11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. октобар 2012.

Nikolić Fileu: EU da izmeni formulaciju

Predsednik Tomislav Nikolić preneo je komesaru Štefanu Fileu da bi "Evropa, ukoliko iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebalo da izmeni deo izveštaja koji se odnosi ne teritorijalni integritet Kosova". Vučić: Pogrešno protumačen teritorijalni integritet. File: Nema novih uslova


 BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da bi "Evropa, ukoliko iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebalo da izmeni deo izveštaja upućenog Savetu EU koji se odnosi ne teritorijalni integritet Kosova".

"Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova i Metohije", istakao je predsednik Srbije u razgovoru sa Fileom u Beogradu.

Visoki komesar je rekao da formulacija teritorijalni integritet ne prejudicira status, istakavši da je reč o činjenici da se Evropa još od 2005. godine protivi podeli Kosova, navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika Republike.

Nikolić i File saglasili su se da je situacija na Kosovu izuzetno delikatna i da svaka formulacija u vezi sa tim mora da bude jasno precizirana.

U razgovoru je, kako se navodi, istaknuta mogućnost da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju sa Evropskom unijom.

Nikolić je istakao da "Srbija ne želi da prolongira ulazak u EU, stavljajući probleme pod tepih, već je spremna da ih rešava".

"Predsednik Nikolić je istakao da Srbija čini sve da se uslovi koje je postavila EU ispune i to je dokazala konkretnim rezultatima u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, a pre svega istinskom spremnošću da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju i svi problemi reše kroz direktne pregovore na najvišem političkom nivou", ističe se u saopštenju.
VUČIĆ: POGREŠNO PROTUMAČEN
TERITORIJALNI INTEGRITET

Prvi potpredsednik Vlade Srbije izjavio je da je od evropskog komesara za proširenje Štefana Filea dobio uveravanje da je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova pogrešno protumačena.

"Danas sam dugo razgovarao sa Fileom i dobili smo uveravanja da namera ove sintagme nije bila na način kako smo protumačili", izjavio je Vučić i dodao da se nada da je to samo "pitanje nespretne formulacije".
Vučić je istakao da je u izveštaju sve manje ili više očekivano i ponovio da nema "dobrih i lakih rešenja" po pitanju Kosova i Metohije.

"Niko od građana Srbije neće biti srećan ni jednim rešenjem i za Srbiju ostaje samo da se kreće u onim okvirima u kojima može da dobije najviše što može, a izgubi najmanje što mora", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će učestvovati u pregovorima sa Prištinom, Vučić je odgovorio da mu niko nije ništa slično ponudio.

"Ne bežim od odgovornosti, ali mislim da imam dovoljno dužnosti i obaveza. Da budemo sasvim otvoreni, jedva stižem i to da završim", kazao je Vučić.

FILE SA DAČIĆEM: NEMA NOVIH USLOVA EU


Evropski komesar za prošireje Štefan File izjavio je danas da Srbija u daljem procesu evrointegrcija neće biti suočavana sa novim uslovima i da Evropska komisija ostaje statusno neutralna kada je reč o rešavanju problema na Kosovu.

File je, posle sastanka sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, istakao da će Srbija dobiti datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU "čim se učini napredak u pogledu ključnih pitanja i vidljiv i trajan napredak u odnosima sa Kosovom".

"Najvažnija poruka koju sam danas uputio jeste da postoji mogućnost da se krene ubrzano ka dobijanju datuma, i uveren sam da je Srbija spremna da ubrza na tom putu", rekao je File.

Objašnjavajući pominjanje teritorijalnog integriteta Kosova u Strategiji proširenja EU, File je ponovio da formulacija nema veze sa statusom Kosova, već sa stavom EU da ne može biti podele Kosova.

"Poručio sam premijeru Dačiću da nema novih uslova u odnosu na ono što je odlučeno u decembru prošle godine. Pozicija Evropske komisije ostaje statusno neutralna po pitanju Kosova i sve što stoji u ovogodišnjem izveštaju je u skladu sa tim", rekao je File na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je izrazio očekivanje da će Srbija sprovesti dosadašnje dogovore u dijalogu sa Prištinom i da će se, uz pomoć EU, angažovati na rešavanju preostalih nerešenih problema. "Cilj ovog procesa je da se postigne zadovljavajuća normalizacija odnosa koja bi omogućila da niko nikoga ne blokira na putu ka EU, i ovo treba da uzme u obzir i položaj žitelja severa Kosova", rekao je File.

Na sastanku sa Dačićem je, kako je precizirao istakao tri problema: da je potrebno doneti novu strategiju reforme pravosuđa sa jasnom opredeljenošću da se reforme sprovedu, da je potrebno da Srbija pojača napore u borbi protiv kriminala i korupcije i obezbedi slobodu izražavanja i medija, kao i da posebna pažnja mora da se pokloniti ranjivim grupama kao što su Romi i LGBT populacija.

"Važno je naglasiti potrebu neavisnosti institucija kao što je Narodna banka Srbije i zauzeti konstruktivan pristup u regionalnoj saradnju i odnosima sa susedima", rekao je File.

GRUBJEŠIĆ: EU PRIORITET, ALI POTREBAN PARTNERSKI ODNOS
Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić prenela je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu da su evrointegracije prioritet Vlade Srbije, ali da je potreban "iskren partnerski odnos" Beograda i Brisela.
SELAKOVIĆ: PRIMEDBE ZBOG LOŠE REFORME PRAVOSUĐA


Ministar pravde Nikola Selaković je istakao da su u Izveštaju EK stavljene ozbiljne primedbe na pravosudni sistem u Srbiji, što je direktna posledica loše reforme pravosuđa koja je sprovođena u prethodnim godinama. On je rekao da neće biti reforme "reforme", već će se u najkraćem roku ispraviti ono što se može i mora ispraviti.

"Takođe, moraju se stvoriti efikasni mehanizmi za sistemsku borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što Srbija trenutno nema. Loše pravosuđe više nikada neće biti prepreka evropskom putu Srbije", zaključio je Selaković.


Izvor: Vecernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар