11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 13. август 2015.

На децу која су се купала у реци испаљено 78 метака, ни после 12 година нико одговоран

Парастосом у Цркви Рођења Пресвете Богородице, обележено дванаест година од страдања двојице српских дечака. Србе са Космета боли што починиоци још нису нађени и кажњени


ЗА сваког нормалног човека сваки злочин је велико зло, али када је злочин усмерен према онима који су тек закорачили у живот, онда је то немерљиво и највеће зло. Оно што још више боли и што сваке године одавде и са других места широм Косова и Метохије понављамо и тражимо јесте да се пронађу и казне починиоци и налогодавци, рекао је Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ после парастоса у Гораждевцу крај Пећи, где су пре дванаест година хицима из аутоматског оружја убијени Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (13).
Тог 13. августа 2003. године, док су се купали на реци Бистрици, од истих хитаца тешко су рањени њихови другови, тада четрнаестогодишњи Богдан Букумирић, Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угреновић (20).

Парастос у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу служио је владика рашко-призренски Теодосије. Уз родбину и пријатеље убијених дечака, помену је присуствовао и Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера, као и представници Срба са КиМ, који су обишли гробове Пантелије Дакића и Ивана Јововића.

- Докле год постоји иједан Србин у Приштини, иједна функција на којој су Срби, злочин у Гораждевцу се неће заборавити, а они који желе да граде са нама будућност, мораће да реше овај злочин - рекао је Стојановић.


* Родбина и пријатељи положили венце на споменике убијених дечака

Чланови породица и родбина убијених младића ни у четвртак нису скривали огорченост што ни после 12 година нема помака у истрази, коју је косовско тужилаштво обуставило 2010. године. Док родитељи Ивана Јововића још немају снаге нити желе да говоре о несрећи која их је задесила, само зато што су остали у свом селу, отац убијеног Панте, како су га звали другари, Милисав Дакић, каже да убиство деце у Гораждевцу није обичан злочин.

- Испалити 78 метака у правцу голе деце, то је злочин над злочинима - рекао је Милисав Дакић, питајући се колико је српских жртава на Космету потребно. - За злочин на Бистрици чула је цела Метохија, а познато је да је било и оних који су се радовали убиству српске деце.


ЗАТВОРЕН СЛУЧАЈ

УПРКОС томе што је тадашње шеф Унмика, Хари Холкери, најавио да ће преврнути сваки каменчић да пронађе убице српских дечака, али и награде од милион евра коју је понудила мисија Уједињених нација, резултата није било. Убице нису пронађене. Тужилаштво је испитало више од 70 сведока, а полиција је претресла стотину албанских кућа. Случај је због недостатка доказа затворен.


Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар