11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 20. јун 2013.

Позадина приче око ЈМБГ у Босни

Драган Џелетовић
Да ли су власти Федерације одлучиле да жртвују живот једне невине бебе, да би имали покриће за напад на Републику Српску?
Бања Лука/Смедерево, 20.06.2013


Свако ко има људскости у себи, без обзира на националну припадност, слушајући извештавање о трагедији тромесечне Берине Хамидовић, није остао равнодушан на разлог смрти несрећне бебе која је из Сарајева касно превежена у Београд на лечење, где је и преминула. Разлог њене трагедије, свакако поред тешке болести, је неиздавање јединственог матичног броја (ЈМБГ) од стране бирократије у федерацији Босне и Херцеговине због чега није на време стигла на лечење у Институт за мајку и дете у Београду (предуго чекање на граници где полиција није смела да пусти бебу без ваљаних докумената ).

Ношени добрим намерама, оваква трагедија јесте разлог за протесте не само у градовима Босне и Херцеговине већ и у региону што се протеклих дана и догодило.У Београду је одржан скуп подршке протестима у Сарајеву а познати српски глумци Сергеј Трифуновић и Никола Којо су такође изразили подршку овим протестима. Површан осврт на овај догађај указује на то да против грешака и пропуста бирократије, због чега је угашен један људски живот, ваља устати и подићи глас ма где да се то десило...

Међутим, када су у питању проблеми који долазе из Босне и Херцеговине, ту површност не сме да буде ни најмање заступљена. ЈМБГ у федерацији БиХ се не издаје још од 12. фебруара зато што парламентарци БиХ нису успели да се договоре о доношењу новог закона о ЈБМГ (стари стављен ван снаге одлуком Уставног суда), који директно удара на овлашћења Републике Српске! Најспорнија одредба новог закона односи се на део који се тиче регистрационих подручја, на основу којих се одређује ЈМБ. Бошњачки посланици су планирали преко поменутог закона да ставе градове из оба ентитета у исто подручје ( што нарушава дејтонску организацију БиХ), па су се тако заједно нашли Зворник и Тузла, што је недопустиво за РС.

Власти у Републици Српској су уредбом привремено решиле проблем издавања ЈМБГ- а новорођенчадима у овом ентитету, док у Федерацији то није било учињено и жртва те ујдурме је тромесечна беба. Зашто то није урађено, могуће је закључити. Окривити Србе за ову несрећу (што се већ провлачи кроз поједине медијске и политичке кругове у Сарајеву), створити тензију и уз помоћ Међународне заједнице начинити још један корак ка унитаризацији БиХ што јединствени ЈБМГ свакако представља.

Ова перфидна игра Бошњачких политичких елита мора бити проказана да не би дошли у ситуацију да из наивности подржавамо протест који је индиректно усмерен на укидање Р. Српске. Најтрагичније од свега је то што се ова цела прича провлачи преко трагедије тромесечне бебе и њених родитеља.

Након погубног 20.века за наш народ који је обележен наивним и лаковерним одлукама, што нас је коштало многобројних трагедија, српски народ у 21. веку нема права на наивност! Одбрана Републике Српске мора бити један од кључних националних циљева за оне Срба које није "захватила западњачка река" како је говорио у својој песми Милан Ракић.

Сведоци смо да је један од највиших политичких званичника Србије (њен Председник) Србе преко Дрине назвао Босанцима. Ако имамо на уму олаку предају КиМ од стране данашње власти, јасно је да је и Република Српска више него икада у 21. веку угрожена, на чијем нестанку раде многи центри моћи са Запада.

Дубока анализа овог догађаја је значајна и из простог разлога што српски медији, потпуно  цензурисани, у догледно време могу креирати јавно мњење тако да укидање Републике Српске буде сасвим нормално прихваћено у апатичном и изнемоглом српском народу, што је данас случај са Косовом и Метохијом! Ваљало би да после ко зна колико времена будемо за корак испред оних који нам кроз историју кpнстантно раде о глави!

ЗА живот Србије, ЗА живот Српске!

Драган Џелетовић

Извор: Двери

1 коментар:

  1. …. Страшно! Зар политика и над недужним бићем?!
    Немам коментар за овај нехумани гест!

    Апропо овој причи, испричаћу вам један догађај мог рођеног брата, који је на путу за Дубровник пролазио кроз Требиње:

    -Пролазим и на семафору почела је таква бука аутомобилских сирена. Нисам знао шта се дешава!
    Отворих прозор кад оно наши Срби! Подигли три прста, трубе аутомобилима ко да је сам Бог стиго и сви у глас: Помаже Бог Брате Србине!!! И сузе и смех у исто време, коса на глави ми се диже а кожа најежила. Каква радост само због нишких регистрација. Морадох да станем, да мало попричамо а они сви колико их је било на тргу, одмах у прву кафану да ме часте пићем.
    Попричасмо мало, разменисмо бројеве телефона, а они пожелеше да се и идуће године видимо на истом месту. Уз срећан пут, тако Благословен и срећан кренух даље за Дубровник...

    Ова прича мог рођеног брата натерала ми је сузе и смех у исто време. Ти наши српски мученици сваком из централне Србије се зарадују а ми да их се одрекнемо?!
    Ево и ове године мој рођени брат иде на исти пут, опет ће бит пиве и благородног чаврљања са нашим србима из Крајине. Брат се радује што ће их опет видети...

    Драга браћо и сестре, ма где да сте, нека сте ми живи и здрави и нека вас Господ Бог чува и штити од сваког зла!

    ОдговориИзбриши