11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 2. август 2015.

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици на Илиндан одслужена Литургија


У недељу 2. августа (20. jula) 9. седмице по Духовима, на празник Светог пророка Илије, у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија.

Светом Литургијом је началствовао јереј Бранко Вујачић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића и протојереја Далибора Милаковића.

Ево, упркос великим врућинама, којима је главни град Црне Горе изложен последњих седмица, бивајући практично у пар наврата на рубу ванредног стања и узимајући овога пута у обзир и многобројне славе манастирâ и цркавâ широм Црне Горе, ето и ове недјеље –  овог малог васкрса, вјерни народ се сабрао у великом броју, око датих му пастира и oko архипастира Господа Христа.
Прослављајући великог Божијег угодника – Светог Пророка Илију.

Посебној димензији љепоте и свечаности овог великог празника је допринијела својим лијепим празничним појањем и пјевница Саборног Храма.

Вјернима се обратио протојереј Далибор Милаковић казујући и свједочећи својом празничном бесједом и топлим и мудрим словом управо сву суштину и сву љепоту овога празника, истичући између осталог да :

„У свима нама у свима нашим срцима, увијек, прије свега због наших гријехова, али и због нашег очајања и сумње, највише сумња у срцу нашем може поколебати нашу вјеру.“

Наводећи управо да је тако и сумња поколебала вјеру Светога Апостола Петра када је Апостол највећег срца кренуо да тоне уплашивши се много идући по води у сусрет Господу Христу у сред буре и јаких вјетрова.

Услед чега је Господ вратио апостола Петра у  лађу заповједивши апостолима „да не сумњају у срцима њиховим.“

Отац Далибор је такође повлачећи паралелу између данашњег читања из Светог Јеванђеља и данашњег празника истакао да је :
„Један такав човјек који је овдје живио на Земљи. Који никад није имао сумње у срцу своме, јесте управо данашњи светитељ кога прослављамо. А то је свети пророк Илија.“

Послије причешћа светим тајнама Тијела Христовог и Крви, вјерни народ је своје заједничарење наставио кроз трпезу љубави.

Благодарећи Господу на свему датоме из руку Његових.

Борис Мусић
Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар