11111111111111

Претражи овај блог

петак, 12. фебруар 2016.

Празник Света Три Јерарха молитвено прослављен у манастиру Острогу


Велики празник Света Три Јерарха, када у истом дану прослављамо свете Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста, молитвено је прослављен у манастиру Острогу.

Прослава овог великог празника почела је свечаним Бденијем уочи празника у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, гдје је у наставку служена поноћна Света Литургија. Светом Службом Божијом началствовао је намјесник острошке светиње протосинђел Павле, а саслуживали су му сабрат острошке обитељи јеромонах Панарет, барски парох презвитер Љубомир Јовановић и јерођакон Роман. Одговарала је братија манастира Острога, а евхаристијском сабрању присуствовало је бројно свештенство, монаштво и вјерни народ.

Празник је литургијски прослављен и у Горњем манастиру, гдје је у цркви Ваведења Пресвете Богородице, поред моштију Светог Василија Острошког, Свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Јован. Саслуживали су му сабрат острошке обитељи јеромонах Сергије, свештеник о.Чедо Милосављевић и јерођакон Зосима. Неколико десетина вјерника присуствовало је литургијском сабрању, а након читања Светог Јеванђеља, сабранима се ријечима празничне литургијске бесједе обратио Владика Јован. Он је казао да су Свети Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст били три велика богослова, који су тумачили Свето Писмо и били носиоци свјетлости Божије.

– Они су послушали ријечи Јеванђеља ”да будемо свјетлост свијету” и они су се том свјетлошћу Божијом просвећивали, том свјетлошћу друге просвећивали, били на првом мјесту носиоци те свјетлости и примјером и ријечју својом. Иза њих је остало велико памћење и сјећање на њих као људе који су као и ми имали људску природу, били веома образовани и у свјетовним школама и у свјетовном знању философије, али су се окупали Јеванђељем Божијим, удубили се у премудрост Божију, предали се вољи Божијој и постали сасуди Божији и тако је Господ проговорио кроз ове Божије људе – казао је Владика Јован.

Он је подсјетио на подјеле које су у народу настале по питању ко је од ове тројице светитеља већи у својој светости, али да је Господ уредио да се народ измири и установљен је овај празник када славимо Света Три Јерарха у истом дану.

Владика Јован је казао да је Црква богочовјечански организам.

-Црква није обична институција, не дај Боже неко предузеће, нити су владике управитељи, администратори или финансијски директори како их приказују људи. Све јесу, али не ово, што се често пута тражи од епископа. Управитељ је најприје добри отац, духовник и добар домаћин који мудро управља Домом Божијим, имајући у виду да је Бог Господ Исус Христос на првом мјесту домаћин, а да смо ми епископи, презвитери и ђакони сарадници на Њиви Божијој. Зато треба да ослушкујемо Ријеч Божију и да се надахњујемо богослужењем – казао је Владика Јован и подсјетио пристуне да нас управо богослужење одржава у животу, надахњује и да богослужењем најбоње прослављамо свеце Божије.

Сабрани вјерници, који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће. На крају Свете Литургије, Владика Јован је прочитао саброну молитву Светом Василију Острошком.

Извор: Манастир Острог

















Нема коментара:

Постави коментар