11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 25. март 2013.

За викенд 20 степени

Клима се, упркос снегу који нас не заобилази ових дана, није променила и временске прилике одговарају календару

Ледено време, са правом зимском температуром око нуле, суснежицом и олујним ветром, који је, бар у Београду, многима утерао хладноћу у кости, ових дана утицало је на рађање сумње да нам се клима променила. Све чешће питање које се може чути у свакодневном разговору јесте: „Где је нестало пролеће?” Пролеће, срећом, није уступило место зими, а судећи по календару и тврдњама надлежних у Републичком хидрометеоролошког заводу Србије (РХМЗ), разлога за забринутост нема – време се није променило у односу на последњих више од сто година, од када датирају први записи о температурама и у потпуности одговара календару.


– Ништа није необично да крајем марта пада снег. Март је први пролећни месец, у којем се колебају два годишња доба и сасвим је нормално и да температуре током овог месеца буду ниже. У последњих 20 година, према подацима нашег завода, просечан датум у којем је забележено последње падање снега је 21. март, што се поклапа и са астрономским почетком пролећа – објашњава Недељко Тодоровић, метеоролог РХМЗ.

А да ледени дани на почетку пролећа нису необична појава наш саговорник поткрепљује статистичким подацима – последњи снег у пролеће забележен је 22. априла 1997. године, а у протекле две деценије снег је вејао четири пута током априла. Било је, додуше, и топлијих зима када смо из хладних дана излазили већ крајем фебруара – такав случај био је у зиму 2007. године у којој су последње пахуље падале – 4. фебруара.

– Рано пролеће обично се одликује променљивим и хладним временом. Ниске температуре пратиће нас још данас и сутра, а већ у четвртак можемо да очекујемо пораст температуре, која ће у петак достићи 15 подеок на Целзијусовој скали – каже Тодоровић.

Они који су се ужелели сунца, имаће прилике да уживају у њему, макар накратко, за предстојећи викенд, јер се у суботу и недељу очекује топлије, променљиво облачно време са краћим сунчевим интервалима и температуром од, за сада незамисливих, 20 степени.

– Топлије време ће већ првог априла заменити хладнији дани, а право захлађење можемо очекивати између 7. и 12. априла, када би температура била између шест и седам степени Целзијуса. Иначе, први део наредног месеца обележиће променљиво време са честом кишом, па и суснежицом у вишим пределима – каже Тодоровић.

Очигледно да ћемо за паковање зимске гардеробе и кратке рукаве морати још мало да сачекамо, а предстојећи, колебљиви период најтеже ће пасти онима којима време диктира расположење.
 
Д. Ивановић

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар