11111111111111

Претражи овај блог

среда, 16. април 2014.

Украјински војници мењају страну? (ВИДЕО), - Украјински војници прелазе на проруску страну

Више војника који су јуче били на страни власти у Кијеву данас прелазе на страну проруских активиста, јављају руски медији. Демонстранти заузели зграду градске скупштине у Доњецку. У Славјанск ушли оклопни транспортери са руским заставама.

14.57 - Отета два украјинска војника у региону Луганска. Руски официри наложили убиства, јавља АФП

14.20 - Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен најавио јачање војног присуства Алијансе на истоку Европе, јавља АФП.

12.15 - Антимајдановци у Одеси прогласили Народну Републику Одесу и позвали грађане да блокирају саобраћај, јавља Глас Русије.

12.10 - Украјински министар одбране путује у Краматорск да би разјаснио ситуацију са војницима и оклопним транспортерима, јавља Ројтерс

12.00 - Војник који се придружио проруским активистима у Славјанску каже да није више члан украјинских јединица јер није могао да пуца "на сопствени народ", јавља Ројтерс

10.30 - Војна помоћ пружа се савезницима, а Украјина формално није савезник НАТО-а, рекао је шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски, јавља Бета

10.15 - Арсениј Јацењук рекао да Русија "извози тероризам" у Украјину, преноси Ројтерс

10.00 - Наоружани проруски активисти преузели контролу над зградом градске скупштине у Доњецку, јавља Ројтерс

9.55 - Сергеј Лавров каже да Русија још планира састанак с украјинским званичницима у Женеви, преноси АП.

9.40 - Пет наоружаних оклопних транспортера ушло у Славјанск. На првом возилу је руска застава, јавља Ројтерс. Раша тудеј тврди да је реч о украјинским војницима који су променили страну.

Наоружани демонстранти ушли су данас у зграду скупштине града Доњецка, рекли су градски функционери за агенцију РИА Новости.

Агенције АФП и Ројтерс јављају да је око 20 проруских наоружаних активиста ушло у канцеларију градоначелника у Доњецку.

Наоружани мушкарци којима припадници обезбеђења нису пружили отпор, рекли су да је њихов једини захтев да регион Доњецка одржи референдум о федерализацији Украјине.

"Људи са фантомкама и оружјем ушли су у зграду, а за сада нису улазили у канцеларије већ ходају ходницима. Нама је речено да не напуштамо кабинете и да наставимо да радимо", рекао је један од очевидаца, а пренеле РИА Новости.

У Славјанск је, у међувремену, ушло пет оклопних транспортера са руским заставама, јавио је Ројтерс, док Раша тудеј наводи да су у питању украјинске јединице које су промениле страну.
Неколико наоружаних мушкараца, у камуфлажној униформи, седели су на сваком од тих возила. Она су се зауставила испред зграде општине коју су раније окупирали проруски демонстранти.

Један од војника који се представио као Андреј, рекао је да је његова јединица део 25. бригаде ваздухопловних снага Украјине и да су они прешли на страну проруских снага.

Како је јавио радио Глас Русије, у граду Краматорску, где су украјинске снаге јуче заузеле аеродром, виђени су оклопни транспортери с украјинским заставама.

Украјинско Министарство одбране саопштило је да су проруски демонстранти отели два украјинска војника у региону Луганска, на истоку Украјине.

Министарство је навело да су "екстремисти" отели једног официра и војника у уторак, када су се њих двојица зауставила на путу да поправе своје возило, пренео је АФП, јавља Танјуг.

Украјинска служба безбедности СБУ саопштила да је пресрела комуникацију руске војске која показује да "саботаже на истоку Украјине отворено воде официри руске војне обавештајне службе, који су издали цинична наређења (проруским активистима) да пуцају с циљем да убију украјинске војнике".

Кијевска телевизија је у касније емитованом снимак тог наводног разговора два руска команданта прецизирала да су у питању упутства како да наоружани проруски демонстранти поступају у случају да их нападну украјински војници.

Украјинска војска покренула је јуче "антитерористичке акције" против проруске "народне милиције" на југоистоку земље, где су у борбама за војни аеродром код Краматорска погинула четворица "милиционера", а рањена су још четворица, преноси Танјуг.


Заменик украјинског премијера Виталиј Јарема изјавио је да су у Славјанску и Краматорску примећени припадници 45. ваздушно-десантне дивизије руске армије, који су појачали проруску "народну милицију" у тим градовима.

Председник Русије Владимир Путин рекао је генералном секретару УН Бан Кимуну да су потези Кијева противуставни и да очекује да ће и Уједињене нације и светске силе објавити јасну осуду Кијева.

О кризи на југоистоку Украјине Путин је телефоном разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Како наводи руска агенција Итартас, Путин је рекао да нагло заоштравање сукоба ставља Украјину, у суштини, на ивицу грађанског рата.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен рекао је да ће Алијанса разместити додатне снаге дуж источних граница земаља чланица ради смиривања ситуације у Украјини.

"Данас смо усвојили пакет војних мера", рекао је он након састанка свих 28 чланица Алијансе у Бриселу и додао да то подразумева већи број "авиона на небу, више бродова у води, већу спремност на копну", преноси АФП, јавља Танјуг.

Огласила се и Бела кућа - Вашингтон ће настојати да убеди Москву да смири ситуацију.

Група војних посматрача ОЕБС-а стигла је синоћ у Сумску област на североистоку Украјине, а данас ће посетити суседну Харковску област, пренеле су руске агенције, позивајући се на саопштење сумске обласне администрације.

У групи су шест посматрача из Белгије, Холандије, Луксембурга, Грузије, Чешке и Шведске.




Извор: РТС

------------------------------------------------------------------

Украјински војници прелазе на проруску страну

Власти у Кијеву нису сигурне да ли су у „антитерористичку акцију” на исток Украјине заправо послале дезертере или „партизане”


Дан уочи дипломатских преговора Украјине, Русије, САД и Европске уније о томе како решити украјинску кризу, ситуација на истоку ове бивше совјетске републике се компликује, тако да се чинило да ни званични Кијев више не зна са сигурношћу да ли му је заиста део украјинских војника отказао послушност и прешао на страну проруских народних милиција.

Снимак како у Славјанск, град на истоку Украјине, улази шест украјинских оклопних транспортера на којима је истакнута руска застава је обишао свет. Руска агенција РИА Новости преноси казивања очевидаца да је реч о војницима који су послати да од проруских демонстраната ослободе суседни град Краматорск, али који су отказали послушност те прешли на страну проруских демонстраната.

„Главно оклопно возило има истакнуту руску заставу и они су напустили Краматорск заједно с нашим побуњеницима и иду ка Славјанску”, рекао је очевидац на којег се позивају РИА Новости.

Неколико наоружаних мушкараца, у камуфлажној униформи, седели су на сваком од тих возила.

Бар један од њих на униформи је носио траку Светог Ђорђа, која је постала симбол руске побуне на истоку Украјине.


Један од војника, који се представио као Андреј, рекао је да је његова јединица део 25. бригаде ваздухопловних снага Украјине и да су они прешли на страну проруских снага.


Међутим, званични Кијев није веровао у те извештаје, па је украјински министар одбране отпутовао у Краматорск да разјасни ситуацију у вези с оклопним возилима и војницима који су послати у „антитерористичку операцију” на истоку земље. Не само да нису веровали већ је један од лидера владајуће странке „Отаџбина” демантовао тврдње да је офанзива украјинске војске на југоистоку земље претрпела неуспех. Према речима Сергеја Соболева, који је и посланик у Врховној ради, армија користи герилски метод борбе против сепаратиста.

„Наше оружане јединице искористиле су партизански метод и директно продрле у делове које тренутно контролишу јединице руске армије и сепаратисти”, рекао је Соболев у намери да објасни откуд руске заставе на украјинским војним возилима, пренели су украјински медији.

Соболев се позвао на информације које је, како је истакао, добио од Министарства одбране Украјине, демантујући да су оклопна возила украјинске војске пала у руке проруске „народне милиције”.

Међутим, неколико сати касније управо је то министарство одбране саопштило да је група „руских терористичких саботера” запленила шест оклопних транспортера украјинске војске.

У мору различитих информација, медији сада преносе да ипак није тачна ни информација да су украјинске трупе приликом ослобађања аеродрома код града Краматорска у окршајима убиле четворицу припадника проруске „народне милиције”. Према локалним изворима, никаквог окршаја заправо није било, а војници на оклопним возилима који су прокрстарили Славјанском заправо су те послате украјинске трупе које су прешле на проруску страну.

Због свега тога доводи се у питање и истинитост наводне изјаве шефа Службе безбедности Украјине да су његови људи ухапсили 23 руска официра у акцијама на истоку земље.

Грађани Крематорска позивају украјинске војнике, који су заузели аеродром у том месту, да не пуцају у њих.

Међутим, оно што су потврдиле и руске и западне новинске агенције јесте да је око 40 проруских наоружаних активиста у камуфлажној униформи ушло у канцеларију градоначелника у Доњецку. Према речима локалних власти, проруски демонстранти захтевају да Доњецка област одржи референдум о федерализацији Украјине.

„Полиција не интервенише. Ситуацију бих описао као надреалну. Они траже од украјинског парламента да усвоји закон о локалним референдумима”, рекао је представник локалне власти Максим Ровински.

Присталице федерализације у Харкову, Доњецку, Горловки, Славјанску и Краматорску одбијају да признају легитимност садашње украјинске владе и позивају привремене власти да организују референдуме попут оног одржаног на Криму прошлог месеца, који је довео до уједињења те аутономне територије са Русијом.

И проруске демонстрације, као и „антитерористичка акција” украјинских власти, сагледавају се као покушаји обе стране да промене стање на терену како би побољшале своје позиције на преговорима који се данас први пут одржавају у Женеви. Стални представник Кијева у седишту УН у Женеви Јуриј Клименко рекао је да његова земља неће да разговара о федерализацији Украјине те да је Кијев посвећен децентрализацији земље и давању ширих овлашћења регионима, али не и федерализацији.

„Било какви разговори бољи су од војног сукоба. Ми желимо разговоре оријентисане ка постизању резултата. Сада схватам да постоје намере да се поремете ти разговори”, казао је Клименко, истакавши да је „упадљиво” да су немири на истоку земље, за чије изазивање је оптужио Москву, покренути уочи разговора у Женеви и да између тога „несумњиво” постоји нека веза.

С друге стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истиче да ће Москва наставити да инсистира код садашњих власти у Кијеву да поштују захтеве народа на истоку Украјине и да почну преговоре, као и да обуставе војну операцију против демонстраната.

Н. Радичевић
----------------------------------------------

Проглашена „Народна Република Одеса”

Одеса – Антимајдановци у Одеси прогласили су свој регион Народном Републиком Одесом и позвали грађане да блокирају саобраћај у граду, јавио је радио Глас Русије, а пренео Танјуг. „Свако ко није досад схватио да је рат дошао на наша врата не треба да иде сутра на посао”, саопштили су активисти „Андимајдана”. Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов оптужио је Русију да гаји „бруталне планове” за дестабилизацију југоистока Украјине тиме што, како је навео, пружа подршку „сепаратистичким милитантима”.


Извор: Политика



Нема коментара:

Постави коментар