11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 4. април 2013.

Uroševac: Počinje izgradnja parohijskog doma

Polaganjem kamena temeljca i osveštanjem temelja započeta je izgradnja parohijskog doma u dvorištu crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu.
Kamen temeljac su položili otac Živorad Kojić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„Trinaest godina čekam kada ću se vratiti u Uroševac. U dvorištu ove crkve igrala su se i srpska i albanska deca. Zahvaljujem se ministarstvu za zajednice i povratak kao i predsedniku opštine Uroševac, hvala i svim ljudima dobre volje,“ rekao je otac Živorad u svom obraćanju okupljenima.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da je izgradnja parohijskog doma simbol duhovnog povratka u grad Uroševac koji, kako je istakao, može biti i signal raseljenima da se vrate u ovaj grad.

„I kao što crkva i džamija mogu biti ovde jedna pored druge tako i Srbi i Albanci mogu u Uroševcu biti jedni pored drugih, zajedno i mirno. Moramo se okrenuti budućnosti i oprostiti ružne stvari iz prošlosti kako bi i na taj način bili bliži normalnim vrednostima društva, poštujući sve naše različitosti ali i dosta toga zajedničkog,“ rekao je Jevtić.

Nakon polaganja kamena temeljca, Jevtić je posetio u Plešini baku Smiljanu Bajčetić kojoj je tom prilikom uručena pomoć u vidu prehambene i higijenske robe.

Jevtić je posetio i povratnička sela Talinovac, Babuš i Babljak.

U pogromu 17. marta, crkva u Uroševcu je teško devastirana i oštećena iako su je tada čuvali grčki vojnici KFOR-a.

Нема коментара:

Постави коментар