11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 21. март 2016.

Недеља Православља у Загребу


Прве недеље Великог поста, 7/20. марта 2016. године, када наша Света Црква молитвено прославља дан победе над иконоборачком јереси, у препуном Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, торжествено је прослављена Недеља Православља, успомена на поновно успостављање поштовања светих икона 843. године, у време царице Теодоре и Патријарха Методија.

Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије, уз саслужење братства светопреображењског храма и часних ђакона.

У пригодној беседи Митрополит Порфирије је поучио своју паству о данашњем великом Празнику и протумачио јеванђељску перикопу. Митрополит је нагласио да је ово недеља Тријумфа Православља, јер се данас Света Православна Црква свечано сећа своје победе над иконоборском јереси и другим јересима и са захвалношћу се сећа свих, који су се борили за очување своје Православне вере. Он је нагласио да је наша света дужност да стојимо чврсто у својој вери коју су нам предали наши Свети Оци и да је пажљиво чувамо као непроцењиво благо.

Коначном победом Цркве над иконоборачком јереси 843. године, васпостављени су у Саборно-Католичанској Цркви Христовој мир и јединство и Црква је потврдила своју сагласност у вери и у светом предању апостола и отаца Цркве.

После Свете Литургије у просторијама Музеја уприличено је послужење за сав благочестиви верни народ.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска




Нема коментара:

Постави коментар