11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. јун 2013.

Светилиште Лурд затворено због поплава

Католичко светилиште Лурд у југозападној Француској затворено због великих поплава. Ходочасници из оближњих хотела евакуисани, а светилиште ће бити затворено све док не буде безбедно за посетиоце.

Због јаких поплава у југозападној Француској затворено је католичко светилиште у Лурду, а ходочасници из оближњих хотела су евакуисани.

 Набујала блатњава вода преплавила је место где се сваке године скоро шест милиона верника из целог света, од којих су много тешко болесни, окупи у потрази за чудима и оздрављењем.

Лурд је чувено светилиште на југу Француске, због пећине у којој се 1858. године, како се верује, 14-годишњој Бернадети указала Богородица.

Градоначелник Лурда Жан Пјер Артиганав рекао је за локалну телевизију да комплекс код светилишта у подножју Пиринеја неће бити поново отворен док не буде безбедан за посетиоце, вероватно не пре краја ове недеље.

Спасилачке службе евакуисале су стотине људи из оближњих хотела, а власти су посебно настојале да на сигурно одведу слабе и оболеле ходочаснике.

Јаке кише у тој области поплавиле су градове и подигли водостај реке Гав де По, због чега су неки путеви затворени.

Министар унутрашњих послова Француске Мануел Валс рекао је током обиласка Лурда да је потребно довести појачања у ту област, због великих поплава.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар