11111111111111

Претражи овај блог

субота, 16. март 2013.

Kancelarija za KiM: Martovski pogrom “Zločin bez kazne”

Pod sloganom “Zločin bez kazne“ Kancelarija za Kosovo i Metohiju obeležiće sutra, 17. marta, devetu godišnjicu martovskog pogroma.


Povodom obeležavanja devete godišnjice martovskog nasilja na Kosovu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizovaće niz aktivnosti kojima želi da podseti svetsku i domaću javnost na zločin koji je 17. i 18. marta 2004. godine počinjen nad srpskim i nealbanskim narodom, saopšteno je iz Kancelarije.

Sve akcije u više gradova u Srbiji, i u inostranstvu, odvijaće se pod sloganom „Zločin bez kazne“, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

U Prištini će sutra u 9 sati u crkvi Svetog Nikole biti služena liturgija i pomen nastradalima u pogromu, a liturgiju će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Prisutnima će se nakon liturgije obratiti direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

U severnom delu Kosovske Mitrovice biće održana akademija "Pesmom protiv zveri“, na kojoj će, kako se navodi u saopštenju, učestvovati srpski pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a specijalni gost biće Marija Šerifović.

Dodaje se da će od 17. do 24. marta u srpskim mestima na Kosovu na otvorenom biti organizovane izložbe fotografija.

U napadima na srpska naselja i verske objekte, koji su trajali dva dana, stradalo je 19 civila, 11 Albanaca i osam Srba, a više od 900 osoba je povređeno. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba pobeglo je iz svojih kuća.

Нема коментара:

Постави коментар