11111111111111

Претражи овај блог

субота, 8. јун 2013.

Турска, пркос ауторитету

Упркос апелу премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана да се окончају вишедневни немири, неколико хиљада људи и деветог дана протеста изашло на улице турских градова тражећи одлазак премијера. Ердоген осудио "анархисте и екстремисте који дефилују по главним градовима земље и пркосе његовом ауторитету".

Хиљаде гневних Турака изашли су на улице да би се придружили масовним антивладиним протестима, пркосећи апелу премијера Реџепа Тајипа Ердогана да се окончају највећи цивилни немири у последњих 10 година колико се он налази на власти.


Демонстранти су почели да пристижу на трг Таксим у Истанбулу рано јутрос са храном и ћебадима како би заузели место за демонстрације које ће се одржавати током викенда. У парку Гези, који се налази на тргу, подигнут је велики шатор, преноси АФП.

"До пре недељу дана нисам могла да замислим да спавам на улицама Истанбула. Сада не знам како бих могла да се вратим назад", каже 22-годишња Алејна, склупчана.

Протести су данас ушли у девети дан. Протеклу ноћ је више стотина људи провело на Тргу Таксим као и у парку Гези, где премијер жели да изгради комерцијални центар, што је изазвало талас уличних протеста, првенствено у Истанбулу. Демонстранти су певали и дували у пиштаљке, у атмосфери опуштенијој од оне каква је у Турској владала претходних дана, које су обележили нереди.

Током ноћи демонстранти су се сукобили са полицијом у преграђима Истанбула и према наводима очевидаца, једна особа је у тим сукобима повређена.

Иако протести не јењавају, премијер Реџеп Тајип Ердоган ће се у току дана у Истанбулу састати са најутицајнијим члановима своје странке, пренео је АП.

По повратку са пута у Египат, премијер је јуче позвао демонстранте да одмах окончају протесте, рекавши да је његова исламска влада отворена за "демократске захтеве", али инсистирајући на томе да се демонстрације "граниче са вандализмом".

По повратку са пута у Египат, Ердоган је поручио демонстрантима да обуставе протесте, наговестивши да ће им се, у противном, супротставити.

Актуелни премијер Турске осудио је "анархисте и екстремисте који дефилују по главним градовима земље и пркосе његовом ауторитету" и наговестио да ће им се супротставити уколико наставе. 

"Тражим да се хитно прекину протести, који су изгубили демократски карактер и претворили су се у вандализам", рекао је турски премијер.

Ердоган је јуче у Тунису искључио могућност да одустане од урбаног пројекта у Истанбулу што је изазвало талас нових уличних протеста у Турској.

"Пројекат поштује историју, културу и екологију. Ми желимо да штитимо права већина и очувамо лепоту Истанбула", рекао је Ердоган.

Протести су избили када је полиција кренула да се обрачунава са мањом групом демонстраната који су хтели да сачувају парк Гези од рушења. Протест је после тога прерастао у свеопште демонстрације против Ердогана и његове странке Правде и развоја. Демонстранти оптужују конзервативну владу да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

Полиција је употребила сузавац и водени топ да би растерала демонстранте. У сукобима демонстраната и полиције повређене су хиљаде људи, а три особе су погинуле, што је нарушило углед Турске као узорне исламске демократије.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар