11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. април 2013.

Monasi manastira Sveti Vrači u Zočištu opet na meti provokacija

Sinoć oko 19 i 30 h dok je radio u manastirskoj bašti koja se nalazi ka selu Zočištu, otac Dionisije je bio meta novih provokacija, saznaje KIM radio.
Sa mostića ispod manastira ka seoskoj školi, grupa albanske dece je okrenuta ka manastiru i ocu Dionisiju uporno uzvikivala  “UĆK“,  “Popi UĆK“.

Otac Dionisije je prestao da radi u bašti i provokacije prijavio kosovskom policajcu koji čuva manastir. Policajac, rekavši da nije ništa video, sišao je do sela i razgovarao sa direktorom škole, koji je rekao da su deca uzvikivala “GOL“ i navijala, a nikako nisu provocirali kaluđera.

Međutim, kako nam je potvrđeno u manastiru, sve učestalijim verbalnim provokacijama, nedavno od strane albanskih mladića, a danas i od albanske dece iz sela, monasima se daje na znanje da i u okviru manastira nisu slobodni i bezbedni.

Meštani Orahovca, KIM radiju su preneli da monasi žive u stalnoj strepnji i strahu da će se verbalne provokacije pretvoriti u fizičke napade. Takođe, istakli su da sada nastupaju prolećni radovi u bašti i ako se ovako nastavi, monasi ništa neće moći da zaseju.

Monahe ovoga manastira teroristička OVK kidnapovala je u julu 1998. godine, manastir paljen, i miniran 1999. godine, a meštani su se protivili obnovi i ponovnom oživljavanju manastira.

Inače, u manastir svakodnevno dolaze Albanci iz raznih krajeva i donose bolesnu decu, jer veruju u isceliteljnu moć Svetih Vrača čije se mošti nalaze u manastiru. Monasi ih primaju sa ljubavlju i u velikom broju slučajeva dobijaju iscelenje.

Нема коментара:

Постави коментар