11111111111111

Претражи овај блог

субота, 12. април 2014.

Аваков: Борбе у неколико градова на истоку Украјине

У неколико градова на истоку Украјине воде се борбе, саопштио је данас министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

Он је на свом Фејсбук (Фацебоок) налогу навео да се борбе воде у неколико места у провинцији Доњецк, где су "непозната лица отворила ватру" на зграде локалне администрације.

"Полиција одговара. Размена ватре се наставља", написао је Аваков. Додао је да су у месту Красни Лиман, такође у провинцији Доњецк, "наоружани борци" напали полицију оружјем руске производње АК100. "Украјинске власти данашње догађаје сматрају агресијом Руске Федерације", нагласио је Аваков, не наводећи да ли је у борбама било жртава.  
Вршилац дужности украјинског председника Олександар Турчинов заказао је за вечерас састанак Савета за безбедност Украјине.
 
Раније данас у градићу Словјанск, око 90 километара од града Доњецка, наоружани људи заузели су седишта локалне полиције и службе безбедности.
 
Градоначелник Словјанска навео је да људи који су упали у полицију траже организовање референдума о аутономији и могућем припајању Русији.
 
Шеф полиције Доњецка поднео оставку
 
Шеф регионалне полиције у граду Доњецк на истоку Украјине данас је саопштио да напушта функцију уважавајући захтеве проруских демонстраната.
 
Изнад седишта полиције у том граду нема више украјинске заставе и њу су, како наводе очевици на које се позива Ројтерс, проруски демонстранти заменили својом заставом.

"У складу са вашим захтевима ја се повлачим", казао је демонстрантима шеф полиције Константин Пожидајев, наводи Ројтерс.

Око 200 проруских демонстраната наоружаних палицама и моткама заузело је раније данас седиште полиције у Доњецку на истоку Украјине, известио је дописник агенције АФП.

Демонстранти приликом заузимања зграде нису наишли на отпор, а аутобус са неколико десетина припадника интервентне полиције, који су брзо стигли на лице места, имали су на себи наранџасто-црне траке, које симболизују подршку руским властима.

Проруски демонстранти данас и даље држе под контролом кључне зграде владе у источној Украјини, иако је украјински премијер Арсениј Јацењук обећао већу аутономију региона.


Извор: Блиц

Нема коментара:

Постави коментар