11111111111111

Претражи овај блог

субота, 23. фебруар 2013.

Sneg zavejao Hrvatsku i Austriju (VIDEO)

Zagreb, Beč -- Snežno nevreme zahvatilo zapadne i centralne krajeve Hrvatske. Sneg pao u Rijeci, pa čak i na ostrvima. Nevreme u Austriji napravilo haos u saobraćaju.

Kako je saopštio hrvatski hidrometeorološki zavod, najviše je snega očekivano palo u Gorskom kotaru gde su izmerene visine i preko jednog metra snežnih padavina. Na velebitskom vrhu Zavižan izmereno je 288, a u mestu Begovo Razdolje 195 santimetara. U Zagrebu je palo 25 santimetara, a na Sljemenu, vrhu Zagrebačke gore izmereno je 122 santimetra.


U Rijeci je palo 17 santimetara snega, što je uzrokovalo probleme sa saobraćajem u gradu, ali i u okolnim mestima, kao i na kvarnerskim ostrvima Krku, Cresu i Lošinju koji su se takođe zabeleli.

Za razliku od Rijeke, zimska služba u Zagrebu funkcioniše sa momentalno aktivnom 181 ekipom, pa problema u saobraćaju nema, iako je usporen.

Tramvaji voze redovno, a privremeno su obustavljene dve autobuske linije prema brdskim delovima grada, saopštio je Zagrebački električni tramvaj.


 Kako je saopšteno iz Hrvatskog autokluba, zbog snega se otežano vozi u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i većem delu centralne i severozapadne Hrvatske.

Na većini puteva proglašeni su zimski uslovi - zabranjen je saobračaj za kamione s prikolicama i šlepere s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog snega autobusi iz Dalmacije prema Zagrebu kasne oko 90 minuta, dok se železnički saobraćaj odvija bez teškoća.

Austrija: Brojni udesi, kasne letovi

Jake snežne padavine zahvatile su i Austriju gde su izazvale brojne saobraćajne udese, kao i kašnjenje letova na bečkom aerodromu Švehat.

U ranim jutarnjim satima dogodilo se, samo na putevima kroz pokrajinu Donju Austriju, 17 saobraćajnih udesa u kojima su život izgubile dve, a povređeno 25 osoba, od kojih šest teško.

Na putevima na prilazu Beča kamioni su proklizavali, tako da je autoput A21 morao biti zatvoren za teretnjake iznad 3,5 tone, a ujedno je i privremeno bio obustavljen saobraćaj zbog radova uklanjanja zaglavljenih kamiona.

Jake snežne padavine, koje su sinoć zahvatile Austriju, izazvale su jutros i probleme na bečkom aerodromu Švehat. U jutarnjem saobraćaju došlo je do kašnjenja, i otkazivanja osam letova Ostrijan erlajnsa (Austrian Airlines).

Nadležne službe se trude da smanje kašnjenja aviona što je to više moguće. Putnicima se savetuje da se informišu kod aviokompanija čije karte imaju o letu, pošto se i dalje ne zna kada će biti normalizovan aviosaobraćaj.

I u samom Beču su vatrogasci imali pune ruke posla zbog teretnjaka koji su proklizavali. Tako je i autobus na liniji "13A" proklizao i pretio da ošteti obližnje automobile. Vozač autobusa je ispravno reagovao i pozvao vatrogasce, koji su zatvorili ulicu dok je autobus izvučen sa opasnog dela puta.

Samo u Beču je od sinoć napadalo do 20 santimetara snega, a haos je izostao samo zbog činjenice da se radi o vikendu.

I u pokrajini Burgenland, koja se graniči sa Mađarskom, vatrogasci su imali neprestane intervencije, pretežno oslobađajući iz snega i sa klizavih puteva automobile i teretnjake.

Otežan rad aerodroma u Bratislavi

Situacija nije ništa lakša ni kod austrijskih istočnih suseda Slovaka. Drumski saobraćaj u prestonici Bratislavi znatno je poboljšan danas popodne nakon što je ranije danas sneg prouzrokovao velike probleme na putevima.

U gradu je preko noći napadalo 25 centimetara snega pa je došlo do kašnjenja na pojedinim linijama gradskoj saobraćaja gde je bilo kašnjenja autobusa i po sat vremena.

Zbog velikog snega pre podne je bio poremećen i rad međunarodnog aerodroma pa je nekoliko dolazaka u Bratislavu preusmereno na Budimpeštu a putnici su autobusima prevezeni do glavnog grada Slovačke.






Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар