11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 2. октобар 2014.

Робинсон: Караџић није крив за геноцид

Правни саветник Радована Караџића рекао је данас пред Хашким трибуналом да бивши председник Републике Српске није знао за геноцид у Сребреници у јулу 1995. године, за шта је, између осталог, оптужен. 

"Нема ни најмањег доказа да је Караџић планирао или наредио егзекуцију затвореника, нити да је био упознат" с тим, изјавио је Караџићев саветник Питер Робинсон у завршној речи.

 Робинсон је устврдио да су ти догађаји били сакривани од њега, па је закључио да Караџић "није крив за геноцид".
 
Караџић је такође рекао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ. Он је рекао да преузима моралну одговорност за злочине Срба у БиХ, али да није наредио извршење убистава.
 
"Заиста сам био прави пријатељ Муслимана", рекао је Караџић.
 
Хашки тужиоци, који су у уторак завршили изношење завршне речи, рекли су да је Караџић био покретачка сила политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.
 
Тужилаштво је затражило казну доживотног затвора за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године. После изношења завршне речи које се данас завршава, уследиће изношење аргумената у поступку реплике у уторак, 7. октобра.

Караџић (69) је оптужен за ратне злочине почињен у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата широм БиХ.


Извор: Вести онлине

Нема коментара:

Постави коментар