11111111111111

Претражи овај блог

среда, 27. март 2013.

Видео: Архимандрит Симеон Биберџић



На Малу Госпојину 2009. године у манастиру Добрићево код Билеће сахрањен је архимандрит отац Симеон Биберџић, дугогодишњи игуман ове богомоље. Са преко 1.000 вјерника и седамдесет свештеника владика Григорије је, заједно са митрополитом Николајем, епископом Зворничко тузланским Василијем, Липљанским Теодосијем и умировљеним владикама Атанасијем и аљаским Николајем, испратио на вјечни починак оца Симеона, који је осам и по деценија свог живота провео служећи Богу и народу.

Страдање оца Петра Биберџића, солунског добровољца, носиоца Карађорђеве звијезде и Албанске споменице, мајке Боринке и доброг дијела своје породице у Другом свјетском рату, животну голготу страдања у њемачким логорима одакле се вратио са логорашким бројем 121-317 и још чистијом душом, отац Симеон је монашки и у молитвама, заједно са својим народом, одтуговао.

Од далеке 1942. године, када га је замонашио митрополит црногорски Јоаникије у Цетињском манастиру, отац Симеон је проповједао вјеру у Бога и љубав међу људима са једнаком благошћу према просјаку и према цару. Служио је у Стоцу, мјесту свога рођења, од те 1942. па све до 1992. године, равно 50 година и у народу столачког краја по свему био и остао личност која је обиљежила једно вријеме. Од 1992. године, након краћег боравка у Манастиру Острогу, на управу преузима манастир Добрићево код Билеће, у коме је као игуман боравио све до смрти. И како раније у Стоцу и другим херцеговачким мјестима, тако је и године у манастиру Добрићево проводио у посту и молитви и увијек угодним и крепким разговорима са народом.

Захваљујући репортажи из априла 2004. године можемо поново чути животну причу архимандрита оца Симеона Биберџића, “столачког попа Слобе” са којим је тада разговала екипа Радио-телевизије Републике Српске.

Погледајте репортажу “Отац Симеон” у реализацији РТРС-а.

Извор: Моја Херцеговина
Преузето са: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар