11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 20. април 2015.

Фејсбук пријети брисањем налога свештеника и монаха који не желе да своје име на профилу промијене у рођено име (ВИДЕО)

Фејсбук пријети брисањем налога свештенства и монаштва који не желе да своје име на профилу промијене у рођено име, саопштио је познати православни мисионар и свештенослужитељ из Америке.

Иако су познати по својим монашким и свештеничким титулама, као што су „свештеник, игуман, монах, јеромонах, игуманија итд“, Фејсбук од недавно захтијева да ова лица на својим профилима користе своја „цивилна“ имена.

„Вријеме је да се Фејсбуку каже да су отишли предалеко“, каже игуман Трифун из Манастира свемилостивог Спаса на острву Вашон у Сједињеним Америчким Државама, који је, након што је и сам погођен новим правилима ове друштвене мреже, одлучио да покрене петицију, којом је за два дана сакупио 5000 потписа.

„Можда је тешко повјеровати, али Фејсбук је постао основно оруђе у мојој служби“, каже он.

Фејсбук оца Трифуна повезује са хиљадама људи којима је потребно његово духовно руковођење. То су, по његовим ријечима, људи који се суочавајау са „злостављањем, насиљем, зависношћу и другим тешкоћама“.

„Фејсбук је често једини начин на који се они одваже да комуницирају“, истиче игуман.

Скоро сваког дана он добија позиве за помоћ преко Фејсбука, али ови позиви сада остају без одговора, а Фејсбук пријети да потпуно избрише његов налог, као и све профиле православног свештенства и монаштва.

„Прије више од тридесет година, када сам дао завјете и постао православни монах, добио сам име Трифун и одрекао се свог првобитног имена, и од тада га нисам користио“, каже игуман Трифун.

„Чак ме и породица зове игуман Трифун, и то је име које сам користио на Фејсбук профилу“.
Монах каже да је Фејсбук одбио да поново активира његов налог, иако је доказао свој идентитет.

„Казали су да ми је забрањено да користим Фејсбук док не будем користио своје старо име“.

По ријечима игумана Трифуна, његова прича о деактивацији налога без упозорења није једина: „Индијанцима, свештенству других религија, чак и жртвама насиља речено је да користе своја рођена имена на Фејсбуку. Фејсбук мора промијенити своју политику“.

„Бојим се да људи мисле да сам их напустио“, каже о. Трифун за своја духовна чеда, додајући да је свјестан да је сврха ових правила безбиједност корисника, ипак, „само тражимо да нам се дозволи да користимо алтернативно име када постоји добар доказ да је ово прави идентитет особе“, каже он.

„Фејсбук може истовремено да штити своје кориснике и да нам допусти да поштујемо своје завјете и традиције“.

Са енглеског: Александар Орландић
Извор: theorthodoxchurch.info/Радио Светигора


Нема коментара:

Постави коментар