11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 9. јун 2015.

Караџић критиковао говор представника САД у УН

Бивши председник Републике Српске оптужен пред Хашким трибуналом Радован Караџић, критиковао је говор представника САД Дејвида Пресмана пред Саветом безбедности УН 3. јуна и позвао почасног председника Трибунала Теодора Мерона да се обрати влади САД и одбије "напоре за непрописан утицај" на пресуђивање у његовом предмету, саопштио је Трибунал.

У писму Мерону упућеном 8. јуна, Караџић је цитирао речи Пресмана "по званичном записнику са скупа", да се нада да ће "жртве и преживели из Сребренице имати исход, који ће помоћи затварању тог најболнијег и највише узнемирујућег поглавља у историји бивше Југославије", преноси Танјуг.

"Ове напомене изречене у Вашем присуству су изузетно неприкладне. То није ништа друго него позив Трибуналу да ме осуди. Као адвокат и члан Њујоршке адвокатске коморе, Пресман би могао боље од покуша да утиче на исход једног кривичног предмета у јавном обраћању", навео је Караџић.

"Сигуран сам да Вам је било врло непријатно у тој просторији када сте чули те напомене", наведено је у писму.

Караџић је истакао да "ово није први пут да САД покушавају да утичу на рад Трибунала и доводе Трибунал на лош глас", и подсетио на телеграме Стејт департмента које је обелоданио "Викиликс", по којима су званичници владе САД изнели поверљиве информације о привилегованој комуникацији бившег председника СРЈ Слободана Милошевића са његовом супругом и правним сарадницима, као и Милошевићеву поверљиву листу сведока.

"Такви очигледни напори да се утиче на спровођење правде у овом Трибуналу и наводи Пресмана у СБ УН, нарушавају углед Трибунала и стављају у сумњу његову непристрасност", истакао је Караџић, тражећи од Мерона да у писму влади САД у име тог суда "изричито одбије њене напоре да непрописно утиче на пресуду" у његовом предмету.

"Ваше речи имаће благотворан утицај на одвраћање САД и других земаља од даљег политизовања рада Трибунала у њиховим јавним иступањима, а мене и јавност ће уверити да у пресуди Трибунала неће бити садржан такав непрописан утицај", навео је Караџић, називајући Меронов говор пред СБ УН "уравнотеженим и разборитим" и захваљујући му на томе, а изражавајући "запањеност оним што је прочитао" о Пресмановом говору.

Према наводима, Пресман је у обраћању рекао да се "ове године очекује пресуда на суђењу Радовану Караџићу", који је "заједно са Ратком Младићем" осуђен за "злочине који укључују одговорност за масакр у Сребреници, чија 20. годишњица је 11. јула".

"Сребреница је, наравно, најгори злочин почињен у Европи од Другог светског рата. Надамо се да ће жртве и преживели из Сребренице имати исход, који ће помоћи затварању тог најболнијег и највише узнемирујућег поглавља у историји бивше Југославије", навео је према писму Караџића представник САД.


Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар