11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. март 2016.

Из живота Цркве у Шумадији


Студенти посетили Земљу живих у Брајковцу. Донација јагодинске цркве Општој болници. Сећање на Светог Нектарија Егинског у Аранђеловцу. Архијерејска Литургија у Вреоцима.

Брајковац - На дан Светог Евстатија и Преподобног Тимотеја, 5. марта 2016. године, пружена је прилика студнетима Православног богословског факултета Универзитета у Београду да посете Рехабилитациони центар Земља живих у Брајковцу. Ова посета је успешно реализована пре свега захваљујући благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована као и труду свештенства храма Светог Димитрија из Лазаревца и љубављу и гостопримством домаћина заједнице.

Студенти и професори имали су благослов да учествују у заједници Трпезе Господње, да приме бесмртно Тело и Крв Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, да се молитвено сете преминулих сродника и пријатеља, и на крају да учествују у трпези љубави коју су домаћини уготовили.

Ова посета је посебно вредна за студенте јер им је пружена приклика да се и практично упознају са пастирском бригом Цркве о својој деци која су се нашла на животној странпутици. Овај догађај је значајан јер је студентима омогућено да се упознају са начином живота у рехабилитационом центру што оставља на њих, као и на све посетиоце Заједнице, много већи утисак него било који други вид презентације Заједнице. Посебно, треба истаћи да су студенти у комуникацији са штићеницима у Заједници могли и сами да се духовно утврде у вери пред наступајуће свете дане Великог поста. Сведочанства која су штићеници пружили студентима нису ништа друго до сведочанства да је Жив Бог наш и диван у делима Својим. Сведоци смо да људима којима људска мудрост кроз савремена сазнања медицине није успела да помогне, помаже Црква благодаћу Светога Духа, у душевном и духовном преображају њихове личности и на тај начин подстиче њихову здравствену и социјалну рехабилитацију. Такође, студенти су имали прилику да се сусретну са реалним плодовима саборног црквеног живота које често спомињу на настави говорећи о човеку као бићу Заједнице. Ова посета може се сматрати посетом школи Живота која укрепљује за Живот све оне који је посећују.

Јагодина - У петак, 4. марта 2016. године, помоћник архијерејског намесника беличког јереј Миломир Тодоровић и старешна храма Светих архангела Михаила и Гаврила протојереј Александар Гајић, у име јагодинског свештенства, уручили су на дар пет инвалидских колица Општој болници у Јагодини.

Поклон је примио директор Опште болнице г. Милош Лукић, који је у име свих запослених захвалио и пожелео да сарадња између Цркве и Болнице буде још боља. У име јагодинског свештенства јереј Миломир Тодоровић је нагласио да је овај дар израз друштвене одговорности Цркве која, у оквиру својих могућности, брине о потребитима, у овом случају болеснима и немоћнима. Ово можда није материјално велики дар, али је израз љубави свих нас према грађанима и верницима Јагодине.

Аранђеловац - По благослову Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована у недељу, 7. фебруара 2016. године, у Аранђеловцу хе одржано предавање и промоција књиге под називом: "У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу". Предавању је присуствовао велики број свешенства и грађана. Живот и чуда овог Божјег угодника из Грчке су оставили велики утисак на све оне који су икада чули за овог светитеља. Чуда о којима сведоче многи људи који су посетили Егину и отишли на поклоњење моштима овог светитеља сврставају Светог Нектарија Егинског у ред једног од најплодоноснијих светитеља нашег Светог Православља. о књизи су говорили професор српске књижевности Дарен Миливојевић и протојереј-ставрофор Ненад Андрић, аутор књиге.

Вреоци - У недељу, 6. марта 2016. године, када наша Света Црква прославља Свете мученике у Евгенији, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима. Саслуживали су протојереји-ставрофори Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, и Александар Новаковић, протојереј Војислав Одавић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За свечани тон богослужења био је задужен хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом протонамесником Владимиром Стојковићем. Литургији је присуствовао и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.

Надахнутом беседом Епископ шумадијски је подсетио на дане наступајећег Часног поста, на искушења и препреке који ће се јавити у овом периоду. -Из Јеванђеља о Страшном суду сазнајемо о два пута којима човек иде: путу у Живот вечни и путу у вечну муку. Први пут је пут братољубља, а дуги пут је пут себељубља. И један и други зависе од тога како живимо у овоме свету, како употребљавамо благодатне дарове који су нам дати, да ли имамо вере и живимо ли по Јеванђељу? А данашње Јеванђеље нас учи како лако можемо да задобијемо Царство Небеско. Довољно је да у сваком човеку видимо Христа, његову муку, патњу и бол. Од овога зависи да ли ћемо на дан Страшног суда Господу стати са десне или леве стране. Заправо, неће нас Бог казнити, већ ћемо ми сами себе осудити и поставити на место које смо заслужили, поручио је Владика.

Радост сабрања настављена је трпезом љубави у свечаној сали Парохијског дома, коју је уз помоћ верног народа за присутне припремио парох вреочки протонамесник Радивоје Стојадиновић. Овом приликом ученица осмог разреда ОШ „Диша Ђурђевић“, из Вреоца Магдалена Саватијевић поклонила је владики Јовану свој цртеж, портрет Његовог Преосвештенства.

Извор: Епархија шумадијска




Нема коментара:

Постави коментар