11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 26. март 2013.

ИНТЕРВЈУ: ЕПИСКОП ДАЛМАТИНСКИ ФОТИЈЕ - Јосиповић и Милановић су брзо реаговали на нападе у Кистању

Бележимо нападе на наше светиње, манастире, као и нападе на наше вернике – Србе повратнике. Дај боже да су ти напади као смиривање тла после земљотреса



„Црква Светог Георгија у Книну и њено гробље били су мета многих напада у последње време. Размишљамо да се због тога ова црква обезбеди видео-надзором. Ко су починиоци и да ли су пронађени, не знамо. Најчешће у јавност изађе да су то починили малолетници. Много је већи проблем што се такве ствари дешавају”. Ово, између осталог, истиче за „Политику” епископ далматински Фотије.

Поред недавног немилог догађаја, када су седморицамалолетника из Кистања недавно претукли богослове из манастира Крка, у овој години је забележено, нажалост, још неколико напада на СПЦ.

У фебруару је у порти Цркве Светог Ђурђа у Книну, два пута обијен парохијски дом. Да ли су откривени починиоци?

Ако је неко спреман на тако светогрдно дело – оскрнавити цркву или гробље, а да се при том декларише као хришћанин, то је проблем. Генерације младих људи данас одрастају без страха Божијег и ништа им није свето. То је оно што највише забрињава.

У јануару 2013, на гробљу код Цркве Светог Ђурђа у Книну, оштећено је неколико споменика. Полиција је саопштила да је пронашла четворо малолетника осумњичених за кривично дело повреде мира покојника. Колико је случајева напада на објекте СПЦ решено?

На сајту Епархије далматинске бележимо нападе на наше светиње, манастире, као и нападе на наше вернике – Србе повратнике. Не све, али највећи број. Све то се може видети на нашем сајту под одредницом „Прилози новом страдању Епархије далматинске”. Дај боже да су ти напади као смиривање тла после земљотреса. Ми их доживљавамо као крст и молимо се Богу за починитеље тих изгреда, не гајећи нимало мржње у срцу према њима. Онај ко чини зло дело, он је у ствари за жаљење, јер је дозволио себи да постане оруђе зла и тиме својој души нанесе највећу штету.

Ми све нападе на наше објекте пријављујемо полицији и надлежним државним институцијама и од њих свакако очекујемо заштиту, сходно њиховој служби и законским обавезама.

Да ли хрватска полиција с посебном пажњом штити објекте СПЦ у Епархији далматинској?

Сваки већи скуп или славу при црквама и манастирима у Далмацији увек пријављујемо и то траје већ годинама. То је логично због чињенице да се ту окупља велики број људи. Овде се када је и нека спортска манифестација, која изазива веће друштвене тензије, осећа значајније присуство полиције. Било је случајева да су нам радници МУП-у враћали поједине свештене предмете, који су нестали из наших цркава, било иконе било друге богослужбене предмете. Ствари, дакле, и у овом смислу посматрамо позитивно, надајући се бољем.

Да ли сте, можда, поводом учесталих напада ове године, разговарали са председником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем?

Не, али морамо истаћи позитивне и брзе реакције и премијера Милановића и председника Јосиповића поводом недавног догађаја у Кистању, када су 17. марта наши богослови нападнути и претучени без икаквог повода. Овај догађај је изазвао велику медијску буру и поново актуализовао питање положаја и права Срба у Хрватској. Ми се молимо Богу и надамо се добру и истичемо правовремену и коректну реакцију државних институција у овом случају.

Каква је ваша сарадња са представницима католичке цркве у Шибенику и Хрватској уопште, у погледу заштите објеката СПЦ?

Ми се трудимо да наш однос према представницима Римокатоличке цркве буде на јеванђелским основама. Повремено се и сусретнемо у разним приликама. Наравно, наша је ситуација другачија у односу на представнике Римокатоличке цркве. Ми смо у великој мери остали без свога народа, а и многи црквени објекти су нам девастирани, те вапе за обновом. Због тога, примарно морамо да се бавимо решавањем ових проблема, па нам стога много мање времена остаје за такозвану црквену дипломатију.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Не знам да је бискуп Ивас писао песму за Томпсона
Према писању загребачког„Јутарњег листа”, певач Марко Перковић Томпсон, за нови албум је узео једну песму коју је написао бискуп шибенски Анте Ивас. Како сарађујете и срећете ли бискупа Иваса и да ли разговарате лично са њим о нападима на објекте СПЦ и какав је његов став према томе?

Па то не знам, ко шта пева и чије песме. Ми се као Црква у Далмацији трудимо да сачувамо своје светиње. Овде имамо древне Немањићке манастире из 14. века (Крка, Крупа и Драговић), као и многе значајне парохијске цркве из 15. и 16. века. То нам је првенствени задатак. Уз то, трудимо се и да очувамо наш народ у православљу и вери. Вери да могу овде живети и да треба да се врате на просторе где су вековима живели. Ни тај подвиг није нимало једноставан ни лак. Искрено се надамо да ће улазак Хрватске у ЕУ бити од помоћи и допринети масовнијем повратку српског народа на просторе Хрватске, као и свима слободнији и достојанственији живот.
 
Александар Апостоловски
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар