11111111111111

Претражи овај блог

среда, 30. јануар 2013.

Како сејете тако ћете да жањете (седми део)


Да ли ви заиста верујете да ће Хришћани наследити Царство Небеско?

На то питање вам Сам Исус Христос даје одговор када каже Оцу: Оче, хоћу да они које си ми дао буду са многм где сам Ја. Ето и сами можете видети на какве смо радости призвани. Наравно да верујем и не само да верујем, него знам.

Како се прама људима треба понашати?

Према људима, ако желите да имате добар живот, понаштајте се тако да што мање разговора имате између себе. А ако имате разговоре да не буду празне приче, као што знају да буду, него да се каже оно што се има, да буде на корист и после разговора у миру да се разиђетте. Врло је важно да се што мање буде у разговору са људима.


Да ли је истина да се треба склањати од људи?

Треба се склањати увек од оних људи који наводе на грех, или који живе грешним начином живота. Исто так они који су ближи Богу, они се склањају и од оних са кома су блиски. То све они чине из мудрости и из љубави према њима.
Је, често зна да буде и скоро увек да што веће дружење буде, већа опасност буде за неку злу ствар измнеђу тих људи који се више друже. То ће свако јасно увидети у свом животу.

Да ли је добро посећивати затворенике у затворима?

Наравно да је добро посећивати затовренике у затворима. Јер, да ли бисте ви желели, када бисте ви у затвору били да вас нико не посећује? Ако не бисте желели, онда неморате ни да идете. Али немојте да се заваравате. Сви ви бисте радо желели, када бисте завршили у неком затвору да имате неког ко би вам долазио у посету. То много значи онима који су у затвору. А Христос Сам каже: Био сам у тамници и посетисте Ме. А исто так каже: Болесноме је потребан лек, а не здравоме.

Да ли се живот завршава смрћу?

Живот се не завршава смрћу, него живот баш почиње смрћу. Али то важи само за децу Божију, за праве Хришћане који су испуњавали Десет Божијих Заповести, који су били истинска деца Божија.
 
А то не важи за оне људе који су живели овај живот не за Бога, него за њих, за њихова зла дела и зле жеље. За њих то не важи.

Да ли је добро да себе присиљавамо на неко добро дело?

Наравно да је добро да присиљавамо себе у свим хришћанским дужностима. Јер, само они који присиљавају сами себе примају добру плату. И Сам Христос је рекао: Царство Небеско на силу се задобија. Присиљавајте сами себе, јер једино присиљавањем можете да достигнетте до висине Христове.

Код неких верника у Цркви постоји мишљење да је за крштење потребно да се човек три пута потапа у воду. Је ли то исправно или не?


Ако бих ја рекао да није исправно, саме Светитеље бих повредио и њиховог Оца Који им је говорио шта да раде и Који је увек био са њима. Колико ја знам, у канонима јасно пише да крштење може да се обави под следећим условима. Један од улова је да се не може, на пример осрастао човек крстити док не приђе вери, то јест док се не упозна са свим важним питањима која се тичу вере. Значи, онај који се крсти треба прво да промени свој начин живота.
А после тога онај који крштава, наравно, треба одраслог човека три пута потопити у воду. То је иправно крштење. И тако би требало да се крштава.

Да ли се нека земаљска лепота може упоредити са Рајем?

Свети Апостол Павле нам је рекао о рају када је био подигнут до трећег неба и видео све лепоте Царства Небеског. Он је у радости рекао: Како је лепо и красно Царство Небеско. И рекао је да се са њим ништа што је на земљи не може упоредити. Рај је толико леп да људско око никада није било ус тању да види толику лепоту.

Да ли можете да нам објасните шта значе рачи у Светом Писму: Бог кога воли онога и бије?


Па то је исто као и родитељи када им дете није послушно, а они буду стпљиви, опомињу га, прете му. Али када на крају ништа не успе, они узимају у руке батине и то дете добија батине, не зато што га они не воле, него зато што му они желе добро. Један од великих људи се налазио у једној кући и гледао како мајка бије дете у тој кући. А у тој кући се налазила још нека жена. Он је њој рекао: „А то она њега на прави пут изводи“. Јесте, Бог онога кога воли онога и бије. Бог нас бије да би нас извео на прави пут. Бије нас како бисмо оставили зла дела која чинимо. Јер, ако их не оставимо, изгинућемо.

Шта ћете казати о оним људима који пате због правде? Зашто они пате?

Исус Христос је рекао: Ако су Мене гонили и вас ће гонити. Он је Сам патио и самим тим сви они који су уз Бога морају носити тај исти крст патње. Али, само да се зна да се кроз патњу долази до Царства Небеског, а не кроз разна лажна задовољства и лажна богатства. Ако желите да будете прави Хришћани, патње и искушења која вам Бог шаље трпите са захвалношћу и вером. Јер Сам Бог говори: Примајте све као из Мојих Руку. И сетите се да је и Сам христос примао све као из Божијих Руку, све до смрти.

Како гледати на искушења која нам долазе од људи?


На искушења која нам долазе од људи требамо да гледамо као на нешто што нам је послато од Самог Бога. И требамо да гледамо на та искушења као да бисмо кроз та искушења задобили смирење, веру, наду, љубав и свако друго добро. Искушења која ми имамо нису ништа у односу на славу која ће се дати онима који су били прави Хришаћни.

Како да схватимо Христове речи: Који претрпи до краја тај ће се спасити?

То важи да ће се сви спасити, то јест да ће сви задобити Царство небеско, сви они који су до краја били верни и одани Богу, Створитељу свега видљивог и невиљивог. Сви који су були верни и одани они ће наследити Царство Небеско и наравно који су претрпели до краја. Значи који су до краја свог живота били верни и одани.

Да ли можемо да нађемо љубав на земљи без Бога?

Љубав без Бога не постоји. Постоје многе лажене љубави, лажна љубав која долази од непријатеља човековог, од ђавола. Он је тај лукави који убацује лажну љубав у свету. Не може онај који је сав мржња, који је сав мрак, који је сав несмирен, да има било шта са Љубављу. Љубав је само у Бога и ни на једном другом месту се не може наћи. Они који мисле супротно у великој су замци и кад тад схватиће да су они били са таквим мислима са ђаволом. Само да не буде касно.

Да ли постоји лажна љубав?

Лажна љубав постоји у овом свету на сваком кораку. Сигурно постоје многи људи, ево на пример, наркоман, многи од њих у неком свом времену у почетку мисле да је то љубав, да они уз помоћ дроге откривају велику љубав. А уствари иза те велике љубави крије се сам ђаво који кроз дрогу гледа да упорпасти живот наркомана. Ето вам велике љубави! Ето вам лажне љубави! Постоје безбројни примери. Још један од тих примера можемо наћи код хомосексуалаца. Они су убеђени да они имају праву љубав, како они то кажу, са својим партнером. А ја бих то рекао са својим дасом. Можете да замислите ту уврнуту ствар.


Како да очувамо мир?


Једна од најважнијих ствари у животу једног Хришћанина је чување свог срца у миру. Јер, мир је Сам Бог. Не мојте да дозволите да се узнемирите ни по коју цену. У срцу увек треба да буде мир, тишина. Што чешће нека вам у срцу буде молитва како бисте сачували мир. Било какво страдање да имате у животу, никад немојте да губите наду. Не заборавите да Бог никада неће дозволити човеку да буде више искушан него што може да поднесе.

Да ли можемо да читамо световне књиге?

Световне књиге немојте никада да читате ако у њима не постоји Бог. Јер, све што је ван Бога, од злао је. Данашњи свет је препун разних књига, али је мало добрих књига. Добре књиге су само оне у којима је дух Свети. Такве књиге можете наћи код многих Православних издавачких кућа. Прочитати лошу књигу, то јест непобожну књигу значи островати себе мисленим отровом. Само читајте оне књиге од којих имате користи, али немојте да мислите да ћете имати користи од оних књига у којима, каћем, нема речи о Богу. Тачније речено, читајте само оне књиге које долазе из Православне Цркве.

Шта да радим ако ми моји родитељи не дозвољавају да читам Православне књиге?

У Светом Писму је речено: Не можете служити двојици господара, Богу и мамону, ђаволу. А и речено је, Сам христос каже: Укућани ваш биће вам највећи непријатељи. Јер, родитељи самом својом непобожношћу убијају децу своју и так се показују као највећи непријатељи. Зато немојте да слушате родитеље ако вам саветују отворено да чините зло.

Да ли je добро да тугујемо због учињених грехова?

Туга није од Бога и због тога није добро да тугујемо због грехова које смо учинили. Јер, уз помоћ туге ђаво гледа да човека баци у безизлазно стање. Сви ми чинимо грехове, али св ми нисмо тужи због тих учињених грехова.
Добро је да се искрено покајемо, а не да тугујемо. Јер, ако тугујемо кроз тугу привлачимо демона који ће нас због тога кушати све дотле док не схватимо шта је туга и на који начин да је избегнемо.

Када човек падне у неки грех, шта му ви препоручујете?


Ја му ништа не препоручујем, а Светитељи кажу: Грех није пасти, грех је не устати. Ето, имате препоруку од самих Светитеља. А и Сам Христос каже Светом Апостолу Петру када Га је Свети Апостол питао докле да прашта, да ли седам пута? Христос му одговара: Не кажем ти седам него седам пута седамдесет, што значи стално. Значи ако и паднемо као људи, јер је немогуће не пасти, онда као људи и устанимо!
Будите као прави војници не бојном пољу и отвориће вам се врата раја.

Старче, да ли неко од данашњих грешника може да се упореди са Јудом који је издао Христа?

Не само од непобожнбих људи, него и многи од Хришћана могу да се упореде са Јудом, са оним који је издао Христа. Јер, ми издајемо Христа на најразноврсније начине. Она жена која вара мужа свог, чини исто што и Јуда.
 
Онај муж који вара жену своју, чини исто што и Јуда. Онај пијаница чини исто што и Јуда. Они 
који хоће хлеба без мотике чине исто ко и Јуда. На сваком кораку је не само у нашем времену него и у свим временима то семе посејано, семе издајства.

Oпростите да ли ја могу да се ослоним на неког брата или сестру у потпуности јер су они Хришћани?

Врло је добро имати браћу или сестре који су хришћани, али поред свега тога ми се никако не можемо у потпуности ослонити на њих. Јер, то је ипак само човек, а ми смо по природи доста неверни са врло слабом вером и са веома малом љубављу. Ми се можемо ослонити само на Бога и увек на Бога. Не заборавимо то никад. Тога су се придрћавали сви Светитељи.

Кажите нам да ли се можемо поверити да откријемо тајне браћи нашој и сестрама нашим?


Ви се можете поверити њима, можете да им откријете тајне. Али ја знам да многи који су открили тајне својим некадашњим пријатељима су се горко покајали због тога што су имали поверења у њих и што су им открили те исте тајне. Тајне и ако откривате, откријте то искусним духовницима и њих тражите, то морам увек да нагласим, само у провереним манастирима. Тражите само проверене духовнике. Ја вам препоручујем манастир Свети Прохор Пчињски исто тако Свети Стефан. Свети Прохор Пчињски се налази близу Врања. Ко жели да сазна где се он налази, он ће то и наћи. А Свети Стефан, то је манастир који се налази близу Алексинца, у селу Липовац. То је женси манастир, али у том манастиру се налази архимандрити отац Дионисије, који је духовник у том манастиру. Он има око шездесет година монаштва и може вам много помоћи. Прохор Пчињски је мушки манастир и тамо је игуман отац Серафим. Поред оца Серафима који је млад монах има и доста других монаха са којима се можете посаветовати..

Како човеку који има проблем са дрогом да се помогне? Кажите нам ваше мишљење.

Све зависи какав је он случај, до које мере је он са тим отишао. Али у сваком случају ја вам увек препоручујем, занчи неки манастир, добар манастир где ће му сигурно помоћи ако он буде слушао њихове савете. Он ће тамо сигурно открити нови свет, истински свет, где ће се свакако излечити.
 
Има много таквих примера, мада људи не знају за та богатства која се налазе у манастирима.

Кажите ми, моја сестра је оболела од сиде, шта ја да чиним како бих јој помогла?

Моли се за њу и тражи у манастирима да се исто тако моле за њу. Јер, у Светом Писму Новог Завета речено је: Молитва праведника много може помоћи. Поред молитве иди често на Свете Литургије и причешћуј се. Утичи на њу да и она пости и да јој свештеник доноси причешће код куће. А ако може да се креће, нека се причешћује у Цркви. Лично вам препоручујем од свег срца молитву, по могућноству, без престанка, јер од тога су се многи препородили и многи ће се пропородити.

Да ли су по вама кривци они који су добили сиду?

Ја не мислим ни за кога да је крив и ко сам ја да стављам кривицу овом или оном? Ја само знам да свако зло долази од ђавола. Имате случајева да човек ни крив ни дужан добије ову болест. И како он може да буде крив за то што је оболео?
 
А ако је неко оболео од сиде, на пример зато што је користио игле које наркомани користе, ни он по мени није крив. Јер, шта ја знам на који начин је он дошао до таквог тешког положаја, значи до положаја да се упозна са наркоманима и да сам буде наркоман. Пустите ви да Бог суди а немојте ви да судите. Сви смо ми могли да се нађемо у тој ситуацији.
 
Само надувени људи, они који су пуни себе ће рећи: „Ма какви, то се нама не би десило никада“. То су људи који су болесни умно и то је све о њима.

Да ли ми требамо све да учинимо како бисмо осигурали живот свом детету?

Ви требате када сте већ дете од Бога добили да свим силама њега, пре свега, изведете на прави пут. А да би се дете извело на прави пут, потребно је да се изучи Православна школа, не школа овога света, него Православна школа. А што се тиче осигурања детета, христос је рекао: Не брините се за сутра шта ћете јести. И рекао је да је доста дана зла свога. Па према томе, немојте да се бринете ни за сутра, а камоли за десет, двадесет година да осигурате дете своје тако што ће оно завршити неке школе. Доста је дану зла свога, рече Христос.

Коју молитву по вама човек треба највише да изговара?

Кажите ви мени да ли је један исти лек за сваког болесника? Наравно да не. Тако је исто и по питању молитве. Неки говоре молитву током целог дана, у разним периодима дана: „Господе помилуј!“ Често је понављају. Други говоре: „Оче Наш!“. Знам за једног брата који говори молитву: „Оче помози ми!“ Каже да док то говори као да се не моли за себе и као да ништа не тражи за себе, неог само за друге. Ето видите коју молитву човек треба највише да изговара. А највећа молитва свих времена у Православном свету је: „Господе Исусе Христе, помилуј ме!“ Наравно и она се изговара јдна за другом.

Неки кажу да је клима у којој живимо у нашој држави здрава. Да ли је то истина?

Клима у којој живимо није здрава. То је лаж. Јер, како може да буде клима здрава ако не постоји воће, или поврће које се не прска разним отровима. Како отров може да буде здрав?

Све смо ми загадили и питање је да ли постоји једно једино место у Србији где за природу може да се каже да је здрава. Ваздух је загађен, земља је загађена, ми смо загађени, све је загађено. Једемо отровну храну. Ето нам климе здраве. На пијацу одеш, све лепо, али не смеш да га купиш, јер све је прскано отровима. Не само да смо ми затровани телесном храном него прво смо затровани духовном храном Јер да нисмо затровани духовном храном, да нисмо затровали душу, не бисмо били затровани ни телесно.

Шта мислите о људима који пале по десет, двадесет свећа у Цркви? Да ли је то исправно?

Тих десет, двадесет свећа које човек пали за живе и умрле, означавају то да су те свеће намењене за само десет или двадесет човека, што је, ако добро размислимо жалосно. И наравно то је ограничено. Милијарде и милијарде људи је умрло, а ми се молимо и палимо свеће за десет, двадесет, тридесет човека. Зар није то јадно? Ви можете да запалите једну једину свећи и да је намените за све живе и умрле људе. То је велика ствар! То је савршена и света ствар!

Шта је то духовна тополина у срцу?

Духовна топлина у срцу је знак и плод осећања Бога и свега што је Божије. А духовна тополина у срцу зна да буде често од тренутка покајања. Јер , човек који се труди да очисти срце, он све јаче и јаче прелази у трајно расположење срца и отуд долази та духовна топлина у срцу. Духовна топлина настаје у срцу од онога што је духовно, а не од онога што је телесно. И права духовна топлина јесте потпуно одрицање од пролазног и потпуно посвећивање непролазном, то јест Богу и свему што је Божије. По томе се дохонва топлина разликује од душевних и телесних топлота. Разликује се као небо од земље. Осећање духовне топлине долази просто и једноставно. Стојте молитвено у срцу пред Богом и молитвом сваку злу мисао одбијајте и искорењујте сваку мисао, или бриге о светском. Ако се будете свим срцем трудили, духовна топлина ће вас и сама учити како да управљате собом и шта да чините да бисте је сачували. Веома је пријатно присуство духовне топлине у срцу, а исто тако је горко када та духовна топлина одеод нас. Јер, она одлази од нас због тога што смо ми јш везани за оно што је на земљи. Духовна хладонћа долази због слабљења, или губитака вере и због слабе пажње над собом. Али ви, иако изгубие веру у пажњу ипак немојте остајати у таколошем стању, него као прави људи устаните. Јер, грех није пасти, грех је не устати!


--------------------------------------------------------
Како сејете тако ћете да жањете (први део)
http://dodjiividi.blogspot.com/2012/11/blog-post_3207.html

#какосејете, #духовник, #kakosejete, #duhovnik,

1 коментар:

  1. DRAGI MOJI : LJUBAV JE UZVISENA SILA KOJA SE DOBIJA OD SAMOG BOGA. DA BI IMALI LJUBAV O KOJOJ SVETI PRICAJU ZA NJU MORAMO DA SE MOLIMO. A DA BI IMALI PRISTOJAN ZIVOT U BOGU MORAMO DA POSTUJEMO NJEGOVE ZAPOVESTI , A DA BI POSTOVALI ZAPOVESTI MORAMO DA IMAMO VRLINE,A VRLINE SE DOBIJAJU STRPLJENJEM I KROTKOSCU JER SU MAJKE BOZIJIH ZAPOVESTI.

    ОдговориИзбриши