11111111111111

Претражи овај блог

петак, 3. октобар 2014.

Штрајк по леђима грађана

Незадовољни прописима, платама и условима рада, у протесту полицајци, адвокати, наставници, радници... Гужве на полицијским шалтерима, празне суднице, криминалци на улицама, а деца ван учионица

ШТРАЈКУЈУ адвокати и полицајци, у четвртак су протестовали и учитељи и наставници, а ускоро ће и лекари и медицинске сестре. Због тога што не могу да се договоре са државом, институције су све више блокиране, а највише трпе грађани.

Сатима се чека у редовима за личну карту, пасош, возачку дозволу... Многи возе нерегистроване аутомобиле, јер никако да стигну на ред у полицији. Не само да се одлажу суђења Шарићу, Мишковићу и другима, и не само да судије имају муке да задрже у притвору пљачкаше, убице и силоватеље, већ су обични, „мали“ људи постали таоци блокираног правосуђа. Не могу да заврше оставинске поступке, да се разведу, да гоне бившег партнера за алиментацију...

Једини штрајк који је неке обрадовао јесте просветни - ђаци су спавали сат дуже, јер у четвртак нису имали први час. Из просветних синдиката најављују да је ово тек почетак, као и да ће половином месеца на један дан обуставити наставу и протестовати на улици. Како им закон не дозвољава потпуни штрајк, празне учионице подвешће под „грађанску непослушност“.

ПРОСВЕТА Тешко је утврдити колико је тачно наставника у четвртак учествовало у штрајку упозорења, јер Министарство просвете и четири синдиката, која су организовала акцију, имају опречне податке. Министарство тврди да је од 1.786 основних и средњих школа у првој смени несметано радило 1.250. У 418 није било првог часа, а у стотину је први час био скраћен на 30 минута. У другој смени 76 одсто школа је радило регуларно, 396 без првог часа, а у 33 је био скраћен. Синдикати имају другачије податке. Кажу, најмање 1.000 школа прикључило се штрајку упозорења, што је више од половине.

Томислав Живановић, председник УГСПР „Независност“, тврди да Министарство нема реалне податке, јер многе штрајкаче прикривају директори школа:

- Ово је тек најава, а велики протест планирамо за половину месеца, када буде усвајан ребаланс буџета.

На све то министар просвете изјавио је да нема потребе за штрајком, јер постоји социјални дијалог између Министарства и синдиката.

ПОЛИЦИЈА И део полицајаца штрајкује већ недељу дана. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао их је у четвртак да се врате свом послу.

- Независни синдикат полиције доставио је непотпуну одлуку, док остали нису ни доставили одлуке о томе. Реч је о евидентно незаконитом штрајку - прокоментарисао је Стефановић, подсећајући да су протест организовали један репрезентативни и неколико нерепрезентативних синдиката. - На основу Закона о штрајку, они који су до сада штрајковали неће примити плату.
Све полицајце који знају шта су значка и униформа позивам да се врате, а потом ћу разговарати са синдикатима.

Министар се захвалио свим полицајцима који су професионално обављали задатке и показали да знају зашто су у полицији и оценио да штрајк није имао превеликог ефекта на учинке полиције.

Уочи Параде поноса МУП је саопштио да је свега пет одсто полицајаца учествовало у штрајку. Синдикални подаци током последња два дана, међутим, кажу да је и до 90 одсто полицајаца обуставило рад у појединим управама. Како тврде синдикалци, у западној Србији око 85 одсто полицајаца одбија да ради, али поштују минимум рада, па излазе на терен ако су угрожени животи и имовина људи.

Чачански полицајци жале се што им је у августу плата већ смањења за десет одсто, а најављено је ново смањење и укидање сменског рада. То значи да ће им, кажу, плате бити мање за 30 процената, и да ће полиција понети највећи терет мера штедње.

Из синдиката поручују да неће прекинути протест док им не буде продужен посебан колективни уговор, исплаћене јубиларне награде и путни трошкови, и док не добију гаранцију да им плате неће више бити смањиване.


Учионице су у четртак на првом часу биле празне

АДВОКАТИ Уместо договора између адвоката и Министарства правде, и у четвртак је настављено препуцавање. Прво је министар Никола Селаковић рекао да су његова врата отворена за браниоце, али и да се закони не могу мењати уценама. Осврнуо се и на спорни Закон о јавном бележништву, чију измену траже браниоци, а који је донет 2011.

- Руководили смо се тиме да се угледамо на најуређеније земље. Сада држава има ексклузивно право да регулиште тржиште некретнина. Сви јавни бележници гарантују исправност тог јавног посла, а раније је било безброј случајева да се један стан прода више пута - рекао је Селаковић. Подсетио је и да су адвокати поднели захтев за оцену уставности закона и ако Уставни суд пресуди да је неуставан, биће промењен.

Одмах је одговорила Адвокатска комора Србије, наводећи да је министар потврдио свој бескомпромисни став, одбијајући дијалог о сету „нотарских закона“. Они наводе и да је изнео неистине, међу којима да је овакав нотарски систем уведен 2011. Кажу, та верзија Закона о јавним бележницима дозвољавала је да уговоре састављају адвокати:

- Адвокати се залажу само за оно што је омогућено њиховим колегама у ЕУ. Овакав систем нотаријата као код нас постоји само у Румунији. И у Француској су адвокати и судије штрајковали 200 дана због сличних законских решења!

Правни заступници настављају серију протеста. После Београда, Чачка, Ниша и Пожаревца, у петак је на реду Шабац, а следећег уторка Нови Сад. У Војводини је 1.815 адвоката до даљег обуставило рад. Председник Адвокатске коморе Војводине Срђан Сикимић каже да његове колеге не одлазе у суд.

Широм Србије почеле су и истраге ко је „штрајкбрехер“. Заменик дисциплинског тужиоца Милован Стојановић добио је налог од председника АКС Драгољуба Ђорђевића да провери да ли је један адвокат пре два дана био на претресу у Вишем суду у Јагодини.

- Незванично сам чуо да јесте, али затражио сам званичну потврду. У таквим случајевима предузећемо најдрастичније мере, међу којима је престанак радног односа - каже Стојановић.
И нишка регионална комора је покренула дисциплинске поступке против четворо адвоката. Председник Штрајкачког одбора Гордан Пантић негирао је да је један од њих функционер СНС и председник градске општине Палилула Бобан Џунић.

- Сматрам да адвокатима није место на улици него у судници - каже Џунић и додаје да зна да ће и против њега бити покренут дисциплински поступак.


И ЛЕКАРИ НАЈАВИЛИ ПРОТЕСТЕ ЗБОГ ПЛАТА

ПРЕДСТАВНИЦИ два министарства: здравља и државне управе и локалне самоуправе и четири репрезентативна синдиката у здравству, договорили су се да већ следеће недеље започну разговоре о платним разредима, а што пре и о колективном уговору који истиче крајем године. Али су на супротним странама када је реч о најављеном смањењу плата у јавном сектору. Сва је прилика да на ту тему више неће бити преговора. Синдикати ће следеће недеље одлучити шта ће даље, а једна од опција је - протест упозорења.

Са синдикалцима су се у четртак састали министри Златибор Лончар и Кори Удовички са својим сарадницима.

- Нисмо постигли помак у преговорима око најспорније теме, а то су плате, али министри заслужују похвалу због брзине којом су одговорили на наш захтев упућен у уторак да се хитно састанемо - каже др Цветић за „Новости“. - Тиме су бар потврдили да им је стало да заједнички решавамо проблеме. Они, међутим, тврде да најављено смањење плата у јавном сектору мора да важи за све, а ми сматрамо да је, здравство, ипак, специфично и да би на неки начин морало да се изузме из те мере. Незадовољство запослених у овом сектору је због лошег материјалног положаја већ огромно.

Исте захтеве овога пута имају сва четири репрезентативна синдиката у здравству: Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити, Синдикат медицинских сестара и техничара, Грански синдикат здравства и социјалне заштите „Независност“ и Синдикат лекара и фармацеута.

- Заједнички иступамо и следеће недеље ћемо размотрити које су нам сад опције на располагању - каже Цветић. - Без обзира на то што су министри велики оптимисти, ми смо скептични да се мере штедње неће зауставити само на ономе што је најављено, него и да ће се продубљивати, а наш захтев да се те мере бар ороче до краја 2015. године, није испуњен. Размишљамо о даљим корацима, а једна од могућности је обустава рада, за почетак бар протест упозорења.

ОДЛОЖЕНО СУЂЕЊЕ ЧАНКУ НАСТАВАК суђења Ненаду Чанку, лидеру ЛСВ оптуженом за насилништво, у четвртак је у Основном суду у Новом Саду одложено за 16. јануар. Разлог је недолазак његових бранилаца због штрајка, а одлагање је тражио и адвокат Павла Лешановића, који тврди да га је Чанак претукао пре две године. - Много би ми значило да се овај поступак што пре оконча, пресудом или како већ - рекао је Чанак.

НИКО НИЈЕ ОБЕЗБЕЂИВАО УТАКМИЦУ Због полицијске обуставе рада у Горњем Милановцу прексиноћ нико није обезбеђивао утакмицу између Металца и Слоге. - Полиција је, солидаришући се са штрајкачким захтевима колега широм Србије, одбила да дође на стадион Металца - изјавио је Драган Бакић из Независног синдиката полиције.

(Б. Р.)

Извор: Вечерње Новости


Нема коментара:

Постави коментар