11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 9. јун 2015.

Одржан 25. Јањски сабор у манастиру Глоговцу

Почевши од 1991. године и ове године, данас у Недељу Свих Светих 07. јуна у манастиру Светог Георгија Побједоносца у Глоговцу у Јању код Шипова одржан је двадесетпети по реду црквено-народни Јањски сабор.

Света Литургија почела је у десет часова а служили су Њихова Преосвештенства Епископ славонски Господин Јован и Бихаћко-петровачки Атанасије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије бихаћко-петровачке и свештеника и свештеномонаха из епархија осјечко-пољске и барањске, пожаревачке, банатске и бањалучке.

Светој Литургији присуствао је велики број вјерника са свих страна, а нарочито велики број Јањана који поводом овог црквенонародног окупљања, као и сваке године, долазе из Србије и других европских држава. У првом делу Божанске Литургије Епископ Атанасије произвео је јеромонаха Теофила, намјесника манастира Глоговца, у чин Игумана са правом ношења напрсног крста. После читања одељка из Светог Јеванђеља одржао је надахнуту бесједу Епископ славонски Господин Јован.

После завршетка Свете Литургије Епископи Јован и Атанасије, уз пратњу свештенства и вјерног народа, осветили су новоподигнути конак и звоник манастира Глоговца.
Затим је Епископ Атанасије поздравним говором на бини отворио културно-умјетнички програм у којем су учествовали Етно група „Траг“ из Лакташа, КУД „Никола Кокошар“ из Шипова и вокална мушка група“ Јањски Соколови“.

После кратког предаха Епископа и свештенослужитеља у порти манастира почео је свечани ручак за званице и сав вјерни народ.

За вријеме ручка Епископ бихаћко-петровачки Атанасије одржао је бесједу у којој је нагласио црквени и национални значај одржавања Јањског сабора и сабирања народа Јања и вјерника из других крајева у манастиру Глоговцу. У бесједи Епископ Атанасије је, поздравивши све званице и вјернике, похвалио залагање добротвора и поклоника манастира Глоговца, чијим трудом је манастир богатији за два нова манастирска здања. Овом приликом Епископ Атанасије са јавним захваљивањем је одликовао архијерејским граматама Великог добротвора манастира Глоговца Господина Младена Милановића, Кума манастира Глоговца из Мркоњић Града, и Господина Милана Марјанца из Новог Сада, који су учинили највећи допринос у изградњи новог манастирског конака и звоника.

После додијељивања грамата вјерни народ је поздравио Кум манастира Глоговца Младен Милановић, затим Епископ славонски Господин Јован и Господин Милорад Ћирко, Начелник општине Шипово, која сваке године учетвује и помаже у организовању и одржавању Јањског сабора.

Овогодишњем Јањском сабору позиву Епископа Атанасија и Начелника општине Шипово одазвали су се, између осталих, и узели учешћа Господин Никола Шпирић, Посланик у Парламентарној скупштини БиХ, Господин Предраг Гргић Савјетник Предсједника Предсједништва БиХ Господина Младена Иванића, Бригадни генерал Господин Гојко Кнежевић Замјеник команданта команде за подршку Оружаних снага БиХ, Бригадир Господин Недељко Копуз Командант Трећег пјешадијског – Републике Српска – пука ОС БиХ, Господин Милан Ковач Посланик у Народној Скупштини Републике Српске, Господин Урош Макић Начелник општине Босанско Грахово и директори јавних, просвјетних и културних институција са подручја општине Шипово.

После захвалности Богу за богату трпезу, коју су припремили Господин Милан Маријанац и општина Шипово, Епископ Атанасије је још једном поздравио све званице и вјерни народ и пожело и позвао их да сваке године у молитвама долазе на Јањски сабор.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Нема коментара:

Постави коментар