четвртак, 10. март 2016.

Парастос погинулим борцима Грбавице


У присуству великог броја родбине, комшија, сабораца, представника власти Републике Српске и Брчко дистрикта као и представника  на нивоу БиХ из реда српског народа, у Грбавици је одржан помен поводом 23 године од страдања 13 српских војника који су након заробљавања свирепо убијени и потом масакрирани 8. марта 1993. године. Помен је одржан на мјесном гробљу а потом и испред централног споменика.

Након помена вијенце су положили представници Владе Републике Српске, институција Брчко дистрикта и српских удружења произашлих из одбрамбено-отаџбинског рата, те српских политичких партија. У Грбавици је у току посљедњег  рата погинуло- убијено 65 бораца. То је по броју страдалих у односу на укупан број становника Грбавице изузетно висок проценат страдалог становништва. Такав обим страдања, имајући у виду да је више од трећине погинулих уморено на најбруталнији начин заслужује посебно поштовање уз вјечно истицање њихове огромне жртве.

Министар индустрије, енергетике и рударства г. Петар Ђокић, који сваке године присуствује овом помену, а који је и заслужан да се овај датум налази у календару значајнијих датума Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова у Републици Српској, истакао је да је ово најстрашнији  злочин који се десио на подручју Брчког у протеклом рату и позвао правосудне органе да коначно пронађу кривце и примјерено их казне. -За нас који смо рођени и живимо у Грбавици ово је најтежи, најболнији и најстравичнији дан. На данашњи дан 1993. године на свиреп начин је убијено 13 наших комшија, браће, сабораца, недужних људи, који су на својим кућним праговима бранили право на слободу и страдали само зато што су били код својих кућа, нагласио је Ђокић.

Помену су присуствовали предсједник Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић те министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска
Нема коментара:

Постави коментар