11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. јун 2013.

Станковић: Влада ће помоћи Албанцима

Србија посвећена решавању свих проблема Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, посебно економских. У заштити њихових националних права, Србија поштује домаће и међународно законодавство, поручио Зоран Станковић.

Влада Србије и Координационо тело опредељени да решавају све проблеме Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, поручио председник Координационог тела Зоран Станковић поводом резолуције косовског парламента о заштити права Албанаца из "Прешевске долине".


Станковић је, поводом резолуције коју је данас усвојио косовски парламент о заштити права Албанаца из "Прешевске долине" која предвиђа заштиту и унапређење права Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, навео да Србија поштује права свих националних мањина, па и албанске.

"Када је реч о правима националних мањина, па и албанске мањине, Србија поштује Устав, законе и све међународне конвенције", рекао је Станковић, саопштило је Координационо тело.

Навео је и да су "Влада Србије и Координационо тело у потпуности посвећени решавању легитимних проблема грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе и оних проблема које су у протеклих неколико месеци навели представници албанских политичких партија".

"Очекујемо наставак разговора са Албанцима са југа Србије, након што је Влада Србије у уторак 4. јуна усвојила теме за будуће разговоре које су предложили управо представници Албанаца", рекао је Станковић.

Напоменуо је и да Координационо тело, заједно са представницима општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, улаже сталне напоре у циљу трајног решавања проблема на југу Србије.
Према његовим речима, нарочита пажња се поклања економском развоју и смањењу незапослености, "као највећих проблема на територији ових општина".

Разолуција косовског парламента предвиђа заштиту и унапређење права Албанаца у Прешевској долини, "којима треба олакшати живот и омогућити слободу кретања из долине до Косова и назад, укидање таксе осигурања коју плаћају приликом уласка на Косово и отворање канцеларије у Приштини и Гњилану".

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар