11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 8. фебруар 2022.

Урме – најздравије воће на свету!

Урме – најздравије воће на свету!Урме (датуље) имају широк спектар здравствених и нутритивних вриједности, због којег се сматрају најздравијим воћем на земљи. Оне су одличан извор природних влакана који су организму неопходни за добар рад цријева. Природни шећер који се налази у урмама је савршена алтернатива обичном шећеру. Лако се варе и смањују осећај глади. По свом саставу урме су права природна мултивитаминска табела, коју могу користити деца и одрасли. Од анемије, преко високог крвног притиска, холестерола, па све до рака…..готово да нема болести код које не помаже урма.

ОДЛИЧАН ИЗВОР ГВОЖЂА

Анемични пацијенти требало би да једу што више урми, јер су оне одличан извор гвожђа. 100 гр урми садржи око 0,90 гр гвожђа, што је око 11% препоручене дневне вредности. Гвожђе, као део хемоглобина унутар црвених крвних зрнаца, одређује носивост кисеоника у крви. Највише потребе за гвожђем имају деца у пубертету и труднице.

“ВИТАМИНИ ЗА ОЧИ”

С обзиром да садрже лутеин и зеаксантин, урме се називају “витаминима за очи”. Лутеин и зеаксантин су посебно важни за мрежицу и макулу ока, јер потпомажу ћелије епитела за добар вид и могу спречити оштећење макуле, које се јавља у старости. Зато ако желите сачувати добар вид треба да једете што више урми.

ЗАУСТАВЉАЈУ ДИЈАРЕЈУ

Урме садрже калијум, који је користан код заустављања дијареје. Осим тога, урме помажу да се цревна флора што брже обнови. Редовним узимањем урми олакшаћете цревима да створе «пријатељске» бактерије.

ЛЕК ЗА ТВРДУ СТОЛИЦУ

Исто као што заустављају дијареју, урме могу помоћи да се храна брже и лакше пробави из организма. 100 грама урми ( 10-21 комада) садрзи 8,5 гр влакана. WХО препоручују уношење великих количина влакнастих материја, не само да би се заштитили од тврде столице већ и због многих других користи.

ОЛАКШАВА ПОРОЂАЈ

Експеримент који су спровели на Универзитету за науку и технологију у Јордану показали су да конзумирање урми 4 седмице прије порођаја мајкама може да олакша порођајне болове и умањи крварење. Жене које су пре породјаја јеле урме, породиле су се лакше и брже, за разлику од оних жена које нису узимале ово воће. Осим тога, урме су женама помогле да преброде постопорођајну депресију, те да произведу довољно млека за бебу.

РЕГУЛИШЕ ТЕЛЕСНУ ТЕЖИНУ

Због високог удела храњивих материја, урме код човека изазивају осећај ситости и олакшавају губитак тежине. Ако на празан стомак узмете урму, она ће регулисати рад црева и организму дати потребни шећер. Урме немају холестерола и имају доста природних шећера. Килограм урми садржи близу 3.000 калорија.

СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ

Урме имају способност да смању ниво ЛДЛ нежељеног холестерола у телу. Зато је ово изврсна храна за људе с високим холестеролом, који узрокује масне наслаге у артеријама које доводе до стварања крвних угрушака и других срчаних болести.

ЈАЧАЊЕ СРЦА

Особе са слабим срцем могу користити ово невероватно воће. Током ноћи потопити урме са семенкама у воду. Ујутро из њих уклонити семенке, самљети их у блендеру заједно с водом у којој су током ноћи стајале. Овај лек узимати неколико пута дневно како би се ојачало срце.

СМАЊУЈУ КРВНИ ПРИТИСАК

Урме су веома погодна храна за људе који пате од високог крвног притиска. Оне садрже врло мало натријума, а богате су калијумом. Стандардна порција од пет или шест урми даје око 80 милиграма магнезијума, есенцијалног минерала који доприноси ширењу крвних судова. Истраживања показују да 370 милиграма магнезијума дневно може смањити крвни притисак.

ШТИТИ ОД МОЖДАНОГ УДАРА

Једна од кључних предности овог чудесног воћа је његова способност да регулише здрав нервни систем, захваљујући богатом садржају калијума. Истраживања су показала да већи унос калијума (око 400 мг) може смањити ризик од можданог удара за 40 посто.

ХРАНА ЗА МОЗАК

Урме садрже фосфор, а он игра важну улогу као храна за мозак. Из тог разлога се препоручују у исхрани особа које се баве интелектуалним радом.

ЕНЕРГЕТСКИ СТИМУЛАНС

Урме су велики енергетски бустер јер садрже природне шећере као што су глукоза, сахароза и фруктоза.

ХРАНА ЗА БЕБЕ

Шећер из урми је врста шећера која се најлакше отапа и вари, па је он прикладан за новорођенчад, с тим да урме треба да буду иситњене или намочене у води прије давања детету, како би их оно лакше појело.

ЈАЧАЈУ ЗУБНУ ГЛЕЂ

Урме садрже флуор, који је битан минерал у борби против каријеса, јер спречава даље кварење зуба. Урма се може дати малој беби којој расту зуби да је сиса. То ће код беба умањити бол у деснима.

Урме помажу приликом лечења рака, за шта је заслужан елемент селен којег има у урмама. Урме су добре за лечење јетре и чишћење организма од отровних материја. Узимање сока од овог воћа помаже у лечењу грлобоље, различитих врста грознице и прехладе.
 
#урме, #urme,

1 коментар:

  1. Поштено, нисам знала а на столу су ми од Бадње Вечери...:)
    Крећем у напад...! :)))

    ОдговориИзбриши