11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 24. март 2013.

Godišnjica NATO bombardovanja SRJ

Danas se navršava 14 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.



 Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Ðilas položio venac na spomenik ''Zašto''

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas položio je danas venac i odao poštu poginulim radnicima RTS-a kod Spomen obeležja "Zašto", i istakao da i danas, 14 godina kasnije, može da se postavi pitanje zašto je Srbija bombardovana.

 "I danas, 14 godina kasnije, možemo postaviti pitanje zašto su toliki ljudi izginuli i da samo još jednom pokažemo žaljenje zbog toga i da saosećamo u boli svih onih koji su svoje najmilije izgubili u to suludom ratu sa porukom da nam se to nikad ne desi", rekao je Ðilas.

Vence su položile i porodice poginulih, a Miroslav Medić, čiji je brat poginuo prilikom bombardovanja RTS-a, poručio je da niko nije mogao da zna šta će se desiti 23. aprila, kada je bombardovana zgrada RTS-a.

"Mnogi od njih su dolazili na posao svakog dana sa željom da svoje obaveze ispune kako treba i profesionalno. Neki drugi, koji su bili zaduženi da svoje obaveze isto tako urade profesionalno, nisu to obavili kako treba i došlo je do rušenja zgrade i pogibije 16 ljudi", rekao je Medić.
 
Dačić položio venac na spomenik na Straževici

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je danas venac na spomenik na Straževici, povodom 14. godina od početka NATO bombardovanja 1999. godine.

"Ostanite na prijemu završavam -1999." piše na spomeniku na kojem je Dačić položio venac.

Pored premijera vence je položio i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, članovi porodica poginulih pripadnika vojske, delegacija Vojske Srbije, kao i delegacije Udruženja boraca 1991 - 1999, boračkih organizacija i Društva za negovanje tradicije oslobodliačkih ratova 1912-1918, direktori osnovnih i srednjih škola...
 
autor: IJ izvor: Beta
Preuzeto sa: Novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар