11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 7. фебруар 2016.

УСКОРО НЕЋЕ ИМАТИ ОКО ЧЕГА ДА СЕ ПРЕГОВАРА: Незаустављиво ослобађање Сирије!

Сиријска армија се не зауставља. Уз помоћ иранске гарде и руске авијације разбијају џихадисте на свим фронтовима. Њена авијација наноси ударе по позицијама терориста око насеља Хазрама у Источној Гути (код Дамаска) и по Ал-Хаулу, северном приградском насељу Хомса.

Истовремено све више потискује одреде сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра) и Аџнад аш-Шам из Дараје, стратешки важног града Западне Гуте који је веома близу Дамаску. Преузела је контролу над фабриком керамике и на јуриш заузела неколико четврти на западу града. Тиме је „забила клин“ између Дараје и Мумадије коју још држе терористи. А одмах потом успела да на јуриш заузме градић Атман, што јој отвара простор за даље напредовање.

Асадова Пета оклопна дивизија у озбиљном је налету на југу земље. У провинцији Дераа на неколико важних тачака је потиснула оружане формације Слободне сиријске армије и Џебхат ан-Нусра, које заједно држе фронт иако Запад упорно тврди да је ССА „умерена опозиција“. „Пета“ је већ преузела контролу и над неколико регионалних путева.

После пада Атмана, владаиним снагама преостаје да ослободи два мања града, па да врати у саобраћај магистралу која повезује Дамаск са градом Дераа.

Владине снаге напредују и око (полу)опкољеног Алепа. Ударом из управо ослобођеног Меира, преузеле су контролу нас Абу-Фаридом и насељима Дејр-Џамал и Зијара. Упркос жестоком отпору Џебхат ан-Нусра и Џејш-али-Муџахидин.

Руси Иранци и Сиријци фокусирани на Алепо

Копнене снаге Ирана и руске бомбе су омогућиле сиријској војсци да у потпуности окружи делове Алепа који су под контролом терориста.

На стотине хиљада људи бежи из те области ка Турској из страха од опсаде, што је створило праву хуманитарну кризу на сиријско-турској граници.

Скоро 70.000 људи сада живи у 10 различитих избегличких кампова на сиријској страни границе док око 10.000 Сиријаца чека да пређе границу ка Турској, а 30.000 њих се креће ка граници према оценама званичника.

Дакле, укупно 110.000 избеглица намерава да напусти Сирију, а званичници верују да ће се овај број утростручити уколико се офанзива не заустави.

Захваљујући руским ваздушним снагама и иранским копненим снагама, Асадова војска је сада само на пар километара од потпуног опкољавања града Алепо, највећег урбаног центра у Сирији и упоришта милитантне опозиције од 2012. године.

Потпуно опкољавање Алепа ће угрозити морал опозиције и значајно изазвати стратешке амбиције Турске, али и у потпуности елиминисати кредибилитет „оружане побуне“ пред међународном заједницом.

Кампања против Алепа је почела у октобру 2015. године и одвијала се у неколико фаза. Асадове снаге су уз помоћ Русије и Ирана спровеле неколико пробних напада на фронтове Алепа као део веће кампање да збуне и уморе опозицију.

Такође је покренута и кампања елиминације кључних команданата милитантне опозиције, укључујући Захрана Алуша, како би се ослабио њихов политички утицај.

У међувремену, амерички званичници су проценили да се око 2.000 бораца Хезболаха, Авганистанаца и ирачких Шиита под вођством команданта Касема Сулејманија тренутно налази у провинцији Алепо.

Амерички званичници су такође навели да руске специјалне снаге однедавно сарађују са снагама режима недалеко од Алепа.


Извор: Правда
 

Нема коментара:

Постави коментар