11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. март 2016.

Двије деценије од егзодуса православних Срба из Сарајева


У суботу, 12. марта 2016. године, у бијељинском манастиру Свете Петке, молитвено је обиљежено двадесет година од егзодуса Срба из града Сарајева и његове околине.

По благослову домаћина, Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, светом Литургијом началствовао је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење Епископа банатског г. Никанора и умировљеног г. Василија, архимандрита Серафима, игумана манастира Рмња, свештеника и ђакона Епархије зворничко-тузланске, Архиепископије београдско-карловачке и Митрополије дабробосанске. Светој Литургији присуствовали су Епископи зворничко-тузлански г. Хризостом и сремски г. Василије.

Након Литургије, код спомен-обиљежја са именима пострадалих Срба сарајевско-романијске регије подигнутом у порти манастира Свете Петке, архијереји су служили парастос за пострадале Србе сарајевско-романијске регије чија су имена исписана на поменутом спомен-обиљежју.

Саве присутне поздравио је пригодном бесједом Преосвећени Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом.

У послијеподневним часовима архијереји, којима се придружио и Епископ бачки г. Иринеј, присуствовали су свечаној академији одржаној у бијељинском Центру за културу, у организацији Удружења грађана Пријатељи Илијаша, под покровитељством предсједника Републике Српске г. Милорада Додика. У пригодном културно-умјетничком програму, који је директно преносила Радио телевизија Републике Српске, на сликовит начин, глумачким перформансом, сјећањима преточеним у пјесничке стихове и снимцима из времена егзодуса, представљена је сва голгота коју су преживјели сарајевски Срби на своме путу ка жељеној слободи.

Извор: Епархија зворничко-тузланска




Нема коментара:

Постави коментар