11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 5. октобар 2021.

Научници о исјељујућем дјејству молитве

Научници о исјељујућем дјејству молитве
И научници су дошли до закључака који ће натерати на размишљање и окореле атеисте: Молитва исцељује. Нарочито је корисна за оне који упадају у дубоку депресију и болују од манијакално-депресивне психозе

Лековита моћ молитве позната је одвајкада. Сви знамо за осећај мира и спокоја после посете цркви или паљења свећа за здравље наших најмилијих. Недавно су се и научници позабавили овим феноменом, а резултати до којих се дошло вероватно ће натерати на размишљање и најокорелије атеисте.

Истим питањем, са различитих аспеката, бавили су се и на Истоку и на Западу, а закључак је исти: молитва исцељује.

Научници Клиничког истраживачког института Дјук у Северној Каролини позвали су неколико монаха, сестара и свештеника различитих верских заједница да се помоле за 700 пацијената који су патили од различитих болести. Неколико дана лекари су бележили стање болесника, и када је експеримент завршен, белешке су предали стручњацима. Професор Мичел Крушоф саопштио је следећи резултат: код 500 пацијената, захваљујући молитвама, темпо оздрављења убрзао се за 93 одсто.

- Не знам прави разлог томе. Могу да претпоставим да на рад срца благотворно делује концентрација на божанске речи, како свештеника, тако и самих болесника. Зна се да је човек за кога се моли или који се сам моли у потпуности усредсређен на општење са Свевишњим што, вероватно, доводи до нормализације многих процеса у организму, које тек треба да проучимо – објашњава Крушоф.

Снага

Руси су отишли још даље: доказано је да молитва убија штетне бактерије, не само у људском телу, већ и у води.

- Проверила сам дејство Оче наш и православног крста на патогене бактерије. За истраживање су узети узорци воде из бунара, река и језера у којима је била присутна ешерихија коли и златна стафилокока. И показало се да се, ако се над водом очита Оче наш и прекрсти крстом, количина штетних бактерија смањује скоро сто пута – тврди Ангелина Малаховскаја, инжењер електрофизике из Санкт Петербурга.

Ум

За други доказ снаге молитве заслужан је шеф Лабораторије неуро и психофизиологије Института за психонеурологију “В. М. Бехтерев” у Санкт Петербургу, професор Валериј Слезин.

– Многим психијатрима и неуролозима познат је, са рационалне тачке гледишта, тешко објашњив феномен да се после молитве олакшава душевно растројство, а болесници који се сматрају неизлечивима, понекад оздрављују – подсећа Слезин.

Депресија

- Моје колеге одавно су експерименталним путем установиле да изговарање молитви помаже људима који болују од повишеног крвног притиска и дијабетеса: за неколико минута снижава се ниво холестерола у крви и нормализују процеси размене – сматра доктор медицине Игор Брагин. – Молитва је нарочито корисна и за оне који упадају у дубоку депресију и болују од манијакално-депресивне психозе. Што је болест тежа, то се човек чешће обраћа за помоћ Богу.

Фреквенције

За будно стање одраслог човека уобичајене фреквенције можданих импулса су у опсегу од 9 до 10 херца, што спада у домен алфа и бета таласа. Међутим, када су испитаници утонули у молитву, десило се успоравање фреквенција на свега три херца! Ове фреквенције називају се “делта таласима” и код одраслих људи јављају се само у стању најдубљег сна без снова. У будном стању карактеристични су искључиво за бебе. Занимљиво је да извесне фреквенције у делта опсегу “окидају” лучење хормона раста, који је посебно значајан за регенерацију организма и процес излечења.

ПОБЕДИТИ СТРАХ

Психотерапеут Георгиј Пагодин сматра да све болести потичу – од страха:

– Познати француски истраживач Ален Бомбар доказао је да бродоломци не умиру зато што немају воде и хране, већ – од страха. Бомбар је скоро два месеца путовао океаном сплавом, без воде и хране и преживео, захваљујући томе што је савладао страх. Из истог разлога, међу људима оболелих од рака у неизлечивом стадијуму – верници живе пет година дуже од атеиста. Они молитвом елиминишу страхове, осећају да је свет смртан, привремен, схватају истинске вредности, смирују се и, самим тим, повишавају свој имунитет.

Споменка Милић
Извор: Новости
Преузето са: Радио Светигора 
 
#молитва, #научници, #исцелење, #molitva, #naucnici, #iscelenje,

Нема коментара:

Постави коментар