11111111111111

Претражи овај блог

среда, 9. март 2016.

Архијерејска Литургија у манастиру Манастирици


Након више деценија обновљена црква у Манастирици

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом 6. марта 2016. године, у Недељу месопусну, у обновљеном храму Свете Тројице у манастиру Манастирици код Кладова, уз саслужење протосинђела Захарија (Митића), сабрата манастира Буково, свештеника кладовског, неготинског и борског намесништва и јерођакона Илије (Јовановића). Пре почетка свете Литургије владика Иларион је обавио чин малог освећења храма.

Обнављање литургијског живота ове светиње радосно су својим доласком поздравили многобројни верници из Кладова и околине, који су са вером и молитвом учествовали први пут након више деценија на архијерејској Литургији у манастирској цркви. У обнови храма су својим прилозима и радом помогли многи житељи овога краја, и уз велики труд новог пароха јереја Богдана Томића од јануара ове године у храму се обављају редовна богослужења. Како се Божјом милошћу, великим трудом и залагањем, може учинити много на унапређењу црквеног живота, говорио је владика Иларион истичући најпре потребу молитве за слогу и мир, који је данас свима потребан.

Након литургије одржан је културно-уметнички програм који су припремила деца која похађају Основну Школу у селу Манастирица. Уследило је традиционално гостопримство, које су мештани приредили за све који су данас дошли у ову светињу да се помоле Господу.

Мнастир је по предању подигао у 14. веку свети Никодим Тисмански (рођак Светог кнеза Лазара) који је једно време боравио у овим крајевима. Сећање на богату историју Манастирице и њеног значаја за овај крај, обнавља се упоредо са радом на њеном потпуном реновирању, враћањем старог сјаја цркви свете Тројице и манастирског конака.

Извор: Епархија тимочка




Нема коментара:

Постави коментар