији јединог вјековног савезника на Балкану, поред Србије. За нас на Балкану у овом тренутку најбоље би било да се како рекох на почетку, уздигнемо изнад ИСТОКА и ЗАПАДА, да будемо исток западу и запад истоку, у војном смислу бирајући неутралност. Тако ћемо се одбранити од западног силовања и сачувати онај аманет нашег Светог владике и владара Црне Горе Петра првог Петровића: "Моли се Богу и држи се Русије"!!!

Хвала на пажњи!

11 март. 2016
Свештеник Миајло Бацковић

Предсједник Братства православне омладине Црне Горе
 

Нема коментара:

Постави коментар