11111111111111

Претражи овај блог

среда, 16. април 2014.

СРПСКИ ГЕНИЈАЛЦИ: Гимназијалци Михаило и Филип измислили филтер који кока-колу претвара у воду! (ВИДЕО)

Гимназијалац каже да не сме да тврди да би проласком кроз филтер који је састављен од графена и песка и слана вода постала неслана, али додаје да то није искључено

Београдски гимназијалци Михаило Мрвошевић и Филип Љубинковић у Истраживачкој станици Петница открили су нови начин производње филтера за пречишћавање воде. Ради се о графенском филтеру који је и “кока-колу” обезбојио и претворио у воду.

Михаило каже да не сме да тврди да би проласком кроз филтер који је састављен од графена и песка и слана вода постала неслана, али додаје да то није искључено.
"То није лоша идеја, али на томе још нисмо радили. Осим "кока-коле", ништа не смем да тврдим. Ипак, верујем да би у случају слане воде, сланитет био умањен проласком кроз филтер", каже Михаило. Овог ученика трећег разреда Пете београдске гимназије прошле недеље је контактирала фирма из Јужне Африке која је заинтересована да се конкретније упозна са овим проналаском, који би једног дана можда и производили.

"Са њима сам се чуо телефоном. Контактирали су ме преко интернета, јер смо Филип и ја на "Јутјубу" поставили снимак како "кока-кола" постаје вода. Добио сам позив и да учествујем на Сајму технике у Шангају, али тамо нисам отишао због школе и недостатка новац за пут", каже Михаило. Прва верзија графенског филтера за воду направљена је у Истраживачкој станици Петница.

"Раније смо доста читали о томе да постоје филтери за воду од графена, али да је све то веома скупо и компликовано да се направи. Помислили смо да ли то може једноставније и одлучили да у Петници покушамо. Дошли смо до резултата које смо касније, у Београду, у мојој соби разрадили", каже Михаило.

На питање зашто су баш тестирали "кока-колу", Михаило објашњава да је то било много занимљивије него да су то урадили са нечим другим, а да ће даље анализе у вези са филтером урадити на Хемијском факултету. Он истиче да ће заједно са Филипом, који је ђак Треће гимназије, покушати да кроз филтер пропусти све оно што загађује воду. Његов проналазак могао би да се користи у свакодневној употреби, али и у великим системима за пречишћавање.

Михаило Мрвошевић је написао и заштитио научни рад „А неw аппроацх то грапхене цоатингс - Нови приступ графенским облогама”. Подршку је добио од школе, али и својих професорки Мире Марковић, која му предаје физику, и Мире Ивин, која га учи тајнама хемије.




Извор: Курир

Нема коментара:

Постави коментар