11111111111111

Претражи овај блог

среда, 12. март 2014.

Клинт Вилиамсон испитивао Тачија

ПРИШТИНА - Тужилац Специјалне истраге Клинт Вилиамсон испитивао је премијера Косова Хасим Тачија у вези са истрагом о злочинима из извештаја Дика Мартија, писе дневник "Трибуна".

Тузилац Вилиамсон је обавио разговор са премијером Тачијем у својству субјекта истраге, наводи "Трибуна".

Премијера Тачија јуче је у његовој канцеларији испитивао тужилац који истражује злочине који су садржани у известају Дика Мартија.Извори "Трибуне" су објаснили да се шеф косовске владе није састао са Вилиамсоном у својству премијера Косова, него као субјект истраге коју ради тужилац. Исти извори кажу да то што је Тачи испитиван и даље не значи да ће против њега бити подигнута оптужница, наводи "Трибуна".

Тузилац Вилиамсон нема мандат да одлучује о оснивању Европског Трибунала, који се трази ЕУ, а који би се бавио злочинима које је починио ОВК. " Његов мандат је да истражује, а не да одлучује о будућим процедурама које ће проследити како би се процесуирао одређени предмет", казао је "Трибуни" један високи званичник који је упознат са процесом оснивања Европског Трибунала.

Извору "Трибуне" је још једном потврђено да до јуна треба да се формира Трибунал.

У саопштењу после сусрета са Вилиамсоном, заменик премијера и министар правде Хајредин Кучи је поновио став да сваки евентуални судски процес треба се обави на територији Косова.

У саопштењу Специјалних Снага за истрагу - познатих као СИТФ, каже се да је тужилац боравио у Приштину 10. и 11. марта. "Тужилац је поновио да је одлучан да уради пуну истрагу да би открио истину о веома озбиљним сумњама о злочинима које се описују у извештају Савета Европе", стоји у саопштењу.

По СИТФ-у Вилиамсон је казао да се истрага наставља и да је још рано да се прејудицира њен резултат, наводи "Трибуна".

Током боравка Вилиамсон се састао и са шефом Унмика Фарид Зарифом, шефом мисије ЕУ за Косово Самуелом Збогаром и шефом Еулекса Борхардом, пише "Трибуна".


Фото Тањуг/З. Жестић

Нема коментара:

Постави коментар