11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 17. новембар 2014.

Патријарх Кирил завршио мирну посету Српској Цркви

 У част Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уприличио је пријем којем су присуствовали чланови делегације Руске Православне Цркве, архијереји и свештенство Српске Православне Цркве, као и представници јавног и политичког живота Србије.

Том приликом Патријарх српски Иринеј је орденом Светог Саве II реда одликовао председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополита волоколамског Илариона и Епископа солнечногорског Сергија, а орденом Светог Саве III реда одликовао је протојереје: Николаја Балашова, потпредседника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; Игора Јакимчука, секретара за међуцрквене односе у Одељењу за спољне односе Московске Патријаршије; Андреја Милкина, шефа Патријарховог протокола; као и протођакона Владимира Назаркина, помоћника председника Одељења за спољне црквене односе; ђакона Александра Волкова, руководиоца Прес-службе Патријарха московског, и г. Леогојду Владимира Романовича, председника Синодског информативног одељења Московске Патријаршије.

Овом приликом патријарх Иринеј се обратио патријарху Кирилу речима захвалности на мирној и пријатељској посети, која иако није временски била дуга, ипак је била садржајна и плодна, и изразио задовољство што је патријарх Кирил и овога пута имао прилику да се увери колико српски народ поштује и воли свету руску земљу, састрадални руски народ и најсветију Руску Цркву.

У име делегације Руске Цркве речи захвалности упутио је митрополит Иларион рекавши, између осталог, да ће многи догађаји током посете патријарха Кирила Српској Православној Цркви ући у црквену историју, али неки ће чак ући и у уџбенике световне историје. Један од тих догађаја је несумњиво и освећење споменика цару мученику Николају II која су извршила два Патријарха, у присуству Председника Србије. Он је још додао да се данас воде полемике међу историчарима о томе да ли је цар Николај био у праву када је дозволио да Русија буде увучена у Први светски рат.  - Али ми знамо да је логика сродничких односа другачија од логике политичких односа. Када је један брат угрожен, онда се не реагује толико умом колико срцем. Он не би био руски цар ако не би бранио Србију, поручио је, између осталог, митрополит Иларион.

На крају се обратио и патријарх Кирил, који је још једном истакао блиске односе између двају народа и двеју Цркава, уверавајући домаћина да је током своје посете осетио снагу љубави српскога народа, која није само куртоазна и која превазилази сваку дипломатију. Патријарх Кирил је још додао да ништа не сједињује два народа као заједнички проливена крв. - Русија никада неће моћи да изда братство са Србијом, јер Бог памти заједничке жртве Срба и Руса, поручио је патријарх Кирил.

Изражавајући наду и уверење да ће Србија и Русија и убудуће гајити најискренија пријатељска осећања, патријарх Кирил је рекао да они који су своју крв пролили у име братства и пријатељства, и данас су са нама у молитвама.

После пријема, патријарх Кирил и делегација Руске Православне Цркве упутили су се ка аеродрому Никола Тесла одакле су отпутовали у Москву. Високе госте је испратио патријарх Иринеј у пратњи више архијереја и свештенства Српске Православне Цркве. Присутан је био и амбасадор Руске Федерације г. Александар Чепурин. На растанку је патријарх Кирил још једампут заблагодарио патријарху Иринеју на срдачном гостопримству. Овим се окончала званична (мирна) посета Патријарха московског и све Русије г. Кирила Српској Православној Цркви.


Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар