11111111111111

Претражи овај блог

петак, 15. март 2013.

Како сејете тако ћете да жањете (девети део)



Кажите шта мислите о људима који не верују у Бога?

           Пре нeго да неко каже да Бог не постоји, он би пре тога морао познавати цео свет. Морао би испитати цео космос, сунце, звезде. Морао би познавати историју свих времена.

            Требао би да прође сва пространства и времена Он би требао да зна све видљиво и невидљиво како би могао да каже како Бог не постоји. Он који то прича, он би требао сам да буде свевидећи и свемогући Бог. А како ми, или како они који су маловерни, који не верују у Бога, ако ништа у животу не знају, како могу да причају такве неразумне речи и да кажу како Бог не постоји?

Да ли је истина да је судар атома створио свет?

            Ако је судар атома по немудром и нездравом мишљењу материјалиста и безбожника могао створити свет, онда ја питам њих: Зашто онда не може тај судар атома створити једну цркву, или кућу, или град, или село, а што би било много простије и лакше? Ето мудрости материјалиста, безбожника и незналица!

Да ли по вама брзо пролази живот?

            Живот невероватно брзо пролази и ми то док смо у младим годинама не можемо јасно увидети. Али када дођемо у зрелије године, ми можемо увидети да живот врло брзо пролази. Мо можемо у зрелости да видимо како је много од живота прошло и како нам је само мало од тог истог живота остало. Зато се требамо упитати куда ћемо после када дође крај живота ако смо неразумно живели на земљи? Требамо се упитати да ли смо се припремили за Царство Небеско?

            Јер тамо како се зна улазе само смирени и они који су чистога срца. А да лисмо ми обраћали пажњу на наше срце?

Шта значе речи у Светом писму: Ваља вам ући кроз огањ да бисте очврснули?

            То значи да је добро када пролазимо кроз разне невоље, кроз разне патње. Јер, невоље и патње су наши савезници. Јер се ми кроз невоље и патње чистимо, чистимо срца наша. То значи: Ваља вам ући кроз огањ да бисте очврснули.

           Речено је: Поштуј оца свога и мајку своју да ти добро буде и да дуго поживиш. Како да поштујемо ми њих ако они желе од нас да чинимо неко зло?

            Речено је да поштујемо оца свог и мајку своју, али је исто тако речено да не чинимо зло. Ми требамо волети родитеље своје, помагати им, али их никада не требамо слушати у њиховим грешним предлозима. А и написано је: Укућани ваш биће вам највећи непријатељи. Значи, ви поштујте родитеље, али не чините никакво зло на које вас они позивају. Јер, често су родитељи били ти који су упропастили децу своју.

Старче , шта је то Реч Божија?

            Реч Божија је храна за душу. Реч Божија је и Сила и Светлост за душу. Свако може и свако треба да чита Реч Божију која је у Светом Писму. Сви Светитељи говорили су да је велика корист од читања Светог Писма. Свети Серафим Саровски говори: Душу треба хранити Богом, јер је душа гладна Бога. А највише се треба читати Нови Завет и Псалтир. Наравно, врло је важно и читање Православних књига.

Ко је крив, Адам или Ева, што су протерени из раја?

            Прво је начинила грех Ева када је послушала змију, а после тога Адам је послушао Еву и он упао у грех. Из овога се види да су криви подједнако и Адам и Ева. Да Адам није послушао Еву, он не би имао кривице у томе. Али он је послушао еву и самим тим има исту кривицу као и Ева. Ђаво се увукао у змију и преварио Еву, а онда је Адам упао у замку.

Да ли анђели могу да учине велика чуда?

            Не чине чуда ни Анђели ни Светитељи, нити било ко у целом космосу. чуда и свако добро чини само Бог. Бог је Тај Који чини чуда кроз Анђеле и Свете људе.

Кажите нам за кога се највише треба молити?

           Требало би да се молимо за сваку душу, да свакој души Бог да мир и радост. А највише се требамо молити за оне који су нам учинили зло, или за оне који нас просто не воле. Јер велики је онај човек који се моли за непријатеље своје. И Христос је Крв Своју Невину пролио за непријатеље своје.

Опростите, видела сам свештеника где у дворишту Цркве пиши цигару. То ме је повредило. Помислила сам у себи: ''Како је то могуће?'' Да ли можете да ми кажете како да се сачувам од таквих искушења?

            Није он једини са таквим, како многи кажу, пороком. Јер, то није порок, него велики грех. Када човек види обичног човека где користи тај смрдљиви дуван, он скоро да и не примети тог човека који користи цигаре. Али, када видите свештеника који користи тај смрдљиви дуван, то је већ веома велика опасна ствар. Јер, као што си ти била погођена, мање или више тешко, тако ће и многи други бити погођени. Понеки буду толико погођени да због тога и напусте Цркву. Ето, видите колики је то грех. То је, како пише у Свето Писму, саблазан. А за човека који доноси саблазан је рекао Сам Христос: Боље би му било да се није ни родио.

Да ли човек има одређено место да се моли? да ли је то на пример Црква?

            Човек нема одређено место за молитву, нити је то само Црква. Човек се може молити код куће исто као у Цркви, исто као и у возу, исто као и у аутобусу, ито као и на послу, исто као и док лежи у кревету, исто так човек може да се моли и док руча.

Шта мислите о притиску? Од чега он долази?

            Притисак зна да дође од многих узрока. Казаћемо неке од њих. Притисак може да дође од брига. Притисак може да дође од тога када се бавимо злим мислима. Притисак може да дође од коришћења масне хране, јаке масне хране као што је на пример месо. Месо не само шт је масно, па својом масноћом доводи до разних болести, него је и отровно, како у свету лекари кажу токсично. Значи, притисак долази обично од грехова наших. А и свака болест, речено је у Светом Писму, је последица греха.

Опростите, шта да ради онај који жели да се причести а не може да пости због неког оправданог разлога?

           Ако неко не може да пости, а жели да се причести може се причестити и без поста. Али то важи за оне људе који су добили разрешење од поста од својих духовника. И свакако да постоје људи који из оправданих разлога не могу да посте, као што су болесници, они који раде тешке физичке послове, као што је рад на циглани, грађевини, у руднику и слично. Такви људи могу да се причесте и без поста. Али тек онда ако им је духовник дао разрешну молитву. то важи само за телесни пост. А духован који је важнији од телесног поста мора свако држати. А духован је као што се зна, ако смо се са неким замерили требамо се помирити и свакоме опростити све. требамо да се трудимо да нам мисле и срце буду чисте у што већој мери.

Какве ствари ми требамо да волимо?

            Гледајте да волите мале ствари и да задовољство налазите у најмањим стварима. Јер, у најмањим стварима је велико богатство. Знају то они који знају то. Тражите оно што је скромно и просто, јер ћете на такав начин добити унутрашњи мир. Никад не тражите велике ствари, јер ко не налази мир у малим стварима никад у животу нећете наћи мира ну у највећој ствари.

Шта мислите о усамљеничком животу?

            У Светом Писму каже Еклезијаст: тешко усамљеноме јер нема никог од људи да га подигне кад падне, кад падне од разних замки које ђаво поставља свим људима. А Бог каже: где су двоје или троје сакупљени и Име Моје, тамо са и Ја међу њима. Ја нисам против усамљивања и сам волим усамљивање, али све у нормалној мери, са здравим размишљањем. А шта је са пустињацима који немају никога, који су сами? И тај пустињак пре него да је постао пустињак је живео у заједници, међу људима. Онда је временом, у питању су скоро увек деценије, значи после много дугог времена он је тек отишао у пустињу. Тако и сви ви када будете истрајали у вери неколико деценија можете, ако мислите да треба да одете у пустињу. А не као многи који су у незнању, или који су у греху узношења или поноса, па још нису ни неколико година у вери, а они би одмах да иду у пустињу. Наравно, такви се брзо враћају из те исте пустиње, а неки и потпуно отпадну од правог начина живота.

Старче, ја желим да оставим пушење, јер знам да је тежак грех. Али никако не могу. Шта да радим?

            Ако заиста волиш Бога и ако заиста волиш себе и желиш здравље себи, ти свакако дуван не би користио. Када искрено будеш заволео Бога и када искрено будеш заволео себе, тада ћеш и оставити дуван. До тада знај, док не дођеш до тог решења, немаш љубави према Богу, немаш љубави ни према себи. Не бринеш за живот свој, нити бринеш за животе других које трујеш када су у близини твојој.


Шта мислите о свим напаћеним људима, онима који су напаћени због вере у Христа? Шта бисте ви таквим људима рекли?

           Ја бих рекао оно што Христос рече: Блажени су сиромашни духом јер је њихово Царство Небеско. Блажени су жалосни јер ће се они утешити. Блажени су кротки, јер ће они наследити земљу. Блажени су гладни и жедни праведности јер ће се они наситити. Блажени су чисти срцем, јер ће они Бога гледати. Блажени су миротворци јер ће се они синови Божији назвати. Блажени су прогнани ради праведности јер је њихово Царство Небеско. Блажени сте кад вас нагрде и прогоне и набеде сваким злом лажијћи Мене ради. Радујте се и веселите се јер је награда ваша велика на небесима. Јер су тако прогонили Пророке који су били пре вас. Ето шта бих ја рекао свим тим људима.

Кажите нам шта да ради човек ако је постио уредно, спремао се за Свето Причешће и пре него да пође у Цркву попије кафу или чај или поједе нешто? Шта да ради такав човек, да ли он може да се причести?

            Наравно, такав човек слободно може ићи да се причести, јер он то није намерно урадио, него ненамерно. И Бог неће гледати на кафу који је он попио, или на чај који је он попио, или на нек храну коју је тада узео, нега на срце његово и на мисли његове и на дела његова. И не заборавимо, том човеку није једина грешка, као што и минемамо једну једину грешку, него су безбројни наши грехови.


Како Хришћанин треба да се понаша на радном месту у свету?

            Хришћанин на радном месту са људима са којима ради треба да буде, као што се зна, светлост свету, па самим тим и тим људима и со свету, као што је речено у Светом Писму. Значи, тако и ви гледајте да светлите пред људима својом простотом, својим једноставним, али и мудрим животом. Гледајте да сваког тренутка, а поново свако по својој моћи, помогнете свакоме на послу. Јер људи у свету, као што се зна, пате на духовном плану веома. њихове душе су затроване демонским замкама. Гледајте да увек говорите, наравно на мудар начин, о правди, о Богу.

            Ако то не узспе, ако видите да ти људи на послу не прихватају такав начин размишљањаонда се склоните од њих и обављајте свој посао у миру, без много приче, само укратко. Јер, ако им дозволите да вам уђу у живот, да се спријатеље са вама могуће је, јер многи су тако прошли, да ће вам загорчати живот. Кажем, радите на послу, али будите на опрезу.

            Јер људи који немају Бога они сваког тренутка могу да вам задају ударац. Они који су 
мудри неће доживети никакве ударце, већ ће они задавати Силом Божијом ударце демонима у људима.

Кажите како да подносимо увреде нанешене од стране људи?

            Док вас буду вређали сетите се да су исто тако вређали и Христа, па се радујте због тога, јер носите у том тренутку исти крст као Христос док су Га други вређали. Некада требате да подносите увреде на такав начин што ћете када вас увреде ћутати, а некада на тај начин што ћете се јавно успротивити ономе који вас вређа ако знате да није у праву. Наравно, успоротивите се у Духу Мудрости, у Духу Оца Нашег Који је Бог, баш онако као што се Христос противио Јеврејима. Јер, понекада је штетно ћутати. И Христос није увек ћутао, него је мудро износио Истину и раскринкао лажи.

            Када вас вређају, знајте да вас то не вређају људи него вас вређа лично ђаво који је у тим људима. Он вас вређа због тога како бисте ви почели да вређате људе из којих он говори, како би вас навео да се свађате са њима или да их осуђујете, или како би вас навео на било које зло. Значи, када се противите, немојте се поротивити човеку који вас вређа, него ђаволу који је у том човеку. Јер, он је тај прљави глупан који стоји иза те радење као и иза свих других злих радњи. Сетите се и знајте да из чијих уста излази било каква зла реч, знајте, нека вам се то уреже у среце, да из тог човека говори лично ђаво као што је некада ушао у змију и из ње говорио када је навео на грех Еву.

            А ви се још радујте када вас вређају и сећајте се да вас само вређају, а Христа Безгрешног Сина Божијег не само да су вређали, него су Га и тукли ни за шта. И не само да су Га тукли него су Га на крају на Крст разапели. Разапеше Га незналице ни за што. Наравно, иза тога свега је стајао ђаво. И наравно Христос је прорекао да све то так мора да буде. Јер, ђаво сам по себи никада ништа не може да учини. То што је Христос доживео су прорекли Пророци много, много стотина година уназад. Христос нас је Својом Крвљу, Својом Невином Крвљу откупио. Ако је Он могао да буде сав у крви кој је проблем да ми претрпимио неки ситнију, па нека буде и неку крупнију увреду. Који је то проблем? Да нисмо ми можда савршени? Зар ми нисмо за живота свог заслужили хиљаде, хиљде смрти? Колико пута смо осудили, мрзели, завидели, блудничили, мислима, желели оно што је туђе и многе друге зле ствар, колико смо само пута учинили. Нас и ако нападају, па чак ако нас свакога дана и убијају, можемо да рачунамо да нам се то само даје по заслугама нашим. ето тако ви треба да подносите увреде нанешене од стране људи.

-------------------------------------------------

Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html

#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik,

Нема коментара:

Постави коментар