11111111111111

Претражи овај блог

среда, 5. јун 2013.

Šta traže demonstranti od turske vlade

Grupa Solidarnost za Taksim predala je svoje zahteve zameniku premijera Bulentu Arinču. Od turske vlade se traži da odustane od projekta izgradnje na mestu parka Gezi, otpuštanje odgovornih u policiji i puštanje na slobodu uhapšenih demonstranata.

Članovi grupe zatražili su od vlade da otpusti guvernere i šefove policija koje smatraju odgovornim za nerede tokom višednevnih protesta širom Turske, u kojima su dve osobe izgubile život.

"Mi tražimo da ti šefovi policija... koji su odgovorni za nasilje i pritisak budu otpušteni", rekao je portparol grupe nakon sastanka sa zamenikom premijera u Ankari.

Na listi zahteva demonstranata nalazi se puštanje na slobodu uhapšenih demonstranata, zahtev policiji da prekine upotrebu suzavca, kao i otklanjanje prepreka za slobodu govora, prenele su agencije.

Masovni antivladini protesti u Turskoj ušli su danas u šesti dan nakon što građani nisu poslušali jučerašnji poziv vlade da prekinu s njima.

Policija je rano jutros upotrebila suzavac i vodene topove na stotinama demonstranata koji su ignorisali upozorenja policije da se raziđu u Istanbulu, Ankari i gradu Hataju na jugoistoku zemlje, gde je na protestima poginuo jedan mladić.

U zapadnom gradu Izmiru, policija je rano jutros privela najmanje 25 ljudi, jer su preko "Twitera" slali klevetničke i lažne informacije koje dovode u zabludu, javila je državna agencija Anadolija.

Protesti su izbili u petak nakon što je policija upotrebila suzavac da rastera mirne demonstracije protiv planova gradnje na mestu gde se nalazi park Gezi, na trgu Taksim, koji predstavlja retku zelenu oazu tog grada.

Demonstracije su, potom, prerasle u masovne antivladine proteste u Istanbulu, Ankari i još nekoliko desetina drugih gradova.

U demonstracijama je poginulo ukupno dvoje ljudi, vlada je saopštila da je povređeno 300, dok grupe za ljudska prava kažu da povređenih ima više od 2.000.

Arinč se juče izvinio povređenima u sukobu s policijom i rekao da je vlada naučila lekciju iz onoga što se dešavalo ovih dana.

Izvinjenje se, kako je dodao, ne odnosi na izgrednike.


(Tanjug, foto: AP Photo/Kostas Tsironis/Tanjug) 

Izvor: Mondo

1 коментар: