11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 20. мај 2013.

Торнадо на америчком средњем западу

Једна особа погинула у граду Шонију, у Оклахоми, када је торнадо погодио камп насеље. Десетине торнада прошло кроз савезне државе Ајова, Минесота, Илиноис и Канзас. Претња од торнада трае и данас.

Више торнада погодило је америчку савезну државу Оклахому. Најгоре је прошао град Шони, где је, како наводе локални медији, једна особа погинула када је торнадо буквално сравнио са земљом камп насеље.


Као и сваког пролећа, амерички средњи запад суочава се са сезоном торнада. Кроз савезне државе Ајова, Минесота, Илиноис и Канзас протутњало их је на десетине. Очевици кажу да је понегде падао и град величине тениске лопте.


Гувернерка Оклахоме Мери Фолин прогласила је ванредно стање у 16 округа, најгоре погођених невременом. Поједини делови те државе остали су без струје, а многи далеководи су оборени.

У граду Шонију уништене су бројне куће, а велику штету претрпео је и град Едмонд, где, међутим, није било повређених.

Становник Едмонда у Оклахоми Пол Данкан каже да су се сакрили у купатило, где сс чули како торнадо пролази кроз њихов крај.

"Када смо изашли, видели смо дрвеће ишчупано из земље", рекао је Данкан.

Национални метеоролошки центар у Америци саопштио је да се олуја креће на северо-исток и наводи да ће претња од торнада трајати и данас.

Центар је поручио становништву да, у случају да виде торнадо, одмах потраже склониште.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар