11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 22. октобар 2012.

Претплату није увео РТС, већ држава

Колегијум Јавног сервиса Србије сматра недоличном организовану политичку и медијску хајку која питање претплате на било који начин повезује са РТС-ом.

 Претплату није увео РТС, већ држава. Држава годинама не испуњава свој део обавеза о сигурном и довољном финансирању РТС-а. Претплату не наплаћује РТС, већ законом предвиђена државна компанија. Ни у једној од бројних комисија које припремају предлоге нових медијских закона, РТС нема своје представнике. Претплата, висина и начин прикупљања, омеђена је односом између власти и грађана. Питање гледаности је, међутим, питање између РТС-а и грађана, пише у саопштењу Колегијума РТС-а. У саопштењу се даље наводи:

Због рђавих и неспроводивих закона, те вољом државе, РТС функционише са половином могућег учинка. Упркос томе, вољом грађана и бројем гледалаца, РТС је седам година заредом програм од највећег поверења Србије.

Дакле, РТС не "харачи" и не "отима" новац од осиромашених грађана, нити им износи ствари из кућа, како пишу дресирани таблоиди. Што се нас тиче, држава може сутра да укине претплату. Нека одржавање Јавног сервиса у пуној функцији пребаци на буџет, а законом заштити самосталност РТС-а. Ова национална кућа, професионализмом и поверењем грађана, претурила је преко главе три промене власти и ниједном није била део плена победника.

Зато је апсолутно анахроно са саветничких висина сејати атмосферу страха, освете, култ аматеризма и најављивати медијску диктатуру некомпетентних. Или, као у овонедељном случају Вилибалда Ерића, саветника министра културе, који је још пре скице могућег закона издиктирао српској јавности како, по његовом мишљењу, мора да изгледа медијска сцена, ко да је води, како да се уреди, чиме да се финансира и зашто приход од маркетинга треба дати комерцијалним медијима.

Колегијум похваљује храброст, отвореност и поштење Ерића, који је обелоданио нечије тајне планове. Мада, све што је рекао саветник јесте у директној супротности са јавно изнетим ставовима његовог шефа, надлежног министра културе Братислава Петковића. Чему онда фиктивне комисије, празни разговори са европским институцијама, кореографија договора са новинарским удружењима – ако ће, одмах иза Божића, све бити тачно како каже моћни саветник Ерић.

Колегијум констатује да је Јавни сервис осведочена тачка ослонца српског јавног мњења и свако разарање те тачке открива нечије планове чији домет надилази оквире РТС-а и тиче се судбине сваког грађанина.


Извор: РТС

1 коментар:

  1. Neko placa preplatu preko racuna za struju. ako platite malo vise oni automatski uzmu.neko kazu placamo kablovsu zasto bi placali RTS. Sa druge strani svugde u evropi se placa kablovska, i maticna tv .Tacno je da u srbiji ima onih koji nemogu da plate tv njih treba osloboditi.Ali ima i onih koji mogu da placaju a necu . Ispade da oni koji placaju su ludi i kome idu te pare?

    ОдговориИзбриши