11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 13. септембар 2020.

БОГОРОДИЦА ПРЕБИВА У СВАКОМ СРЦУ

Архимандрит Јефрем, игуман Ватопедског манастира

            За време боравка ЧАСНОГ ПОЈАСА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈЕКАТЕРИНБУРГУ, игуман Ватопедског манастира архимандрит Јефрем сусрео се са мирјанима и одговарао на њихова питања.
            Митрополит Кирил отворио је сусрет речима благодарности:

            - Радујемо се што у овде дане боравка велике светиње - Појаса Пресвете Богородице у Јекатеринбургу отац Јефрем, Божији, старац, игуман пресвете Ватопедске обитељи, где борави та светиња, изразио је жељу да се сусретне са свима вама. Веома сам радостан што је баћушка нашао времена да поразовара са православним верујућим народом. Желео бих да од срца захвалим свима који су дошли на овај сусрет и надам се да ће он бити користан и плодотворан и свима нама донети утеху, надау и радост.

            Архимандрит Јефрем:

            - Дошли смо са Свете Горе Атонске, која представља место аскезе, ћутања, и покајања, чија Покровитељица и Владарка јесте Мајка Божија. Свету Гору називају још вртом Мајке Божије и зато су тамо сви манастири Богородичини.

            Ватопедски манастир је једини у свету који је украшен са седам чудотворних икона Мајке Божије и самим Часним Појасом Пресвете Богородице. Код нас су три ковчега светог Појаса које су поклонили манастиру цар и књаз Први  - Јован Кантакузин, цар Византијски, који је био у тесној вези са манастиром: Ту је живео његов духовни отац свети Сава, Христа ради јуродиви. Пре манастира тај светитељ је неколико година живео у Цариграду и цар је схватио да је то човек Божији и узео га је као духовног саветника. И кажу да је при крају свога живота цар постао монах у нашем Ватопедском манастиру. А други који је подарио део светог Појаса манастиру, - велики кнез Српски Лазар који је страдао Христа ради и данас представља покровитеља и великомученика Сврпске Православне Цркве.

            Видимо, да је манастир Ватопед изабрала Богородица како би та обитељ била нарочито обдарена Њеном милошћу: Двоје дародаваца незнајући један за другога били су просвећени благодаћу и предали су ту велику светињу једном манастиру. Наш духовни отац старац Јосиф Ватопедски који се пре две године упокојио, често нам је говорио: ''Где би на другом месту било угодно Богородици да чува свој свети Појас ако не на Светој Гори, која представља место непорочности, чистоте, целомудрености, послушања, место девствености?'' треба да знате да је Појас имао своју симболику још у Мојсијевом Закону. из Старог Завета знамо да су девојеке плеле себи такве појасеве својим рукама, и када је наступао дан супања у брак дева је предавала тај појас свом мужу као симбол своје девствености.

            Тај Појас коме су се многи од вас већ поклонили или ће се тек поклонити, сплела је Богородица својим рукама. Тај Појас је камиље длаке, што не научно испитано, и прошивен је златном нити. Појас је прошила царица Зоја жена Византијског цара Лава 6. Мудрог. Царица Зоја била је јако болесна и угледала је у сну Мајку Божију. Богородица јој је рекла да треба убедити патријарха да извади из запечаћеног ковчега свети Појас, и ако се она паше тим појасом, исцелиће се. И мада је ковчег имао печат императора цара и патријарха још из 4. века утицај Зојиног мужа цара, натерао је патријарха да отвори ковчег. Појас су положили на болесницу и она се исцелила. Тада је Зоја у знак благодарности измолила Појас од патријарха и живећи у супружничкој целомудрености својим рукама прошила цео Појас златном нити. Заиста, учени кажу да је то такође од Промисла Божијег јер да Појас није био прошивен златом то се он не би могао сачувати све до данас.

            Ову светињу смо вам донели, зато што верујемо да ће присуством у вашем граду донети вам велики благослов и олакшање, много благодати, покров и много снаге. И поклањајући се светом Појасу ми осећамо да се међу нама налази сама Богородица, она је у срцу свакога од нас. И чак и они који говоре да не верују знајте да се варају. Ја имам и лично искуство; мој отац је говорио да он не верује, а када се разболео сећам се како је непрекидно понављао: ''Богородице моја, Богородице моја''. Зато што је она у савести и у срцу православнога човека.

           У Новом Завету због великога смирења Мајке Божије ми је готово и не видимо. Један просвећени старец, Светогорац, рекао ми је: ''Чак ни Христос, Коме су говорили ''Блажена утроба која Те је носила и сисе које си дојио'', и давала му повада да хвали Своју Мајку не теши је, већ поштујући њене молбе не хвали је нигде пред људима. Зато што је она била духовно просвећен човек на њој је пребивала сва пуноћа благодати''.

            И није случајно управо она Покровитељка Свете Горе. И знајте да је она сама затражила то место за себе. зато што је то местогде духовни живот, православна истина доживљава се на личном искуству. Богородица зна шта значи освећење и светост зна шта значи благодатно срце, зна чисто, очишћено срце зна шта значи умно делање. велики поштовалац Мајке Божије светитељ нашег манастира старец Григорије Палама каже: Када је Богородици било три године и када су је увели у Светињу на Светињама од тада се она почела учити духовном животу од самога Архангела Гаврила. И тај светитељ каже да је зато она прва Безмолвница, први аскета. Знајте да се она све до дана данашњег јавља монасима Светогорцима и учи их православној духовности. Код једног нашег монаха биле су, по наивности, некакве плотске помисли. И каже му Богородица: ''Не допада ми се што прихваташ такве помисли''. Другога је једне ноћи када су сви спавали силно заболео зуб. Ми у манастиру имамо монаха који је зубни лекар но брат није хтео да га буди и решио је да истрпи до почетка службе, по византијском то је десети час или око четири сата изјутра по вашем. Но бол се повећавао, сви знају како је то када боли зуб. И тада је сигурно због бола, дуготрпљења и братољубља (није хтео да буди монаха лекара) он угледао високу монахињу пред собом која чини крсно знамење над зубом. И бол је потпуно престао.

           Знајте да је код нас јако много чуда. Једна жена нам је данас рекла да је јако болело колено и да се потпуно исцелила после поклоњења светом Појасу. У Петрограду једна жена уопште није видела на једно око а сада без проблема с њим чита. И у вашем граду ће бити јако много таквих чуда и ми ћемо временом то сазнавати. Но Појас посебно помаже код бесплодности. Зато се смирено молим да никада не заборавите присуство светог Појаса у вашем граду.

            Једне прилике, у Атини смо се сусрели са породицом која је данас већ стара. Они су причали како су пре шездесет година довезли свети Појас у Атини и он се налазио у њиховој кући. И после толико година они су се сећали тога, радовали се томе, причали људима о томе и благодат их је испуњавала... Када је пре дванаест година свети Појас опет био у Атини положили су га на један сто и тканина на којој је он лежао све до сада предивно мирише. Молим се да би благодат Богородице испунила ваша срца и да би схватила колико је то велика част што смо ми православни хришћани, чланови Цркве, чеда Божија. ето шта сам вам хтео рећи. А сада да чујем ваша питања.

- Какви су међусобни односи Светогорских манастира?

            - Односи између манастира су одлични. Једном нам је дошао генерални секретар Европске Уније. И посетио је свих двадесет манастира на Светој Гори од којих сваки има своју самоуправу као посебна држава. И рекао је: ''Дивим се како ви имате мудрости да десет векова живите у слози а ми у Европској Заједници непрекидно се свађамо''. Ја сам одговорио: ''Ви сарађујете међусобно ради ''хриса'', на грчком то значи злата, а ми ради Христа''.

- Људи који раде у Цркви често се налазе на ивици преживљавања, многи од њих имају пуно деце, а од државе немају никакве помоћи. Познато је да смо ми дужни да се молимо и уздамо у милост Божију но ипак нам је потребно да једемо, да се облачимо, да радимо. Разумљиво је да наши архијереји вероватно у своме срцу преживљавају тешкоће свога народа својих чада. И какав савет Ви можете дати нама са пуно деце јер нам је јако тешко да живимо?

            - Као прво рећи ћу да на тему многодетности треба гледати са расуђивањем. Моја мајка је имала седморо браће и сестара а наши родитељи су били сиромашни људи па ипак су успели да однегују све нас. Колико ми знамо људи који би желели да имају много деце али уз одређене званичне гаранције! Ако нам помажу то је веома добро. Но не заборавите да птице не сеју и не жању а Отац Небески храни их.

            Испричаћу вам један веома дирљив пример. У једном делу северне Грчке пре три године у једној породици се десила несрећа и код њих није било ни новца ни хлеба. Глава породице хтео је узети било какав кредит, но нигде није налазио разумевање и подршку. Но та многодетна породица имала је једну велику предност. Њихов дом се налазио изван села, а на триста метара од њега био је храм св. Георгија. И они су свако вече одлазили у храм и палили св. Георгију кандила. И када су већ потрошили сва средства, отац је отишао св. Георгију сам и рекао: ''Ја више не могу помози ми како год знаш''. И отац је у сну угледао св. Георгија као на икони и рекао му је: ''Отићи ћеш до мога храма и ту код врата налази се велики камен. Померите тај камен и наћи ћете под њим две златне лире''. тако су и учинили. После неког времена успело им је и нашли су две златене монете из 1935. године. тАко их је вера њихова спасила, а нама та вера недостаје.

            Ако је ђаво нешто и успео данас, нарочито међу православнима то је онда повредио и умањио њихову веру. Не заборавите да је кључ свих тајни цркве - вера. Када је Господ чинио чудеса? Када је видео веру. ''Жено, велика је вера твоја'', - каже Он једној. Дрогој каже: ''Вера твоја спасила те је''. Трећој каже: ''Чак ни у Израиљу толике вере не видех''. Верујте снажно и чврсто и нећете имати никакве оскудице. Верујте и Бог ће решити све ваше проблеме макар то било и у сами последњи тренутак.

- Оче Јефреме, имао сам грехове које сам исповедио пре много година. Сада те грехове више не понављам али ме и даље мучи савест. Шта ми Ви саветујете?

           - Сада није потребно ништа да чините. Ма колико грехова ми учинили, милост Божија свеједно биће већа и ако сте се исповедили за те грехе не треба више да се оптерећујете због њих.
            Не заборавите да су веома велики грешници данас осликани на иконама и ми им се клањамо и целивамо их. Милост Божија је веома велика и богослови сматрају да грех који је исповеђен као да никада није био учињен.

- Оче Јефреме да ли сте некада певали за певницом? Какву поуку би могли дати појцима?

            - Ја сам увек волео да певам а и данас певам. Но најважније је да обратимо пажњу на своје смирење. Постоји код нас у Атини један појац, он нешто отпева а потом гледа како народ на то реагује. Такво певање није угодно Богу, потребно је имати страх, трепет и смиреност.

- Реците баћушка како се правилно припремити за Свето Причешће? Код нас је традиција да мирјани треба да посте три дана док свештеници не посте пред Причешће. Чиме објашњавате такву разлику?

            - Ја знам да у Русији неки свештеници кажу да пред Причешће треба постити три дана а неки пет дана. У суштини нема никаквог обавезујућег закона колико дана постити пред Свето Причешће. Као доказ тога служи и то да свештеници не посте ван редовног поста а потом не само да се следећег дана причешћују већ служе и литургију. Ми пак посимо ма какво мишљење да имамо четири поста годишње и среду и петак и мислим да је то сасвим довољно поста. Ако неко хоће да пости пред Причешће чак целу седмицу ради аскезе, ради страхопоштовања, нека изволи, али зашто би то прихватили као норму за све духовници, о томе ми нигде и никада нисмо слушали. Ако би то био обавезан услов за Причешће пре свих би свештеници требали увек да посте. Понекад кажу да хришћани треба само једном у два три месеца да се причесте, но такав закон такође не постоји. Када хришћанин нема смртних грехова по правилу се причешћује знатно чешће.

- Шта бисте Ви саветовали човеку који се налази у стању духовне раслабљености али жели да се спаси?

            - Важно је да он има и да постојано примењује духовно правило и да га са тачношћу примењује. А када нема расположење нека принуђава себе да се ипак придржава тога распореда.

- Како се Ви односите према глобализацији?

            - Ако имате у виду процес сједињавања свих земаља и култура у једну, то нико неће успети. То је само њихов покушај, и ми као православни то не прихватамо. Ми не желимо глобализоване људе, већ ми желимо глобалне то јест васељенске људе. Васељенски људи су светитељи који својим молитвама цео свет примају у загрљај.

- Оче данас смо имали част да се поклонимо Појасу Пресвете Богородице. Стакло испод кога се Појас налази украшено је каменчићима који су несиметричноо распоређени. каква је симболика таквога украса?

           - Никакве симболике ту нема. Како су нам направили ковчег, ми смо га таквога и донели и то камење не дирамо јер је оно такође освећено. Јесте ли ви гледали на камење или на Појас?

- Реците да ли је у Грчкој православље државна религија и по чему се то види?

            - Да то је званична религија, 98 посто жетеља су православни.

- Драги баћушка како правилно навићи дете на црквена богослужења, како она када одрасту не би бежала из храма?

            - Доводите децу у храм на службе, али не на све јер деца не могу држати концетрацију више часова. Ако га поведете на службу која траје пет сати она ће бежати из храма. Доводите га на један сат. Ту је потребно расуђивање а приморавањем и принуђавањем неће се ништа добро постићи. Зато и кажу да је највећа врлина расуђеивање. Добро како кажу, неће се показати као добро ако се не остварује на добар начин.

- Да ли сте познавали старца Пајсија Светогорца? Ако јесте реците нам нешто о њему.

            - Веома добро сам га познавао, много пута смо се сретали и велику корист сам стекао. Он је имао веома много благодати Божије истински светитељ. Сећам се, да ми је причао како га је посетила света Ефимија. Дошла је код њега у келију и они су разговарали пуних осам часова. Много су разговарали а о чему није ми рекао. Само ми је једно реко. На питање како је издржала тако страшна мучења, одговорила је: ''Да сам пре смрти знала, каква слава чека мученике на Небисима ја бих и много већа мучења претрпела. Пајсије је много пута видео светитеље. Једном је прешао у другу келију, и ноћу када је завшио све послове није могао да упали светло. Када је почео службу није знао који се светитељ помиње следећег дана. Одједном је угледао некога високога мушкарца који је рекао: ''Мене зову мчени Лукилијан и сутра је мој празник''.

- Да ли сте сусретали оца Рафаила (Берестова), како је његово здравље?
  
          - То је веома врлински човек, одавно се нисам са њим видео, он је веома, веома смирен.

- Како правилно васпитавати децу - кажњавати прутом или све опраштати?
            - Будите снисходљиви према деци. Приморавање и прекомерна строгост никада неће донети корист, а највише од свега помоћи ће молитва. Не говорите деци много о Богу, већ говорите са Богом много о деци.

- Како правилно жене да носе појас који су делили поред светитеља можемо ли их прати?

            - Појасиће можете прати, но прву воду не просипајте у канализацију боље залијте са њом собно цвеће или дрво зато што су сви појаси освећени. Сећам се једног случаја који ми је испичао посетилац наше Горе: ''Носио сам појас, који сам узео код вас и заједно са тим појасом у моме џепу су биле некакве папирне марамице. И једном заборавивши узео сам све што је било у џепу и бацио у ватру. А онда сам се сетио да сам заједно са марамицом у пећ бацио и појасић. И када сам отворио пећ видео сам да је појасић цео, ватра га није ни дотакла.''

- Да ли се у вашем манастиру моле за најтеже женске грехове? Ако је тако како можемо заказати молебан, или се молити код куће са Појасом Пресвете Богородице.

            - Моле за све људе, и то тајно, како се монаси и моле. Пришао им је једном монах веома узвишеног духовног живота и рекао, да се он целе ноћи молио за трудне жене које треба да се породе. А други монах му одговара, да када се један монах дуго молио њега су у то време Турци ухватили. И говорио је тај монах, да су га Турци веома мучили. Шта хоћу да кажем? Када срце код монаха постаје срце Христово тада он почиње да се моли за све људе чак и за тако далеке људе. Старац Пајсије каже: ''Ако бих вам испричао све што преживљавам сматрали бисте ме лудим''. Понекад је говорио да се молио веома много за све брачне парове код којих је постојала опасност развода. И како је на неки начин у Духу Светоме долазио у њихове домове и невидљиво их мирио. Говорио је : ''Бивао сам и у Аустралији, и на Кипру, и у Русији, и у Атини све у Духу Светоме''. У Божијем човеку су веома велике силе и могућности.

- Како се борити са помислима на молитви? Да ли на Атону сви монаси имају унутрашњу срцачну молитву или само неки међу њима?

            - Прво, када за време молитве долазе помисли треба да их занемаримо и да не обраћамо на њих никакву пажњу. А што се тиче монаха са срдачном молитвом никакво испитивање се још није вршило, који је број тих монаха. Они постоје, није их мало, но сви се труде да је задобију.

- Баћушка како Ви објашњавате тежак положај грчке економије и ту ситуацију у којој се данас налази наша земља?

            - Узрок кризе је у томе што смо ми Грци, на жалост, занемарили ризницу коју поседујемо и која се зове православље. Над Грке се такође, на жалост, надвио дух Европе и они су се удаљили од православног Предања. А Бог све то допушта да би се смирили. Тих година су људи узимали чак кредите да би отишли на одмор. Ја никада на одмору у животу нисам био и не мислим да сам нешто изгубио.

- Како вратити изгубљену веру?

            - Молите се тражите Оца Небеског, куцајте и отвориће вам се, иштите и наћи ћете. Зато што је истинска вера у Бога дар Божији то долази с више.

- Ваш однос према екуменизиму, Ваше мишљење о једној електронској карти? Помолите се молим Вас за браћу Свето-Тројицког муког манастира у селу Тараскову.

            - Екуменизам је покрет како би се све хришћанске вероисповести злићиле на неким основама у једну. Ми нисмо против дијалога но код њих треба поставити јасне предуслове. Пре него и пођемо на таква сабрања дужни смо знати да припадамо једној Светој Саборној и Апостолској Цркви.

            Ми смо против електронских личних карата и докумената. Чак не из духовних разлога зато што то није печат антихриста, који ће бити на руци и на челу већ зато што се на тај начин умањује поштовање човекове личности. Влада коју су недавно изабрали у Енглеској, да би учинили себи рекламу у свом предизборном програму су говорили, да они неће прихватити карту грађанина - цивила. Свакако не због духовних разлога они немају никаквих духовних интереса. Зато што увођењем документа долази до удара на слободу личности. И зато мислим да је овим личним картама које данас постоје можете се користити, не треба стварати искушења тамо где их нема, како то кажу.

- Драги баћушка како мирјанин може живети по благодати и може ли бити завета ћутања ван монаштава?

            - И у свету човек може живети опитном благодаћу, ако је он у потпуности прецизан у својој одговорности пред својом породицом и својим брачним односима, ако је његов црквени живот правилан, ако он следи живот Цркве, ако он исказује љубав, дарежљивост, милост према другим људима. Ако он све то чини тада није далеко од Царстава Божијег. А што се тиче завета ћутања, то не зависи од места већ од нашег унутрашњег стања. неки деле светитеље на светитеље трезвеног, молитвеног делања и на светитеље мисионаре. То је велика грешка. Сваки свети отац био је и молитвеник, независно од тога да ли је живео у свету или у пустињи да ли је проповедао или није. Најважније је да живимо животом цркве.

- Како помоћи сину, који због своје гордости не може прићи цркви, мада је већ више пута добијао опомене од Господа? Разведен је, а причестио се само један пут.
   
         - Молите се за њега. Но немојте му о томе много говорити, јер ће он потом мајку исмејавати. Но једном ће доћи час када ће и он приступити молитви.

- Драги баћушка Јефреме од срца вас молим да се молите за заблуделог Максима, ожалошћена мајка.

            - Молићу се Богу, нека вам Он да утеху.

- Оче Јефреме како правилно користити светињу, Појасић Пресвете Богородице направљен у Вашем манастиру који смо добили на поклон? Како га чувати, само дрћати уз себе или носити на себи?

           - Носите га као што носите и било који други појас. Једној трудној жени сам дао такав Појасић, кроз недељу дана је требало да се породи а видео сам да се веома плаши. Породила се за кратко време без икаквих проблема.

- Шта нам можете рећи о времену када би требало одржати Осми Васељенски Сабор?
   
         - За то питање ја нисам надлежан, то је ствар поглавара помесних Цркава.

- Оче, ћерка се венчала у цркви али не и у општини, муж се оженио са другом, а ћерка се моли да се он врати. Шта чинити?

            - Треба трпети. Ја знам да се у Русији веома много и веома лако разводи. Долази нам веома много руских поклоника, и две трећине од њих су у другом, трећем или чак четвртом браку. А знате шта је разлог? то што људи често имају само грађански брак али не и црквени и зато на њих не силазе Божанствена благодат која би им помагала у породичном животу. И зато су они који нисувенчани дужни да се обавезно венчају, чак ако сте и у позним годинама, сви, што можете пре.

- Ако човек приступи Појасу Пресвете Богородице преко реда, силази ли на њега благодат?

            - Долази благодат.

- Оче, прочитала сам на интернету да Појас Пресвете Богородице траже да однесете у многе земље али нисте однели. Зашто је таква милост указана нама грешнима?

            - Ми веома желимо исказати поштовање прама вашој земљи. Већ шест година нас моле да донесемо Појас, долазили су многи познати људи са таквом молбом, чак министри и епископи. И свети ваш патријарх пошто је упутио писмо нашој обитељи са молбом да се донесе Појас, написао је писмо у Васељенску Патријашију молећи њих да нас замоле. И та два фактора на неки начин су нас обавезали. А и ми сами смо то веома желели. Наравно, требало је, како се то каже, испуни време. када је господин Путин дошао у Санкт-Петербург и у авиону дочекао свети Појасм у нашем разговору рекао је: ''Благодарим што сте ову светињу донели у нашу земљу када је у целом свету време кризе, па и код нас, и наш народ има велику потребу за њом''.

- Oче Јефреме, како се борити са раздражљивошћу и незадовољством, коме се молити?

            - Можете се молити коме хоћете - Хрис, Богородици, светима, коме вас вуче ваше срце. Раздражљивост и гнев су велика страст која на жалост постоји код свих нас и ми треба да будемо веома упорни у нашим прозбама и молитвама да би нам Бог дао дух кротости. Вероватно сте примиетили да када се човек гневи његово лице постаје црвено и он као да личи на нечастивога.

- Како сама мајка без оца правилно да васпитава дечаке, шта је најважније?

            - Мислим тако што би детету давала сву своју љубав, заот што љубав све покрива. И тако што би се она много више молила за дете зато што је то она благодат која надомештава одсуство оца.

- Како васпитавати дете у Православној вери ако је муж неверујући и против је васпитања у Православљу?

            - Учите га у тајности од оца како он не би схватио шта се дешава. А све то ради тога како се супружници не би свађали.

- Оче, како да се моли Богу млад човек који хоће да оствари своје таленте и способности но осећа финасијске проблеме?

            - Бог промишља и помаже човеку који има таленат чак и ако нема финасијску могућност. И ја понекад такође, по својој глупости, мислим, размишљам о следећем. Један чисти улице и задовољан је, други је дрводеља и задовољан је, трећи је болничар, четврти бизнисмен, пети министар, шести председник државе, неко је инспектор. Милим како је велика тајна, како Бог распоређује све људе на разна места и свима им даје мир.

- Планирате ли да посетите Русију и са другим светињама Ватопедског манастира? Да ли сте били у Верхотурју? Са поштовањем, Уралиски Грци.

           - Нека то за сада буде Појас а потом видећемо, све у своје време.

- Оче Јефреме, хоће ли се сачувати Русија? Гледајући на огромне редове пред светим Појасом Пречисте Царице Небеске са сузама верујем: Русија ће постојати. Нека и вас спаси и сачува Христос. Раба Божија Олга.

            - Не бојте се, Русија неће пропасти, напротив, ојачаће. И имаће главну и највећу улогу у делу спасења целог Православља на земљи.

- Може ли се спасити савремени човек који живи у свету? Шта је најважније у духовном животу?

            - Већ смо рекли да се човек може спасити у сваком периоду историје. Главно је да он живи правилно црквеним животом.

- Драги баћушка, дете зачето у страсну седмицу, у век је болесно, мама јако тугује, шта чинити?

            - Сву своју наду положити на Бога који је Отац свих нас и опрашта нам наша сагрешења.

- Оче шта бисте саветовали женама које су мужеви напустили а биле су венчане у цркви.

           - Теже ми је слушати да се неки пар развео, него слушати да је неко умро. Могу пожелети само трпљење.

- Веома волим кафу и много је пијем. Да ли је то грех и ако јесте како да се моли да бих се избавио? Хвала.

            - Ти си у ропству кафе.

- Оче Јефреме, циљ хришћанина јесте спасење своје душе. Да ли је корисно мислити и бринути се о спасењу душа својих ближњих? Шта саветујете?

            - Када човек почиње улагати напоре у духовном животу код њега се просвећују ум и срце. У његовом срцу се рађа нека саборност, и зато га већ почињу бринути и други, он саучествује са њима, и њега боли бол других људи. Човек може туговати због свих и у исто то време бити постојано у радости. Таква је узвишеност код духовног човека, зато што радост није психичко већ духовно стање. Јер, радост је плод Духа Светога. Како сам апостол Павле набраја: Плодови Духа су љубав, радост, уздржање, дуготрпљење и тако даље.

            Људи који не живе у цркви так нешто не поседују, они су као живи мртваци, зато што је Христос рекао: ''Ја сам Пут, Исина и Живот''. Истина није идеологија, истина је личност. Зато Пилату Христос и није одговорио на питање: ''Шта је истина?'' Знате шта кажу свети оци? Да је Пилат упитао правилно, Христос би одговорио. А правилно постављено питање би гласило: ''Ко је истина?'' И тада би Христос одговорио: ''Ја сам Истина''.

- Оче, можемо ли се поклонити Појасу у нечистоти, јер је Појас свега три дана код нас?

           - Ако имате у виду оне периоде који бивају код жена, овде се на жалост врши велика погрешка. Ја знам да се у Русији у тим данима жене ни пред иконама не клањају па чак ни у храм не одлазе. То је грешка. Може се чинити све осим причешћивати се.

- Зашто Појас Пресвете Богородице нисте довезли у Омск или Новосибирск?

            Тада Појас у Русији треба оставити на годину дана, да би боравио у свим градовима. Следећег пута. Једном су старца Пајсија упитали: ''Оче, јесте ли били на јубилеју хиљаду јгодина Свете Горе 1963. године?'' Он је одговорио: ''Не, на жалост , али следећи пут ћу доћи''. И када свети Појас кроз двеста година још једном донесу у Русију, може бити да ће га однети и тамо. Но никога од нас већ неће бити.

- Оче, шта чинити ако сеу деца отишла у секту?

            - Треба се молити за њих јер су секташи неразумни људи. Једно од најнапорнијих и најтежих испита јесте када нам деца доспеју у неку секту.

- Чули смо да је женама забрањен долазак на Свету Гору? Од када та забрана постоји?

            - Пре много векова женама је забрањен долазак на Атос.

- Ћерка је своме сину дозволила да пише левом руком. Какво је ваше мишљење?

            - Нема проблема.

- Баћушка зашто су савремена деца тако сурова и удаљују се од родитеља?

            - На жалост због мноштва грехова у свету веома је ослабила људска природа уопште. Уз то пак и родитељи често нису исправни, због својих грехова ни сами немају унутрашњег мира. Зато они рађају децу која немају мира. Саветујем свим мајкама да свако јутро малишанима као и свој другој деци дају макар кафену кашику свете воде. Веома помаже.

- Како монасима успева да се баве духовним делањем и спроводе монашке завете ако они по послушању повремено излазе из манастира или чак живе ван манастира обављајући неко послушање у свету?

            - Када монах излази у свет и чини то по благосову његовог духовног оца то није лоше. Зато што монах долазећи у манастир не постаје затворник и излазећи из манастира у свет он не чини никакав грех. Свети оци само саветују монаху да не чини оно што он сам хоће. Наши оци који су дошли сада у Русију не налазе се на некаквом свом приватном путовању. Они су као прво дошли овамо по послушању, а као друго трпе, а то је већ смирење.

- У нашој земљи ускоро ће избори за председника: како да се православни човек односи према изборима, ако нема поверења ни према коме да ли ће правилно водити земљу?

            - У политици треба да се руководимо на следећи начин: од два зла бирати мање. Не очекивати идеална стања, ето ви као земља налазите се у доста бољем стању него Грчка. Тамо министре и председнике гађају јогуртом и јајима, овде још није дошло до тога.

- Баћушка коме да се молим да бих се удала? Помаже ли Појас Богородице код тога проблема?

            - Богородица у свему помаже. Није лоше ако млада моли Богородицу да јој она пошаље доброг младог човека, и ако се младић моли за то да му Бог пошаље добру девојку.

- Да ли верујете у повратак монархије у Русију? Како је то могуће?

            - Не мислим да је могуће поново успоставити монархију у Русији. То су свакако све обележја прошлости.

- Желео бих да постанем монах но бојим се да не погрешим. Шта да чиним?
  
          - Посаветуј се са духовним човеком и он ће ти помоћи.

- Шта је имао у виду Господ када је говорио: ''Тешко трудницама и дојиљама у дане оне''. Неки старци не саветују да се жени и удаје у последња времена.

            То није тачно. Христос није говорио да се не жене и не удају; ту се каже да када дођу ти дани за жене ће бити најтежи период. И ја вам саветујем: Бавите се Христом, а не антихристом, зато што је то нездраво духовно стање, када ми стално говоримо о антихристу, о карају света и тако даље. Неки се углавном много баве том темом.

- Данас је свуда много болесних од рака. Шта је узрок тога?

            - То је такође једно од знамења времена. У наш манастир дошао је један Грк из америке, професор Универзитета. Верујем у оно што мии је он рекао: ''Сачекај старче и видећеш кроз десет година биће толико рака мозга због мобилних телефона''. Мада и интернет и мобилни телефони и све технолошке новине служе човеку оне имају и своју радијацију. Раслабљује се човекова природа а један од узрока јесте прогрес у сфери технологије.

- Оче Јефреме благодарим Вам за Вашу беседу, нека Вас чува Господ и помолите се за нас; опростите нам грешнима.

            - Милисм да сам вас добро заморио.

            Митрополит Кирил:

            - Нека вас спаси Господ драга браћо и сестре јер сте дошли на овај сусрет. Мислим да ће свакоме лећи на душу ово кратко дружење са оцем Јефремом, старцем свете Горе Атонске. Захвалимо се још једном оцу Јефрему и помолимо се.




Прекуцано из ''Православног Пута'' година 2012, бр.58 
 #часнипојас, #Богородица, #pojas, #casnipojas, #Bogorodica, #светиЈефремВатопедски, #ЈефремВатопедски, #svetiJefremVatopedski, #JefremVatopedski,

1 коментар:

  1. - Ја знам да у Русији неки свештеници кажу да пред Причешће треба постити три дана а неки пет дана. У суштини нема никаквог обавезујућег закона колико дана постити пред Свето Причешће. Као доказ тога служи и то да свештеници не посте ван редовног поста а потом не само да се следећег дана причешћују већ служе и литургију. Ми пак посимо ма какво мишљење да имамо четири поста годишње и среду и петак и мислим да је то сасвим довољно поста. Ако неко хоће да пости пред Причешће чак целу седмицу ради аскезе, ради страхопоштовања, нека изволи, али зашто би то прихватили као норму за све духовници, о томе ми нигде и никада нисмо слушали. Ако би то био обавезан услов за Причешће пре свих би свештеници требали увек да посте. Понекад кажу да хришћани треба само једном у два три месеца да се причесте, но такав закон такође не постоји. Када хришћанин нема смртних грехова по правилу се причешћује знатно чешће.

    Anonimno

    ОдговориИзбриши